Combinerbox: geen hogere wiskunde meer

Om te voldoen aan de NEN1010 en de veelal aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars, wordt de PV-installateur min of meer gedwongen om combinerboxen toe te passen in grote en middelgrote PV-installaties. In de markt wordt daar nogal ‘gewichtig’ over gedaan. Weidmüller breekt met die traditie en presenteert tijdens Solar Solutions ‘PV Next’, de eerste combinerbox ter wereld gebaseerd op een gestandaardiseerd printplaatontwerp.

Weidmüller levert al meer dan tien jaar wereldwijd combinerboxen voor het aansluiten van grote en middelgrote installaties van zonnepanelen. Met meer dan 170.000 geleverde boxen zijn er inmiddels meer dan 78 miljoen panelen aangesloten met een totaal geïnstalleerd vermogen van 15 GWp. “Na het succes met de PV-stick (de connector voor zonnepanelen waarbij geen krimptang nodig is) zetten we met een vergelijkbare filosofie de wereld van combinerboxen op z’n kop,” zegt René Manders, business development manager ‘Energy’ bij Weidmüller Benelux. “PV Next maakt het proces sneller, simpeler én veiliger, wederom met als doel de kans op fouten te minimaliseren.”

props.field_video &&

Twee printontwerpen

De huidige markt voor combinerboxen wordt volgens Manders gekenmerkt door zeer veel klantspecifieke oplossingen. “Echter, in veel gevallen zijn de gemeenschappelijke eisen gelijk. Men maakt het dus onnodig complex en duur. Weidmüller heeft met PV Next de gemeenschappelijke eisen omgezet in twee standaard printontwerpen (met of zonder zekeringen) die modulair worden toegepast. Voldoen aan NEN1010 en de aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars is niet moeilijk meer en aanzienlijk minder kostbaar geworden. De standaardisatie resulteert in eenvoudigere selectie, kortere montagetijden en minder kritische foutgevolgen. Bijkomende kostenreducties doordat er geen speciaal gereedschap nodig is en de geïntegreerde PUSH IN-technologie minimaliseert tegelijkertijd de kans op fouten en de daaruit voortvloeiende gevolgen.”

Modulaire opbouw

De modulaire opbouw maakt uitbreidingen mogelijk, zonder dat er een print vervangen hoeft te worden, vervolgt Manders. “PV Next past in vele verschillende ontwerpen en biedt de meest intuïtieve installatieaanpak. Het selecteren van de juiste combinerbox was nog nooit zo eenvoudig en gebeurt op basis van een paar specifieke eisen. Het is afhankelijk van het aantal MPPT-trackers in de installatie, het aantal ingangen per MPPT, het al dan niet implementeren van een lastscheider en de wijze van aansluiten: met stekkers of wartels. Voor de Benelux worden de boxen altijd voorzien van een type I/II overspanningsbeveiliging om discussies te voorkomen. Een one size fits all-oplossing dus.”

PV Next dekt meer dan 75% van de markt voor combinerboxen, resumeert Manders. “PV-installateurs kunnen met deze oplossing sneller, simpeler en veiliger werken en tegelijkertijd de kosten aanzienlijk verlagen. Met PV Next is het toepassen van een combinerbox geen hogere wiskunde meer. De combinerboxen zijn uit voorraad leverbaar, IP65 en voldoen aan IEC/EN 61439-2 voor maximale betrouwbaarheid van elk onderdeel.”

Meer informatie en bestellen

Wilt u meer informatie over Combinerbox? Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon. 
U kunt ook bellen naar 088 500 70 00 of mailen naar info@rexel.nl.

Naar de webshop

Lees meer over duurzaamheid

De PowerTag zit bovenop het energieverbruik

De PowerTag van Schneider Electric is de kleinste draadloze energiemeter ter wereld. De compacte energiesensor is snel en eenvoudig te installeren. De PowerTag geeft uw klant inzicht in gedetailleerde informatie van zijn elektrische installatie en kan alarmeringen versturen in het geval van afwijkende waarden.

Lees verder

Waar moeten kabels voor PV-installaties aan voldoen?

De behoefte aan stroom blijft groeien en het gebruik van hernieuwbare energie neemt met de dag toe. De hele energievoorziening, van opwekking tot opslag, wordt steeds duurzamer. Draka werkt continu aan de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige kabeloplossingen om energie en data veilig, betrouwbaar én duurzaam te transporteren.

Lees verder

Het succesrecept van Sunforce

In 2013 interviewden we eigenaar Erik de Jongh over het toen net opgezette bedrijf Sunforce, specialist in zonnestroomsystemen voor de particuliere en zakelijke markt uit Oosthuizen.

Lees verder