Achter de coulissen van het World Forum Den Haag

Het theater is dé plek om te ontspannen. Achteroverleunend tegen het zachte pluche laat je je meevoeren naar een andere wereld. Niemand realiseert zich dat daar nog een hele wereld van techniek en veiligheid achter schuilt. Bijna niemand, want voor Dutch Theatre Systems & Services, oftewel DTS2, is het dagelijks werk.

DTS2 renoveert met hulp van Rexel de theatertechniek van het World Forum Den Haag. Samen met Eeuwe Vos, commercieel directeur en Leo Blansjaar Productmanager bij DTS2 en Manfred Kruijer, accountmanager industriële automatisering bij Rexel nemen we een kijkje achter de coulissen van dit bijzondere project.

Renoveren en opwaarderen

De iconische internationale evenementenlocatie World Forum Den Haag heeft de grootste theaterzaal van Nederland met bijna 2.200 stoelen. Onder de naam Nederlands Congresgebouw is het pand in 1969 gebouwd. In de loop der jaren is het verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Eeuwe Vos: “In 2004 leverden we een nieuwe installatie voor het World Forum. Die installatie zijn we nu aan het renoveren en opwaarderen naar de huidige normen.”

Enorme veiligheidsrisico's

Theatertechniek bestaat uit vier onderdelen. Hijstechniek om decorstukken, licht of gordijnen op te hangen en te verplaatsen. Heftechniek om het orkest, het podium of zelfs de hele zaal op en neer te bewegen. De benodigde staalconstructies. En, misschien wel het belangrijkste, de besturingen. Die zijn namelijk afgestemd op enorme veiligheidsrisico’s.

“De besturingen zijn afgestemd op enorme veiligheidsrisico’s”

Eeuwe Vos

Ter verduidelijking vergelijkt Eeuwe Vos theatertechniek met de bouw: “Bij hijsen op de bouwplaats, mag er niemand onder staan. Mensen in de buurt hebben persoonlijke beschermingsmiddelen en specialisten begeleiden de hele hijsbeweging. In een theater hijsen we veel grotere gewichten, met veel hogere snelheden. Bij een decorwissel gaan er tonnen heen en weer, met maximaal zo’n twee meter per seconde. Dat gebeurt in het donker en boven onbeschermde mensen.”

Dubbele beveiliging

Achter theatertechniek zitten computerbesturingen met Safety Integrity Level 3. “Dat is het één na hoogste niveau, vergelijkbaar met personenliften”, legt Eeuwe Vos uit. Voor het beeld: nucleaire installaties hebben Safety Integrity Level 4.

“Bij Safety Integrity Level 3 mag er eens in de 1.100 jaar bedrijfstijd een fatale fout optreden. Dat kan alleen als er een reeks fouten optreedt, want alles is dubbel beveiligd. Het signaal van een sensor gaat bijvoorbeeld door twee processoren, van verschillend fabricaat. Bij verschillende uitkomsten schakelt het systeem automatisch uit. Om het hoge veiligheidsniveau te garanderen, keurt het Liftinstituut onze installaties en zijn alle besturingen TÜV-gecertificeerd.”

“Je speelt een omvangrijk spel met elkaar, met vertrouwen dat je samen gaat voor het beste eindresultaat”

Manfred Kruijer

55 lieren en 7 stadsbussen

De hijstechniek van het World Forum bestaat uit 55 lieren op de rollenzolder. Van elke lier komen acht staalkabels, die met keerwielen boven het toneel worden geleid. Daarnaast zijn er 29 kettingtakels: langzaam bewegende punttrekkers, om op één punt iets omhoog te hijsen. Beneden staan zeven podiumheffers, elk ter grootte van een flinke stadsbus. Die kunnen van onder het podium tot twee meter boven het toneel bewegen.

Leo Blansjaar: “Qua grootte is dit voor ons geen uitzonderlijk project. Maar het upgraden van de bestaande installatie maakt het wel bijzonder. De lieren hebben nieuwe motoren voor voldoende vermogen en dubbele remmen om de veiligheid te garanderen. Ook de encoders, die de positie en de snelheid van de lier bewaken, zijn vervangen en de besturing is helemaal vernieuwd. Bovendien engineeren we de hele installatie opnieuw, om te voldoen aan de nieuwste normen.”

“We engineeren de hele installatie opnieuw, om te voldoen aan alle normen”

Leo Blansjaar

Noodstop

“We controleren of het systeem de krachten aankan die vrijkomen, bijvoorbeeld bij een noodstop”, vult Eeuwe Vos aan. “Bij een druk op de noodknop gaat er een signaal naar de frequentieregelaar van de lier, die hem snel maar gecontroleerd afremt. Zo’n beheerste noodstop heeft een kracht van 3,3g. Volgens de norm stellen we hem tweemaal zo hoog af als de maximale kracht die vrijkomt.” “Bij een ongecontroleerde noodstop, als de spanning van de installatie wegvalt en de rem er in één keer opgaat, kunnen krachten vrijkomen van zo’n 15g. Het drijfwerk kan zulke krachten nog steeds aan, maar het gebouw en de decorstukken zijn dan de zwakste schakel. Onze opdracht is om een ongecontroleerde noodstop te allen tijde te voorkomen. Daarom hebben we in de voeding een no-break systeem opgenomen. Dat houdt de spanning even op de installatie, totdat het systeem gecontroleerd tot stilstand is gebracht.”

Een omvangrijk spel

Voor dit project heeft Rexel elementen voor de besturingskasten geleverd en alle bekabeling. Manfred Kruijer: “Het huidige grondstoftekort zet druk op dit soort grote projecten. We doen er alles aan om materialen op de afgesproken tijd te krijgen. In de tussentijd houden we nauw contact met de klant. We overleggen wekelijks over levertijden en waar eventueel alternatieven voor nodig zijn. Op basis daarvan plant DTS2 het project. Je speelt een omvangrijk spel met elkaar, met vertrouwen dat je samen gaat voor het beste eindresultaat.” “Sommige producten hebben lange levertijden, daar moeten we rekening mee houden”, aldus Leo Blansjaar. “In het World Forum is vorig jaar zomer alle hijstechniek al aangepakt. Door corona en leveringsproblemen moest de heftechniek wachten. De podiumheffers aan de toneelzijde zijn eind vorig jaar vernieuwd. Deze zomer maken we het project af. Dan is de theatertechniek helemaal klaar om de komende jaren weer duizenden bezoekers in vervoering te brengen.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

Push-X-aansluittechniek

Aansluitklemmen zonder gereedschap aansluiten! Push-X maakt het mogelijk om massieve en soepele bedrading (eventueel zonder adereindhulzen) dankzij de voorgespannen contactveer direct aan te sluiten.

Lees verder

Hygiënisch ontwerpen voorkomt grote kostenposten

Voedselveiligheidsincidenten zijn aan de orde van de dag en de (imago)gevolgen van een besmetting of recall zijn groot. Voor voedselverwerkende fabrikanten en machinebouwers is het daarom van cruciaal belang om voldoende kennis te hebben van de relevante normen en voorschriften. 

Lees verder

Voor elke applicatie de geschikte behuizing

Met de juiste universele behuizing worden elektrische installaties geïnstalleerd in een gecontroleerde, beveiligde, kwalitatieve en beschermde omgeving. Bekijk het assortiment in de Smart PDF van Rexel, door op een artikelnummer te klikken kunt u gelijk naar de webshop navigeren.

Lees verder