Bewerken van besturingskasten

Wanneer uitbesteden kosten-efficiënter is dan zelf doen

Het werk neemt toe en tegelijkertijd is er een tekort aan vakmensen. Een situatie waar ook PMT Partners Medische Techniek mee te maken kreeg. Het inbouwen van besturingen voor professionele sterilisatie- en desinfectieapparatuur werd tot en met het bewerken van de behuizingen door hun eigen elektromonteurs uitgevoerd.Tot Rexel met een beter voorstel kwam.

“Onze jongens besteden nu hun tijd aan het elektrowerk. Het mechanische gedeelte laten we door een specialist doen.”

Arend Vonk, productie- en servicemonteur bij PMT

PMT produceert op basis van klantspecificaties maatwerk oplossingen. Hiervoor fabriceren we onze eigen software en besturingskasten,” legt Arend Vonk, productie- en servicemonteur bij PMT, uit. “We zochten naar manieren om processen te versnellen. De behuizing voor onze besturing is van staal, terwijl wij vooral met RVS werken. Voor het bewerken van de kasten hebben we dus een aparte ruimte en speciaal gereedschap nodig.

Daarnaast kan een elektromonteur die een kast maakt, zich niet met zijn eigenlijke werk bezighouden.” Hij besprak het met Michel van Leeuwen, accountmanager Industriële Automatisering bij Rexel, die regelmatig bij PMT over de vloer komt.

Financiële en praktische voordelen

Michel stelde voor een TCO (total cost of ownership) te maken. “We keken naar hoeveel tijd PMT nodig heeft voor het bewerken van een kast en rekenden uit wat de arbeidskosten daarvan zijn in een project. Dit zetten we af tegen het uitbesteden daarvan bij onze leverancier Rittal. Uit deze berekening bleek dat het financieel aantrekkelijker is om het werk aan Rittal uit te besteden. PMT kan hierdoor de elektromonteurs effectiever inzetten voor de paneelbouw, heeft geen speciaal gereedschap nodig en loopt geen risico meer op onder andere bewerkingsfouten in de kasten, waardoor ze onverkoopbaar zijn.”

"Rexel is voor ons een verlengstuk naar de eindklant.”

Rachid Sbaai, accountmanager bij Rittal

Strak resultaat

Rachid Sbaai, accountmanager van Rittal, legt uit hoe dit in de praktijk werkt. “De engineers van PMT leveren een tekening aan van de complete lay-out van de behuizing. Onze bewerkingsservice maakt met behulp van lasertechniek de uitsnedes voor bijvoorbeeld een drukknop of een ventilator. Strakke naden en snijvlakken zijn heel belangrijk, zodat alle onderdelen er precies in passen en het geheel mooi afgewerkt is.”

Meer rendement

De behuizingen van Rittal voldoen aan diverse certificeringen. Michel: “PMT vermijdt door het uitbesteden veel risico’s. Zodra de prefab behuizingen bij PMT geleverd worden, kunnen zij direct verder met het plaatsen van de bedrading en alle benodigde componenten ervan.” Arend knikt bevestigend. “Onze jongens besteden nu hun tijd aan het elektrowerk. Het mechanische gedeelte laten we door een specialist doen. Het eindresultaat is dat we door de behuizing door Rittal te laten prefabriceren, meer rendement maken. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?”

Online calculeren

Mede door de krapte op de arbeidsmarkt weegt de factor tijd steeds zwaarder. Dit begint al bij de aanvraag. Rachid: “Een klant zoals PMT krijgt een aanvraag binnen en deze komt via Rexel naar Rittal. Als wij de offerte gemaakt hebben, ontvangt de klant deze weer van Rexel. Uit gesprekken met meerdere bedrijven bleek dat dit proces te veel tijd in beslag nam. Daarom hebben wij in samenwerking met hen een online tool ontwikkeld.”

Meer productietijd

Deze calculatietool is beschikbaar op de website van Rexel. Hier kunnen klanten invoeren welke standaardbewerkingen zij in één of meerdere kasten nodig hebben. De tool toont direct de nettoprijs van de klant, die dus ook eerder zijn opdrachtgever kan informeren. Dit betekent dat er sneller beslissingen genomen kunnen worden, waardoor er meer tijd is voor het uitvoeren van de opdracht. Michel: “We willen onze klanten werk uit handen nemen of het in ieder geval makkelijker voor ze maken. Innovatieve oplossingen bieden. Hiermee kunnen wij onze klant nog beter ondersteunen in zijn relatie met zijn eindklant maar ook in het aanbieden van zijn producten.”

Naar de bewerkingsservice calculator

Respect en wederzijds vertrouwen

Rachid beaamt dat dit ook voor Rittal een belangrijk uitgangspunt is. “Rexel is voor ons een verlengstuk naar de eindklant. Onze samenwerking is gebaseerd op respect en wederzijds vertrouwen.” Michel: “Wij kunnen erop vertrouwen dat een leverancier als Rittal ons helpt bij het elimineren van de problemen van onze klanten. Daar is deze tool een goed voorbeeld van, maar dit kan ook een nieuwe kast zijn of een goed advies.” Arend: “Rexel is duidelijk in statussen en antwoorden. Die openheid en het meedenken is fantastisch. Hiermee helpen zij ons in het behalen van onze doelstellingen met onze opdrachtgevers.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of wilt u meer weten over onze producten en diensten omtrent industrie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Bekijk andere projectverhalen

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder

Shell en RISS: kostenreductie en overzicht

Shell en Rexel Industrial Supply Solutions (RISS) werken al meer dan 25 jaar samen. Inmiddels is er sprake van een partnership op basis van vertrouwen. Nu Shell druk bezig is met het realiseren van kostenoptimalisatie, is de afdeling RISS van Rexel ‘on site’ aanwezig om hieraan bij te dragen. 

Lees verder

Met 366 zonnepanelen een energieneutrale veestal

Toen de eigenaar van de rundveestal van Maatschap Elsinghorst de wens had om geen elektriciteitskosten meer te hebben op jaarbasis, was dat voor Overkamp Installatietechniek en Rexel een mooi moment om de handen weer ineen te slaan. Zij gingen aan de slag met de aanleg van 366 PV-panelen op het dak van een rundveestal in Winterswijk.

Lees verder

1850 PV-panelen op het dak van de Agaatflat

De vader van Roelof Lok kocht jaren geleden zijn materialen al bij Wolff in Gouda. Toen deze groothandel werd overgenomen door Rexel ging de samenwerking gewoon verder. Nu zo’n veertig jaar later zijn familiebedrijf Lok Techniek en Rexel namelijk nog steeds nauw met elkaar verbonden.

Lees verder