Energielabel C voor kantoren verplicht in 2023

Per 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Is dit niet het geval, dan mag de ruimte niet meer als kantoor gebruikt worden. De verplichting om het energielabel C uit te voeren volgt uit het Energieakkoord.

Check het energielabel

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. Wanneer een kantoorpand nog geen energielabel heeft, kan dit aangevraagd worden bij een gecertificeerde EPA-adviseur.

www.ep-online.nl

Uitzonderingen

Er gelden een aantal uitzonderingen op de verplichting van energielabel C:

  • Monumenten
  • Kantoren kleiner dan 100 m2
  • Kantoren die als nevenfunctie gebruikt worden

Kantoorpand verduurzamen

Er zijn verschillende oplossingen om kantoorpanden te verduurzamen naar minimaal energielabel C. Voorbeelden zijn zonnepanelen, ledverlichting, lichtmanagementsystemen en isolatie. Panden met energielabel D t/m F zijn vaak op eenvoudige wijze om te zetten naar energielabel C. De consultants van Rexel vertellen u graag welke energiebesparende maatregelen en producten nodig zijn om het energielabel te verbeteren.

Verduurzaming zorgt niet alleen voor een beter energielabel, maar ook voor een aanzienlijke besparing op de energierekening, minder CO2-uitstoot en meer comfort.

Subsidies

Een aantal energiebesparende oplossingen worden gestimuleerd door de overheid middels subsidies. Denk hierbij aan de SDE+ subsidie of de Energie-investeringsaftrek voor bedrijven (EIA). Het is nu dus hét moment om aan de slag te gaan met het verduurzamen van utiliteitsgebouwen.

Energieneutraal in 2050

De overheid streeft naar energielabel A in 2030 en naar een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050, ook voor bestaande bouw. Met oog op de toekomst is het verstandig om nu al te kijken naar maatregelen die verdergaan dan energielabel C.

Handhaving

De handhaving op het verplichte energielabel C op kantoorgebouwen wordt uitgevoerd door de gemeente. Wanneer de labelplicht op 1 januari 2023 overtreden wordt, kan dit leiden tot een waarschuwing, boete of zelfs sluiting van het gebouw.

Meer informatie

Wilt u advies bij de verduurzaming van utiliteitsgebouwen of meer weten over het duurzame assortiment van Rexel? Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon. U kunt ook bellen naar 088 500 70 00 of mailen naar info@rexel.nl.

Lees meer over duurzaamheid

E-mobility in opmars

We voelen drie experts aan de tand over de belangrijkste ontwikkelingen rondom e-mobility. Aan het woord zijn Martijn van Hoorn (Alfen), Mark Scheurs (Mister Green) en Andres de Graaf (ANWB).

Lees verder

Het succesrecept van Sunforce

In 2013 interviewden we eigenaar Erik de Jongh over het toen net opgezette bedrijf Sunforce, specialist in zonnestroomsystemen voor de particuliere en zakelijke markt uit Oosthuizen.

Lees verder