Innocirculair: als innovatie en circulariteit samenkomen

Soms zijn er van die projecten waar alles dat interessant en uitdagend is samenkomt. De Recycle instalatie waar Flevotech momenteel aan meewerkt is zo’n project.

Flevotech is bezig met de elektro/besturingstechnische opbouw van een recycle-installatie in de Americahaven in Amsterdam. Dankzij de unieke infrastructuur en de afvalverwerkingsbedrijven in de buurt is dit een perfecte locatie om een nieuwe techniek tot ontwikkeling te laten komen. Ook kan er een belangrijke stap worden gezet naar een circulaire economie. De installatie biedt een innovatieve oplossing voor het recyclen van plastic afval. Een techniek die vele malen beter is dan de huidige alternatieven in de plastic keten. In deze installatie wordt gebruik gemaakt van Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS): een technologie die het recyclen van gemengde plastics veel efficiënter maakt.

Brug

“Rexel is een belangrijke schakel tussen fabrikant/leverancier en ons. Door op de hoogte te zijn van onze werkprocessen en uitdagingen maar ook door alle mogelijkheden en beperkingen te kennen van de producten van leveranciers. Ze adviseren ons op zowel technisch als logistiek vlak en een combinatie daarvan”, aldus Piet Slob.

“Rexel adviseert ons welke systemen binnen de soms onmogelijke deadlines leverbaar zijn.”

Hoe werkt MSD?

Plastic afval wordt gewassen en gemalen tot kleine deeltjes. Hiermee worden de verschillende soorten plastic van elkaar losgemaakt. De plastics worden vervolgens gescheiden naar vijf soorten met een puurheid van >99%. Hierdoor is het perfect herbruikbaar voor nieuwe producten. De recyclingmethode heeft daarnaast veel andere voordelen:

 • MINDER CO2
  CO2-uitstoot van de hele plastic keten van afval tot grondstof veel lager dan bij andere processen.
 • HOGE ZUIVERHEID
  Door de zuiverheid van het eindproduct van 99% is het bijna net zo goed als nieuw plastic.
 • KOSTENBESPAREND
  Nauwelijks tot geen plastic afval restproduct. Dus meer plastic kan worden gerecycled wat leidt tot een hogere kostenbesparing.
 • MINDER AFVAL
  Bij andere plastic-recycle proceccen blijft er aan het eind nog steeds onbruikbaar.

Flevotech

Ingenieur en eigenaar piet Slob van Flevotech Machinebouw in Swifterbant werd destijds gevraagd een proefinstallatie te optimaliseren in Biddinghuizen. Daar leverden ze een belangrijke bijdrage op zowel software- als hardwaregebied. De samenwerking beviel zo goed dat Flevotech ook gevraagd werd voor de realisatie en verhuizing naar de uiteindelijke productie-unit in Amsterdam.

“Vanuit de bestaande installatie en de inventarisatie hebben we een functioneel ontwerp gemaakt voor de implementatie van de productie-unit. Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van onder andere de schakelkasten. We kozen voor voedingen vanuit de hoofdkasten met daar waar nodig geregelde aandrijvingen (frequentieregelaars) en de nodige voorzieningen als het gaat om machine safety. Omdat veel te koppelen machinedelen autonoom werkend zijn gebruiken we “junctionboxes” voorzien van PLC technologie om relevante data te koppelen. Op een later tijdstip zal een SCADA systeem worden toegevoegd om centraal te kunnen besturen en te monitoren.

Uitdagingen

“Het project is door zijn omvang en korte doorlooptijd een uitdaging. kennis en ervaring zijn dan ook van onschatbare waarde. onze kennis en kunde maar ook die van onze leveranciers. Rexel vult ons daarin perfect aan. niet alleen met vakinhoudelijke en technische kennis maar ook door logistiek mee te denken. Zo adviseren zij ons welke systemen binnen de soms bijna onmogelijke deadlines leverbaar zijn, zodat er niet op een belangrijk moment net een cruciaal onderdeel mist vanwege de levertijd.”

Advies nodig?

Heeft u advies nodig voor uw industriele project? Neem dan gerust contact op met Rexel Support industrie:

E-mail: industrie.support@rexel.nl
Telefoonnummer: 088 500 7380

Lees meer over paneelbouw en industrie