EMC wartels onmisbaar tegen elektromagnetische storingen

Een kleine storing kan grote gevolgen hebben. Afgeschermde kabels houden hoogfrequente invloeden van buiten- maar ook van binnenuit tegen, denk aan signalen of pulsen van apparaten in de buurt. Dat gaat goed, tot een kabel in een behuizing of kast wordt ingevoerd. Bij deze kritische overgang is de juiste kabelwartel nodig om bescherming te bieden tegen elektromagnetische verstoringen.

Met name in een industriële omgeving, met steeds meer met draadloos internet verboden apparatuur, is het van groot belang dat sensordata ongestoord bij de operator of analist binnenkomt. Een minimale verstoring kan al een vals alarm veroorzaken of ten onrechte een indicator doen oplichten die zegt dat een tank leeg is. Zo’n verstoring kan allerlei oorzaken hebben. Iemand die een apparaat inschakelt of het licht aandoet, kan al genoeg zijn. Soms zijn het aandrijfsystemen of luchtbehandelingsunits die aanslaan en ongemerkt een elektromagnetische puls afgeven.

EMC wartel maakt een kast tot een kooi van Faraday

Afgeschermde kabels houden verstorende signalen buiten. Echter, waar ze een kast binnen gaan ontstaat toch een risico. Elke opening, hoe minimaal ook, kan toch een signaal doorlaten met alle gevolgen van dien. Een EMC wartel of kabeldoorvoer voert via de afscherming van de kabel elektromagnetische verstoringen af via de behuizing. De kast blijft zo ondoordringbaar voor dit type straling, als een kooi van Faraday. Componenten in de kast zijn op deze manier optimaal beschermd.

Zekerheid door geïntegreerd klemsysteem

Er zijn allerlei varianten op de markt van wartels die EMC afscherming bieden. Een bewezen variant is die met een geïntegreerde klem. Deze klem maakt gelijkmatig contact met de gevlochten afscherming rondom de kabel. Het grote voordeel van deze techniek is dat kabels hierdoor bestand zijn tegen dynamische toepassingen, zoals in een bewegend paneel. Het nauwkeurig aanbrengen en vastzetten van de afscherming is bovendien minder bewerkelijk dan bij traditionele systemen.

De EMC-kabelwartel van Hummel (M-EMV-D) beschikt over zo’n klemsysteem. Het maakt deze wartel tot een onmisbaar onderdeel van uw strategie om de kans op verstoringen tot het minimum te beperken. De belangrijkste maatregel om dit doel te bereiken, is het juist aansluiten van apparatuur. Dat wil zeggen: volgens de handleiding van de fabrikant.

EMC wartels zijn dus, ten opzicht van standaardwartels, geschikt om gevoelige signaalleidingen te beschermen tegen elektromagnetische verstoringen. Als ze voorzien zijn van een geïntegreerd klemsysteem maken ze kabels bovendien bestand tegen dynamische belasting.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

EMC in de voedingsmiddelenindustrie

Als machinebouwer voor de voedingsmiddelenindustrie weet u alles van Hygienic Design, reinigbaarheid en hygiënisch bekabelen. Maar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) mag hierbij niet vergeten worden, ook dit thema speelt een rol in omgevingen waar voedingsmiddelen worden verwerkt.

Lees verder

ABB e-Configure geïntegreerd in EPLAN Data Portal

Het ontwerpen, configureren en tekenen van verdelers en/of besturingskasten kan een tijdrovende klus zijn. Het proces van zoeken, selecteren van componenten wordt nu een stuk eenvoudiger en sneller. ABB integreerde een groot gedeelte van het laagspanningsportfolio met EPLAN.

Lees verder

Norton Lichtlijn Systeem (NLS) uitgebreid

Het Norton Lichtlijn Systeem (NLS) is hét verlichtingssysteem voor de industrie, logistiek en grootwinkelbedrijven. Standaard lengten en een efficiënte koffersluiting van de rails maken een razendsnelle, solide, gereedschapsloze montage mogelijk. 

Lees verder