Temperatuurberekening voor PV-toepassingen is essentieel!

Een verdeelinrichting voor een PV-installatie produceert al gauw 2 tot 3 keer zoveel warmte waardoor inwendige temperaturen extreem kunnen oplopen en de continuïteit en veiligheid niet meer gewaarborgd zijn. Voor het ontwerpen van veilige verdeelkasten is een temperatuurberekening dan ook essentieel!

Niet alleen maakt een temperatuurberekening het eventuele probleem zichtbaar maar biedt het vooral oplossingen zoals een grotere omhulling met een groter effectief koeloppervlak, grotere geleiders en componenten met hogere nominaal stromen.

Naast PV- en EV-installaties voor de woningbouw, worden in Nederland veel PV- en EV-installaties gebouwd voor zonneparken, parkeerplaatsen, daken van boerderijen en bedrijfspanden. Eaton biedt meerdere hulpmiddelen en producten voor het ontwerpen van een veilige laagspanning verdelers in deze toepassingsgebieden.

Halyester centraal in PV- en EV-installaties

Het tijdloze Halyester-systeem vervult bij veel van deze installaties een centrale rol als hoofdverdeler voor de energiedistributie. De behuizing van het Halyester-systeem is ideaal voor de vaak stoffige en vochtige omgevingen en heeft een lange levensduur. 

Wanneer het Halyester-ontwerp uitsluitend is samengesteld uit standaard gevulde en beproefde kasten is er geen ontwerprisico, zolang de maximale belastingen die vermeld staan in de kast en catalogus gerespecteerd worden, direct zonlicht wordt vermeden en de omgevingstemperatuur de 35˚C niet langdurig overstijgt.

Een temperatuurberekening is wel noodzakelijk bij het toepassen van niet beproefde kasten, zoals de combinatie van een lege Halyester kast, gevuld met een project specifieke mix aan DIN-modulaire componenten.

Nieuw! Warmteberekening voor verdelers

Download Eaton’s Temperatuur Assesment tool, een excel-programma om snel en eenvoudig een warmteberekening te maken van een ontwerp voor een verdeelinrichting. De tool berekent de temperatuurstijging in de verdeelinrichting en verifieert of de temperaturen niet te hoog zijn voor de eigenschappen van de toestellen en geleiders, conform de IEC61439-1:2020. De warmteberekening kan als document worden toegevoegd aan het verificatierapport van de verdeelinrichting. In een korte trainingsvideo wordt de handige tool uitgelegd.

Download hier de Temperatuur Assessment tool

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzame oplossingen

Dimplex Edel Lucht-Water Warmtepompboilers

De Dimplex Edel Warmtepompboilers zijn een goede warmtapwater oplossing voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. De warmtepomp van de Edel onttrekt energie uit de lucht en zet deze om in verwarming van tapwater. Met een COP die varieert van 2,34 tot 3,10 (afhankelijk van de buitentemperatuur en het model) kan een aantrekkelijke energie- en geld besparing worden bereikt.

Lees verder

Kunststof in FlatFix Fusion

De FlatFix Fusion-lijn is sinds 2014 op de markt en was het eerste modulaire montagesysteem voor platte daken van Esdec. Door de standaard meteen hoog te zetten, zowel op flexibiliteit als op afwerking en verwerking, heeft dit montagesysteem zijn plek verdiend in de markt. 

Lees verder

Systeem 55 PV-ready groepenkasten hebben KEMA-KEUR voor veilig aansluiten van zonnepanelen

Om in te spelen op het toenemend aantal PV-installaties voor woonhuizen, heeft Eaton het assortiment groepenkasten voor residentiële toepassingen uitgebreid met Systeem 55 PV-ready groepenkasten. Deze groepenkasten zijn speciaal ontworpen voor de mogelijk hogere stromen in de groepenkast en zijn geschikt voor het aansluiten van zowel PV als belastingen met een hogere gelijktijdigheid, naast de traditionele eindgroepen.

Lees verder

Ontdek de outdoor heaters van Herschel

De vraag naar outdoor verwarmingen is de laatste tijd flink gegroeid. Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun leefruimtes buiten te verbeteren en hun tijd buitenshuis te maximaliseren met de toevoeging van terrasverwarming. Herschel Infrared is marktleider voor elektrische infraroodverwarming en biedt het breedste assortiment energiezuinige, stijlvolle, hoogwaardige buitenverwarmingen.

Lees verder

Nieuwe configuratie: Flatfix Wave Entry

Esdec, wereldwijd leverancier van dakgebonden montagesystemen voor zonnepanelen, lanceert een nieuwe configuratie van het FlatFix Wave systeem: FlatFix Wave Entry. Deze configuratie stelt de kleinere professionele installateur in staat om de markt van kleinere en middelgrote commerciële daken te betreden.

Lees verder