Het belang van het (selectief) koppelen van rookmelders

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders niet alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande bouw (gerealiseerd voor 2003). In de praktijk komt de wetswijziging erop neer dat iedere bouwlaag vanaf dat moment een rookmelder moet hebben. Maar wat is nou de beste rookmelder? Wij helpen u met uw keuze.

230V of batterijgevoed?

Veel installateurs kiezen voor een batterijgevoede melder. De Ei650iRF van Ei Electronics is zo’n batterijgevoede melder. En niet zomaar eentje. Deze melder heeft namelijk een lithiumbatterij die 10 jaar meegaat, waardoor u deze tussendoor niet hoeft te vervangen. En dat scheelt een hoop onnodige onderhoudsbezoekjes.

Melders koppelen

Het is – in tegenstelling tot in nieuwbouwwoningen – in bestaande bouw nog niet verplicht om melders aan elkaar te koppelen. En dat terwijl deze woningen vanwege hun oudere bouwjaar vaak minder brandbestendig zijn. Het is dus een goed idee om deze melders juist wél aan elkaar te koppelen.

Wilt u complete woongebouwen van rookmelders voorzien? Dan heeft u niet alleen te maken met de melders in de woningen zelf, maar ook met gemeenschappelijke ruimtes die onderdeel zijn van de vluchtroute van de gebouwen. Gangen en trappenhuizen bijvoorbeeld. De rookmelders die u hier hangt, doen hun werk pas écht goed als ze aan elkaar zijn gekoppeld. Hoe zit dat?

Stel u woont op de 4e verdieping van een appartementencomplex en er breekt brand uit op de 2e verdieping. Als de melders in het woongebouw niet aan elkaar gekoppeld zijn, wordt u pas gealarmeerd als de rookmelder in uw eigen woning afgaat. En dan is het eigenlijk al te laat. De Ei650iRF van Ei Electronics kunt u draadloos koppelen aan andere melders, een mooi pluspunt.

Selectief inleren

Koppelen is dus belangrijk. Selectief koppelen en inleren is bovendien iets dat alleen de melders van Ei Electronics kunnen. Wat selectief inleren betekent? Dat u de rookmelders kunt instrueren om alleen in bepaalde situaties te reageren op elkaars alarm. Slaat een melder in de gang alarm? Dan moeten alle melders in woningen die uitkomen op deze gang natuurlijk afgaan. Maar gaat er een alarm af in 1 van de appartementen? Dan moet het alarm alleen in dit appartement afgaan en niet op de gang of in andere appartementen.

Waarom niet? Omdat het pas onveilig wordt voor aangrenzende woningen als de brand op de gang is aanbeland. Bovendien zijn de meeste alarmen die in woningen afgaan, vals. Als het alarm van de buren telkens afgaat als de pannenkoeken bij jou thuis aanbranden, dan is de kans groot dat ze hun rookmelders op den duur verwijderen. En dat levert pas echt een onveilige situatie op.

Benieuwd naar de andere voordelen van de Ei650iRF? Wilt u graag advies over de komende wetswijziging of kunt u wel wat hulp gebruiken bij de projectering of de installatie van rookmelders? Neem dan contact op met de specialisten van Hemmink.

Bekijk in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over installatietechniek

ABL Professional en Hightech – excellence by design

De oprichter van ABL, Albert Büttner, vond in 1925 de SCHUKO-stekker uit. Hiermee definieerde hij een nieuwe standaard voor stekkers. De ABL-producten van de Professional- en Hightech-series zijn het zinnebeeld van moderne stekkers. Nieuwe materialen, zoals de sterk belastbare kunststofsoort Elamid, zorgen voor een lange levensduur en zijn bestand tegen de hoogste mechanische belasting.

Lees verder

Busch-Welcome® IP touch 7 en 10”

De Welcome IP touch van ABB is een bedieningspaneel voor deurcommunicatie met uitgebreide mogelijkheden en eigenschappen, zoals een ruimtetemperatuursensor en -controller, een inductielus voor gehoorapparaten en optionele integratie van IP-camera’s. 

Lees verder

Stekerbaar installeren in beton

Stekerbaar installeren in beton was nooit een optie. Toch was er zeker behoefte aan. Daarom heeft Attema samen met een aantal partijen uit de praktijk een snellere, eenvoudige installatiemethode voor (prefab) betonnen wanden en vloeren ontwikkeld. Hiermee valt bij grotere woningbouwprojecten flink wat tijdwinst te behalen.

Lees verder

Integreer een verwarmingssysteem in Niko Home Control

Met Niko Home Control monitort u nu ook het verwarmingssysteem vanaf één centrale plek. U bedient de essentiële functies van het verwarmingssysteem van partnermerken zoals NIBE, Vaillant, Mitsubishi, Daikin en Danfoss. Plaats de verwarming functies in een NHC-routine voor meer comfort.

Lees verder

Kosten besparen met Rexel MessageService 3.1

Rexel biedt een breed scala aan digitale oplossingen waarmee u inkoop-, administratie- en logistieke kosten fors kunt verlagen. Naast de webshop en app, kunt u gebruikmaken van slimme digitale koppelingen zoals MessageService 3.1.

Lees verder

De slimme inbouwdimmer van KlikAanKlikUit

De fraaie vlakke 40cm hoge DTD-convectoren met top-uitblaas zijn er tegenwoordig ook in 20 cm hoge uitvoering. Allemaal stand-alone in te zetten maar -eventueel veel later- ook eenvoudig om te zetten naar een elektrische systeemverwarming.

Lees verder

Dimplex elektrische DTD-convectoren

De fraaie vlakke 40cm hoge DTD-convectoren met top-uitblaas zijn er tegenwoordig ook in 20 cm hoge uitvoering. Allemaal stand-alone in te zetten maar -eventueel veel later- ook eenvoudig om te zetten naar een elektrische systeemverwarming.

Lees verder