De Huawei Luna thuisbatterij in de praktijk bij WJ Montage

De aandacht voor thuisbatterijen onder consumenten neemt langzaam maar zeker toe. Dat betekent ook dat installateurs steeds meer vragen krijgen over het plaatsen van een accu thuis. Willem-Jan van Beesten van WJ Montage wilde goed beslagen ten ijs komen bij vragen en advies over energie opslag. Hij installeerde daarom twee Huawei Luna batterijen bij hem thuis. Een experiment dat, onder toeziend oog van Rexel, een succes genoemd mag worden.

Onder het genot van een kop koffie spreken we bij Willem-Jan thuis af in het Overijsselse ‘De Krim’. Consultants Multi Energie bij Rexel Mathilde Spronk en Marrichje Minkema (“wij ondersteunen bij alles wat met duurzaamheid te maken heeft”), zijn ook aangeschoven. Accountmanager Linda Scholten heeft tevens een plekje aan de keukentafel gevonden. Willem-Jan van Beesten legt uit waarom hij de Huawei Luna wilde plaatsen: “Ik vind het leuk om te experimenteren met duurzame oplossingen. Dit is een jaren ‘30 huis waar ik een warmtepomp heb geïnstalleerd om het echt zelf te ondervinden. Ik vind dat als je ergens advies over geeft, je vanuit je eigen praktijk moet weten waar je het over hebt. Wat ik eerder met de warmtepomp deed, wilde ik ook met een thuisbatterij. De installatie en het gebruik zelf ervaren. Bovendien heb ik hier 18 zonnepanelen op het dak liggen. Je hoort regelmatig verhalen dat het net vol raakt en je niet meer terug kan leveren. Met een thuisbatterij gaat je gewonnen energie niet verloren.”

Veel vragen over thuisbatterijen

Mathilde Spronk vindt het fantastisch dat Willem-Jan op deze manier kennismaakt met thuisbatterijen, maar ook vooral heel slim: “De vraag naar dit soort oplossingen neemt gewoon toe. Je hebt zeg maar ‘de groene’ voorlopers die het net als Willem-Jan mooi vinden om met energie-efficiënte oplossingen te experimenteren. Maar ook vanuit andere plekken op de consumentenmarkt zien we vragen ontstaan. Zorgen over het volraken van het net, zoals Willem-Jan net al zei, spelen hierbij een rol. Ook merk ik wat onrust over het aflopen van de salderingsregeling wat vervolgens weer voor vragen over thuisbatterijen zorgt.” Marrichje Minkema ziet dat deze vragen flink kunnen variëren: “Het is soms al best gericht: is mijn huidige omvormer al toereikend? Hoeveel opslag heb ik nodig in mijn huidige situatie? Maar er zijn ook nog wel misvattingen, bijvoorbeeld onder mensen die denken dat je met een met een thuisbatterij in de zomer energie kunt sparen om dat in de winter pas te gebruiken.” Linda Scholten vult haar collega’s aan: “Ik merk ook dat particulieren met een schuin oog naar België kijken. Daar is de saldering plots gestopt maar de subsidiemogelijkheden zijn toegenomen. Daardoor is er nu een run op thuisbatterijen en een oplopende levertijd. Die willen ze hier in Nederland eventueel voor zijn.”

Gebruiksvriendelijke oplossing

Willem-Jan besloot op advies van Rexel de Huawei Luna oplossing te installeren. Die bestaat in dit geval uit een Huawei Luna voedingsmodule, twee batterijmodules van 10kW, een Huawei omvormer, een Huawei Smart Power Sensor en de Huawei Back Up Box. Marrichje Minkema: “De Huawei Luna is een zeer gebruiksvriendelijke oplossing om mee te starten. De Huawei omvormer is bijvoorbeeld direct geschikt voor accu-opslag. Mathilde Spronk: “De batterijmodules zijn bovendien modulair. Mocht het nodig zijn, kun je er heel makkelijk één aan toevoegen. Besluit je bijvoorbeeld pas over vijf jaar dat je meer capaciteit nodig hebt? Dat kan omdat de accu’s individueel van elkaar werken. De eerst geplaatste accu’s zullen de nieuwe accu’s niet beïnvloeden in capaciteit. Linda Scholten: ”Wat ik ook gewoon sterk vind is het design, het is echt een chique ding om te zien.”

“Dankzij de Back Up Box blijft je elektrische apparatuur bij een stroomstorting draaien”

Willem-Jan van Beesten

Back-up bij stroomstoring

Voor Willem-Jan is onder andere de mogelijkheid van de Huawei Back Up Box belangrijk: “Valt hier de stroom uit, dan schakelt je door de Back Up Box na drie seconden over op de accu. Het is niet goed voor een warmtepomp als hij ineens geen stroom meer heeft. Dankzij de Back Up Box blijft je elektrische apparatuur bij een stroomstoring draaien. Tot de accu’s leeg zijn natuurlijk, maar dat duurt wel een tijdje.”

Beleven en voelen

Willem-Jan van Beesten kijkt positief terug op de installatie: “Je loopt wel tegen wat dingetjes aan natuurlijk, want het is nieuw. Bij de communicatie tussen de accu’s en de omvormer had ik onder andere wat hulp nodig. Het is wel zo dat je het na een keer doen allemaal begrijpt. Het is niet heel ingewikkeld.”
Op de dag van het gesprek, zijn de batterijen drie dagen in gebruik. Iedereen moet lachen om de grijns die op het gezicht van Willem-Jan verschijnt als hij erover vertelt: “Ik gebruik al twee dagen niets meer van het net, het gaat allemaal via de panelen en de accu. Maar ook in het advies en verkoop werkt het. Ik heb namelijk al een accu verkocht. Mensen die twijfelen nodig ik hier uit. Zo had ik bijvoorbeeld iemand die bang was dat de accu veel geluid maakt. Die is langs geweest. Mensen willen een nieuwe oplossing beleven en voelen. Dat kan hier tegenwoordig.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over duurzaamheid

MENNEKES AMTRON® Compact 2.0 thuislader

Compact. Praktisch. Premium. MENNEKES introduceert een aantal nieuwe modellen van de enorm populaire AMTRON® Compact thuislader: de AMTRON® Compact 2.0 focust zich op het essentiële en de AMTRON® Compact 2.0 S biedt vele extra’s.

Lees verder

Aftermovie eMobility of the Future 2022 NL - Schneider Electric

Tijdens een uniek event op het circuit in Zandvoort, onthulde Schneider Electric onlangs de nieuwe laadpaal EVlink Pro AC. Een laadstation die elektrische voertuigen zorgeloos laadt en slim omgaat met energie. De laadstations zijn circulair ontworpen met een zo klein mogelijke impact tijdens productie.

Lees verder