Met 366 zonnepanelen een energieneutrale veestal

Toen de eigenaar van de rundveestal van Maatschap Elsinghorst de wens had om geen elektriciteitskosten meer te hebben op jaarbasis, was dat voor Overkamp Installatietechniek en Rexel een mooi moment om de handen weer ineen te slaan. Zij gingen aan de slag met de aanleg van 366 PV-panelen op het dak van een rundveestal in Winterswijk. Een flinke klus, maar door de vlekkeloze samenwerking is dit binnen no-time gerealiseerd. We spreken met Dennis Overkamp (Overkamp Installatietechniek) en Guy Molenaar (Rexel) over dit grootschalige project.

“Het voordeel van Rexel is dat zij een grote speler zijn op het gebied van duurzaamheidsprojecten.”

Dennis Overkamp

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Het allround installatiebedrijf van Dennis Overkamp is werkzaam in zowel de e- als w-installatiewereld. Daarbij realiseren zij steeds meer duurzaamheidsprojecten. Zo ook voor Maatschap Elsinghorst in Winterswijk. Dennis Over- kamp: “Het is een interessante klant, want zij zijn veel bezig met duurzaamheid en hebben dit dan ook hoog in het vaandel staan. Het voordeel van Rexel is dat zij een grote speler zijn op het gebied van duurzaamheidsprojecten. Er  is veel kennis binnen het bedrijf en ook de nodige voor- raad is aanwezig. Guy Molenaar vult aan: “Wij leveren een complete berekening aan, inclusief seizoenscurve, waarbij ook de verwachte opbrengst van de installatie zichtbaar is. Zo weet een installateur precies hoeveel rendement het systeem oplevert en dan kan hij het complete plaatje communiceren naar de klant.”

“Wij leveren een complete berekening aan, inclusief seizoenscurve, waarbij ook de verwachte opbrengst van de installatie zichtbaar is.”

Guy Molenaar

props.field_video &&

Wat is er nodig?

Voor de benodigde producten hebben de twee partijen voornamelijk gekeken naar een goede prijskwaliteit- verhouding en natuurlijk de gestelde normen in Nederland. Het PV-project bestaat uit zonnepanelen (polypanelen van Suntech), een onderconstructie (Van der Valk), solarkabels (Böhm) en omvormers (SMA). Een omvormer zet de opgewekte elektrische energie van de zonnepanelen van gelijkspanning (DC) om naar wisselspanning (AC). Guy Molenaar vertelt: “Een grote kracht die wij als Rexel hebben is dat we zowel aan de DC-zijde als aan de AC-zijde kunnen leveren. Ook logistieke knelpunten zijn er eigenlijk niet. We weten precies hoe de panelen verpakt moeten worden zodat ze heel aankomen en optimaal kunnen werken.”

366 panelen in 3 dagen

Volgens Dennis Overkamp zat de grootste uitdaging tijdens dit project in de montagesnelheid. Hij licht toe: “In de snelheid zijn we redelijk onderscheidend geweest. We hebben het project expres in augustus gedaan zodat we meer productieve uren per dag hadden. Dat resulteerde erin dat we met drie monteurs in slechts drie dagen alle 366 panelen op het dak gelegd hebben. Voor de beeldvorming; dit duurt normaal gesproken wel twee weken. We hebben een eigen montagesysteem. Met een wagentje rijden we over het dak en daardoor hoeven we geen kranen te gebruiken. Dit scheelt enorm veel tijd.”

Samenwerking met een serieuze ondernemer

Over de samenwerking zijn beide mannen erg positief. Dennis Overkamp: “Ik ervaar de samenwerking als heel prettig. Rexel, in dit geval Guy, is heel oplossingsgericht en dat werkt fijn. Zelfs toen er midden in het project een aantal dingen wijzigden, stond hij meteen klaar om dit op te lossen.” Guy Molenaar voegt daaraan toe: “Ik ben verantwoordelijk voor de samenwerking en door ons kennisniveau, mede dankzij onze technical support, weten wij onze klanten de juiste vragen te stellen om tot passende oplossingen te komen. Dennis is een serieuze ondernemer en weet zelf ook enorm veel. Hij heeft een bedrijf met een ambitie. Dat vind ik mooi om te zien en dat werkt goed samen.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of wilt u meer weten over onze producten en diensten omtrent zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Bekijk andere projectverhalen

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder

Shell en RISS: kostenreductie en overzicht

Shell en Rexel Industrial Supply Solutions (RISS) werken al meer dan 25 jaar samen. Inmiddels is er sprake van een partnership op basis van vertrouwen. Nu Shell druk bezig is met het realiseren van kostenoptimalisatie, is de afdeling RISS van Rexel ‘on site’ aanwezig om hieraan bij te dragen. 

Lees verder

Bewerken van besturingskasten

Het werk neemt toe en tegelijkertijd is er een tekort aan vakmensen. Een situatie waar ook PMT Partners Medische Techniek mee te maken kreeg. Het inbouwen van besturingen voor professionele sterilisatie- en desinfectieapparatuur werd tot en met het bewerken van de behuizingen door hun eigen elektromonteurs uitgevoerd.Tot Rexel met een beter voorstel kwam.

Lees verder

1850 PV-panelen op het dak van de Agaatflat

De vader van Roelof Lok kocht jaren geleden zijn materialen al bij Wolff in Gouda. Toen deze groothandel werd overgenomen door Rexel ging de samenwerking gewoon verder. Nu zo’n veertig jaar later zijn familiebedrijf Lok Techniek en Rexel namelijk nog steeds nauw met elkaar verbonden.

Lees verder