EMC in de voedingsmiddelenindustrie

Als machinebouwer voor de voedingsmiddelenindustrie weet u alles van Hygienic Design, reinigbaarheid en hygiënisch bekabelen. Maar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) mag hierbij niet vergeten worden, ook dit thema speelt een rol in omgevingen waar voedingsmiddelen worden verwerkt. In dit artikel leest u welke maatregelen u kunt nemen om EMC-storingen te voorkomen.

De invloed van EMC op uw bedrijfsprocessen

Wanneer er in een voedingsmiddelenfabriek machines en motoren aangestuurd worden met frequentieregelaars, heeft u al gauw te maken met elektromagnetische interferentie (EMI). Elektromagnetische straling kan ervoor zorgen dat apparaten elkaar nadelig beïnvloeden waardoor storingen in uw bedrijfsprocessen ontstaan.

EMC-storingen voorkomen

Het is van groot belang om elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te realiseren door apparatuur betrouwbaar af te schermen tegen elektromagnetische straling. Niet alleen de losse onderdelen, maar het geheel van componenten (kast, behuizing, kabels en kabelwartels) moeten van metaal zijn om EMC te realiseren. Hierbij wordt de kabel vaak vergeten. Als er geen EMC-kabel toegepast wordt, werkt de kabel als een antenne en ontstaat er gegarandeerd interferentie in uw installatie.

Negatieve gevolgen van EMC-storingen

Waar de afscherming van kabelwartels niet goed geregeld is, kan gemakkelijk een EMC-storing ontstaan. Als er bijvoorbeeld kunststof wartels zijn toegepast die niet EMC afgeschermd zijn, kan er een storing in bijvoorbeeld een PLC ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben: er kan niet meer voldaan worden aan de vereiste kwaliteits- en hygiëne-eisen. Soms zal een productieproces zelfs stilgezet moeten worden om het probleem op te lossen. Deze kostenpost wilt u natuurlijk voorkomen.

Welke maatregelen kunt u nemen?

Wanneer u de juiste maatregelen neemt, kunt u niet alleen voorkomen dat elektromagnetische straling de werking van uw apparaten belemmert, maar ook dat uw apparatuur zelf elektromagnetische storingen veroorzaakt.

  1. Check of uw apparaat of apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn 2014/30/EU.
  2. Zorg ervoor dat uw kabels en apparaatkasten betrouwbaar tegen elektromagnetische straling zijn afgeschermd. De aansluiting van de kabelmantel op de apparaatkast is hierbij een cruciaal punt. In de praktijk zijn het vaak apparaat-besturingskasten die met afgeschermde kabels verbonden zijn. Het zwakke punt zit in de overgang van de kabels naar de apparaat besturingskast. Wanneer deze niet juist zijn afgemonteerd, kunnen elektromagnetische invloeden al snel tot dure storingen of stilstand leiden.
  3. Controleer de verbinding: is de oppervlakte van het contactvlak 360° rond afgemonteerd en is het aardscherm laagohmig, inductief en aan beide zijden aan aarde geplaatst?

Weet waar de machine komt te staan

Wanneer vooraf, in het ontwerpstadium van de machine, bekend is in welke omgeving de machine komt te staan, dan is dat een groot voordeel. Als engineer kunt u dan rekening houden met EMC-eisen en de juiste materialen adviseren. Want als er een EMC-incident plaatsvindt of als er sprake is van economische schade door EMC-problemen, dan is de machinebouwer of eigenaar van de productielijn aansprakelijk.

Unieke oplossing: de TRI EMC CLEAN® Plus kabelwartel

Kabelwartelspecialist Pflitsch heeft een unieke oplossing voor machinebouwers in de food industrie die te maken hebben met de EMC-problematiek: de blueglobe CLEAN® Plus EMC-kabelwartel met montagevriendelijke TRI-veer. Met name het brede kabelbereik, het aansluitgemak en de hoge bedrijfszekerheid van deze EMC-kabelwartel zijn unieke eigenschappen van deze kabelwartel.

Goed te reinigen

Net als de standaard blueGlobe CLEAN® Plus wartel heeft ook deze EMC-uitvoering gladde oppervlaktes met een oppervlakteruwheid Ra < 0,8 µm en afgeronde overgangen naar de sleutelvlakken. Alle afdichtingen zijn gemaakt van kunststoffen die volgens EU-verordening 10/2011 voor contact met levensmiddelen geschikt zijn. Door deze constructiekenmerken laten deze kabelwartels zich goed reinigen en voldoen daardoor aan de hoge hygiëne-eisen.

Dit zijn uw voordelen:

  • Hoge dempingswaarden voor hogere harmonischen
  • Temperatuurbereik: -40 tot +85°C
  • Buitenkant roestvaststaal AISI 316L, binnenkant roestvaststaal AISI 303
  • Goed reinigbaar
  • IP 68 tot 15 bar, IP 69
  • Verkrijgbaar in de maten M12 t/m M40
Bekijk de producten in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

KNX/DALI GATEWAY DA64-230/KNX REG

Een interface tussen de KNX-installatie en de DALI-verlichtingsinstallatie. Met dit product kunnen DALI en DALI-2 apparaten in een KNX-netwerk worden geïntegreerd. Het DALI adres en de bijbehorende gegevens en bronnen worden toegankelijk vanuit het KNX-systeem alsof het deel uit maakt van het KNX-systeem.

Lees verder

ABB e-Configure geïntegreerd in EPLAN Data Portal

Het ontwerpen, configureren en tekenen van verdelers en/of besturingskasten kan een tijdrovende klus zijn. Het proces van zoeken, selecteren van componenten wordt nu een stuk eenvoudiger en sneller. ABB integreerde een groot gedeelte van het laagspanningsportfolio met EPLAN.

Lees verder