Eenvoud en snelheid met systeemtoebehoren

Systeemtoebehoren vergroten het gemak bij het opbouwen van een schakel- en besturingspaneel. Met deze toebehoren kan de opbouw eenvoudiger en sneller en daarbij wordt het overzicht in het paneel vergroot. Soms zijn toebehoren ook noodzakelijk om aan de eisen van de toe te passen regelgeving te voldoen.

Traditioneel worden de meeste componenten voor de schakel- en besturingskasten op de montageplaat (grondplaat) gemonteerd. Omdat de beschikbare ruimte in deze kasten beperkt is en er weliswaar kleinere maar steeds meer componenten geplaatst moeten worden, bieden de zijkanten en de deur van de kast natuurlijk een prima montagevlak. Rekening houdend met de belastbaarheid kunnen met een mix van systeemchassis, montagerails en deelmontageplaten extra montagevlakken gecreëerd worden.

De deur van de aanbouwkast VX25 en de wand-/vloerkast AX heeft standaard bevestigingsrails met het bekende 25 mm systeemraster, geschikt voor directe plaatsing van die toebehoren. Omdat de bekabeling naar deze bewegende delen goed en veilig ondersteund moet worden, kunnen kabelslangen toegepast worden met de kabelslanghouders op deze rails aan de deurzijde en aan de scharnierzijde van de kastzijde gemonteerd worden. Kabels en geleiders moeten volgens de toe te passen normen voldoende ondersteund worden om mechanische belastingen op de aansluitingen van de stroomgeleiders te voorkomen.

Een veel toegepaste methode is de kabels fixeren met kabelklemmen in de sokkel, net onder de bodemplaten of in de kast zelf. Kabelklemmen in verschillende uitvoeringen en afmetingen maken het gebruik van een universeel profiel mogelijk. Denk bij de aanbouwkast VX25 ook aan de glijrail voor de montageplaat. Als de montageplaat op de definitieve positie staat zijn deze glijrails in principe overbodig en kunnen, door de C-vorm in het systeemchassis, prima gebruikt worden voor kabelfixering met klemmen voor C-rails. Deze kabelklemmen zijn uiteraard voorzien van een kunststof deel om beschadiging van de kabel te voorkomen. Ook kunnen in montagerails kabelfixeringen geplaatst worden waarmee een flexibele en individuele kabelondersteuning tot stand komt. Voor een bliksemsnelle manier van vastzetten van kabel aan systeemchassis, montagerails en -profielen maar ook aan het kastframe van de VX25 worden kabelbinders gebruikt. Deze kabelbinders zijn eenvoudig in de ronde systeemboring te drukken, om de kabel buigen en vastzetten. Met deze kabelbinder kunnen ook de kabels in de kabelslanghouder vastgezet worden.                                                                                         

De deuropening van de meest toegepaste kastseries VX25 en AX is 130°. Prima voor opbouw, onderhoud en service maar rekening houdende met de eisen voor vluchtwegen moet er bij de engineering rekening gehouden worden met de ruimte op de locatie en kan het nodig zijn smallere deuren toe te passen in combinatie met speciale scharnieren. De deur van de 800 mm brede VX25 aanbouwkast kan te breed zijn voor de opstellingsruimte en dan zijn 2 overlappende deuren van 400 mm als toebehoren beschikbaar die dan met 180° scharnieren voorzien kunnen worden. Omdat deze speciale scharnieren dezelfde belastbaarheid hebben, kunnen dezelfde componenten in of op de deur geplaatst worden waarbij natuurlijk wel rekening gehouden moet worden met de beschikbare ruimte. De deuren, die standaard voorzien zijn van een dubbelbaardsluiting, kunnen voorzien worden van verschillende sluitingen. Een andere vorm van het binnenwerk of een andere handgreep die geschikt is voor een cilinderslot of drukknopmechanisme, binnen het omvangrijke portfolio aan toebehoren zijn er voldoende geschikte mogelijkheden.

Bekijk de producten in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

System pro M compact® InSite

Het System pro M compact® InSite-energiemanagementsysteem van ABB biedt een schaalbare oplossing voor het beheren en optimaliseren van energiegebruik. Gebruikers stoten tot wel 15 procent minder CO2 uit waarmee ze tot 20 procent besparen op hun energierekening.

Lees verder

Goed licht is het halve werk

Goede verlichting in de schakelkast is essentieel voor veilig en comfortabel werken. Hiervoor biedt Finder met de nieuwe Serie 7L LED schakelkastverlichting, de perfecte oplossing. Met de “2 in 1” magneetbevestiging is de  Serie 7L bovendien praktisch in het gebruik.  

Lees verder