Aantoonbaar veilig ontwerpen van pv-systemen

Om aantoonbaar betere installaties te kunnen garanderen, is er wetgeving in de maak: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb, onderdeel van de Omgevingswet en geldend voor het gehele bouwobject). En die Wkb heeft ook impact op installateurs van PV-systemen: zij krijgen hierdoor meer verantwoordelijkheid voor de gevolgen van alle gebreken in de installatie die hij zelf mogelijk veroorzaakt heeft. Als er dan gebreken zijn, kan de klant de installateur dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.

Dat betekent dat een installateur aantoonbaar kwalitatief werk moet leveren. En dat begint bij een project bij het ontwerp van de PV-installatie. Kunt u als installateur aantonen dat uw ontwerp veilig en betrouwbaar is en voldoet aan de geldende normen en standaarden? Juist daarom is het belangrijk om altijd gebruik te maken van ontwerpsoftware. Fabrikanten van montagesystemen en andere partijen leveren dit soort software waarmee installateurs kunnen ontwerpen, bouwplannen kunnen creëren en materiaallijsten kunnen downloaden. Aanvullend is er natuurlijk ook nog het ontwerp van de kabelrouting en de elektrotechnische installatie.

Hoe selecteert u goede ontwerpsoftware?

Het is belangrijk om te weten dat deze software betrouwbaar is: is de manier waarop de output tot stand komt (bv. de hoeveelheid materiaal die berekend wordt, het ballasteringsplan, de indeling van de velden) getoetst aan de normen en standaarden voor veiligheid? En kan ik als installateur hiermee dus aantonen dat ik aantoonbaar veilig ontworpen heb? Die ontwerpsoftware kan behoorlijk complex zijn vanwege alle factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Dan is het wel zo handig dat een onafhankelijke derde partij die software beoordeeld en eventueel certificeert. Dan hoeft een installateur zich daar geen zorgen meer over te maken. Een certificaat laat dan zien dat de ontwerpsoftware betrouwbare output levert, conform de geldende normen en standaarden.

Ontwerpsoftware wordt natuurlijk continue doorontwikkeld en verbeterd en moet periodiek getoetst worden aan de meest recente normen en standaarden (Eurocodes), onder andere aan de nieuwe NEN7250:2021 norm. Deze aangescherpte norm bepaalt o.a. dat de software voor een veilige bepaling van de ballastering van een PV-systeem, ook rekening moet houden met hoe sterk panelen aan elkaar gekoppeld (koppelingsfactor) zijn en hoe de wind- en sneeuwdruk, die panelen kunnen ervaren, over meerdere panelen verdeeld kan worden. Voorheen was het voldoende om alleen windtunneltestdata te gebruiken voor de calculatie en positionering van ballast. Nu moet dus ook de koppelingsfactor vastgesteld worden en in het algoritme verwerkt worden.

In de ontwerpcalculaties met Esdec’s montagesystemen is hier rekening mee gehouden. Dat betekent onder andere dat er een veel preciezer ballasteringsplan opgesteld kan worden voor platdaksystemen. Als er gekozen wordt voor de toepassing van aerodynamische winddeflectoren, die voor verminderde winddruk zorgen, levert de software een optimaal en veilig ballast plan op: minder ballast en slimme positionering van ballast. En dat zorgt voor veiligheid en zekerheid: minder kans op stormschade, een behouden PV-installatie, continuïteit in levering van elektriciteit, behoud van het dak (waterdichtheid) en juiste belasting van de gebouwconstructie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over installatietechniek

BRN65. De lichtgewicht kunststof wandgoot.

Energie en data waar uw klant het nodig heeft. Snelle montage door één installateur. Door het gebruik van lichte materialen in combinatie met de snelmontagehulpstukken is het installeren van de BRN65 eenvoudig en efficiënt.
 

Lees verder

Nieuwe serie KIDDE CO-melders

De nieuwe Kidde koolmonoxide melders zijn goedgekeurd conform de laatste EN 50291 richtlijn en leverbaar met verwijderbare batterij of een ingebouwde lithium batterij met 10 jaar levensduur en garantie.

Lees verder

Movion® slimme en veelzijdige noodverlichtingserie

De markt van noodverlichting blijft groeien. Men wil zo efficiënt mogelijk installeren, en daarbij zo min mogelijk materiaal gebruiken. Met de lancering van de noodverlichtingsserie Movion® biedt VanLien/ABB Noodverlichting een passend antwoord op de deze vragen.

Lees verder

[email protected]® flex

Een ‘simpele’ lichtschakelaar in bijvoorbeeld het toilet transformeren tot een slimme bewegingsmelder? En dat zonder te boren of kabels te trekken? Het kan met [email protected]® flex. Een systeem dat elke ruimte moeiteloos omtovert tot een Smart Room.

Lees verder