1850 PV-panelen op het dak van de Agaatflat

De vader van Roelof Lok kocht jaren geleden zijn materialen al bij Wolff in Gouda. Toen deze groothandel werd overgenomen door Rexel ging de samenwerking gewoon verder. Nu zo’n veertig jaar later zijn familiebedrijf Lok Techniek en Rexel namelijk nog steeds nauw met elkaar verbonden. Zo ook tijdens één van de eerste nul-op-de-meterrenovaties van Nederland. Op het dak van de Agaatflat in Leiden komen maar liefst 1850 PV-panelen te liggen. We spreken met Roelof Lok (eigenaar Lok Techniek), Henk Francken (leidinggevend monteur bij Lok), Rogier Vos (accountmanager bij Rexel) en Raymond Scherpenzeel (salesconsultant bij Rexel) over dit grootschalige duurzaamheidsproject.

“De technische kennis van PV-panelen en het meedenken zijn echt een meerwaarde van Rexel.”

Roelof Lok, eigenaar Lok Techniek

Groot aantal PV-panelen is een uitdaging

Woningbouwvereniging Portaal laat 226 appartementen verduurzamen. Een grote klus die aannemer Bébouw Midreth op zich heeft genomen. Lok Techniek is tijdens dit project verantwoordelijk voor het installatiewerk: ventilatie, elektrotechniek en het sanitair. De e-installatiematerialen worden geleverd door Rexel. Het opvallendste aan het project is het grote aantal PV-panelen. Zo’n 1850 panelen op het dak van de Agaatflat leggen, is een van de grootste uitdagingen tijdens dit project. Roelof Lok: “Het dak is eigenlijk te klein om alle panelen op te leggen. Daar heeft de aannemer samen met een architect een metalen constructie voor bedacht. Dat is al een uitdaging op zich, omdat we redelijk dicht bij zee zitten en daardoor een behoorlijke windbelasting hebben. Samen met Rexel hebben we daarom nagedacht hoe we de panelen het beste kunnen monteren.”

Hogere opbrengst en brandveiligheid gegarandeerd

Voor de Agaatflat zijn panelen nodig met een relatief hoog vermogen om het pand van energie te voorzien. Roelof Lok: “We moeten kunnen garanderen dat een paneel een bepaalde opbrengst heeft over tien jaar. We hebben daarom gekozen voor de kwalitatieve panelen van LG inclusief micro-omvormers.” Henk Francken: “Dat is qua opbrengst beter. Wanneer een paneel normaal gesproken in de schaduw staat, heeft dat invloed op alle panelen die op dezelfde omvormer aangesloten zijn. Dit beperk je door meerdere micro-omvormers te gebruiken.” Raymond Scherpenzeel voegt daar nog aan toe: “Door het gebruik van micro-omvormers heb je geen gelijkstroom op het dak, want het paneel zet DC meteen om naar AC; wisselstroom. Dit heeft een positief effect op de brandveiligheid.”

"We hebben een heel team dat bezig is met de energietransitie.”

Raymond Scherpenzeel, Sales Consultant Rexel

Een dag sneller klaar

Om sneller en efficiënter te werken is het installatiemateriaal dat Rexel levert niet standaard, maar op stekerbare basis en zit in een kittingbox. Rogier Vos: “Per woning, per schakelaar en per wandcontactdoosje rekenen we precies uit wat er nodig is. Zo leveren we per woning twee of drie dozen aan met materialen, zodat de monteur precies weet wat er per woning geïnstalleerd moet worden.” Henk Francken is te spreken over deze manier van werken: “Dat is heerlijk hoor. Het scheelt zoveel tijd dat je het niet uit hoeft te zoeken. Je moet uiteraard wel een andere denkwijze hebben dan normaal. In twintig dagen moet een woning klaar zijn, dus we hebben een hele strakke planning. Overall zorgen het stekerbaar installeren en zo’n kittingbox ervoor dat het per woning een dag werk scheelt, omdat je bijvoorbeeld nauwelijks draad hoeft te trekken.” Roelof Lok: “We hebben daardoor nu ook minder elektromonteurs nodig en je hebt geen afval of materiaalverlies. Voor het loodgieterswerk maken we alles zelf prefab, dat is ongeveer hetzelfde principe. Zo kunnen de woningen tijdens de renovatie bewoonbaar blijven en het komt de bouwsnelheid ten goede.”

Levering verloopt soepel

Het project waar Lok en Rexel bezig zijn, staat midden in een woonwijk. Hoe pakken zij de levering dan aan? Roelof Lok: “We kunnen niet meer dan een of twee vrachtwagens tegelijk lossen. Voor de zonnepanelen bespreken we daarom per vracht wanneer het geleverd moet worden, een tijdslevering dus. Op die dag moeten we namelijk een kraan regelen om de panelen het dak op te krijgen.” Henk Francken vult aan: “Het overige installatiemateriaal wordt standaard twee keer per week geleverd door Rexel. De levering verloopt soepel en deze is altijd op tijd.”

“Overall zorgen het stekerbaar installeren en zo’n kittingbox ervoor dat het per woning een dag werk scheelt, omdat je bijvoorbeeld nauwelijks draad hoeft te trekken.”

Henk Francken, leidinggevend monteur Lok Techniek

Technische kennis van PV-panelen

Rexel is druk bezig met de energietransitie. Raymond Scherpenzeel vertelt: “We hebben een heel team dat bezig is met de energietransitie. We zetten vol in op zonne-energie en richten ons steeds meer op warmtepompen. Daarnaast geven we trainingen, zowel intern als extern. Ik ben van mening dat een woning 100% elektrisch kan zijn.” Roelof Lok merkt deze kennis bij Rexel ook op: “De inhoudelijke technische kennis op het gebied van PV-panelen en het meedenken zijn echt een meerwaarde van Rexel. Ook het geduld en het wederzijdse vertrouwen in deze samenwerking is een pluspunt.” Rogier Vos sluit af: “Ik kom al 12,5 jaar bij Lok en ik ben altijd positief over de samenwerking. Als je elkaar op de hoogte houdt, blijft communiceren en informeren, verloopt een project van deze omvang naar tevredenheid.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of wilt u meer weten over onze producten en diensten omtrent zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Bekijk andere projectverhalen

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder

Shell en RISS: kostenreductie en overzicht

Shell en Rexel Industrial Supply Solutions (RISS) werken al meer dan 25 jaar samen. Inmiddels is er sprake van een partnership op basis van vertrouwen. Nu Shell druk bezig is met het realiseren van kostenoptimalisatie, is de afdeling RISS van Rexel ‘on site’ aanwezig om hieraan bij te dragen. 

Lees verder

Met 366 zonnepanelen een energieneutrale veestal

Toen de eigenaar van de rundveestal van Maatschap Elsinghorst de wens had om geen elektriciteitskosten meer te hebben op jaarbasis, was dat voor Overkamp Installatietechniek en Rexel een mooi moment om de handen weer ineen te slaan. Zij gingen aan de slag met de aanleg van 366 PV-panelen op het dak van een rundveestal in Winterswijk.

Lees verder

Bewerken van besturingskasten

Het werk neemt toe en tegelijkertijd is er een tekort aan vakmensen. Een situatie waar ook PMT Partners Medische Techniek mee te maken kreeg. Het inbouwen van besturingen voor professionele sterilisatie- en desinfectieapparatuur werd tot en met het bewerken van de behuizingen door hun eigen elektromonteurs uitgevoerd.Tot Rexel met een beter voorstel kwam.

Lees verder