Hawke explosieveilige kabelwartels snel en veilig installeren en inspecteren

De hoogste kwaliteit, brede toepasbaarheid en lange levensduur: dat is waar de robuuste Hawke kabelwartels voor explosiegevaarlijke omgevingen al meer dan 60 jaar om bekend staan. Om de installatie nog verder te vereenvoudigen en de montagetijd te verkorten, heeft Hawke haar kabelwartels vernieuwd en op essentiële onderdelen verbeterd. Het resultaat: een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing voor installateurs én inspecteurs.

Snel en veilig installeren en inspecteren

De nieuwe serie Ex kabelwartels van Hawke heeft unieke eigenschappen voor elke gebruiker. Bent u technisch installateur of verantwoordelijk voor het onderhoud? Dan kunt u deze nieuwe Ex kabelwartels nog eenvoudiger en sneller installeren. Bent u inspecteur? Dan betekent dit een aanzienlijke besparing op uw inspectietijd.

Hoogste kwaliteit en veiligheid

Het brede en uitgebreide assortiment van Hawke omvat industriële kabelwartels die voor elke situatie inzetbaar zijn: van algemeen industriële ATEX wartels tot verhoogd explosieveilig (ex e) en drukvaste (ex d) wartels. Hawke kabelwartels voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit en veiligheid.

Certificeringen

De nieuwe serie explosieveilige kabelwartels zijn ATEX/IECEx gecertificeerd door de certificeringsorganisatie CML (voorheen Baseefa) en voldoet aan strenge kwaliteitseisen voor gebruik in zone 1, 2, 21 en 22. Daarnaast levert Hawke ook explosieveilige wartels met internationale certificeringen zoals UL, CSA, CEPEL en GOST.

Dit zijn de 6 nieuwe eigenschappen

  • Kabeldiameter-indicatie
  • Gladde achtermoer
  • IP69 beschermklasse
  • Transparante kunststof huls
  • Upgrade kit
  • PSG seal

1. Kabeldiameter-indicatie: voorkomt beschadiging kabelmantel

Kabelwartels worden vaak te strak aangedraaid wat een beschadiging van de kabelmantel tot gevolg heeft. Bij een inspectie kan dit leiden tot het afkeuren van de installatie of het verplicht vervangen van de kabel.

Om dit te voorkomen en het monteren nog eenvoudiger te maken, heeft Hawke de kabeldiameter-indicator ontwikkeld. Met behulp van de permanent aangebrachte lijnen en cijfers op de middenmoer is tijdens de installatie en inspectie snel te bepalen of de wartelmoer correct is aangedraaid.  

2. Gladde achtermoer

De achtermoer van deze nieuwe Hawke explosieveilige kabelwartels is voorzien van een glad oppervlak waardoor deze goed te reinigen is en er geen vuil ophoopt. Bij een correct aangedraaide achtermoer is de schroefdraad niet meer zichtbaar waardoor de waterdichtheid wordt vergroot. Ook voorkomt dit het te strak (of te los) aandraaien van de moer.

3. IP69 beschermklasse

Naast IP66, IP67 en IP68 hebben de Hawke explosieveilige kabelwartels nu ook IP69 beschermklasse. De kabelwartels zijn hierdoor onder andere uitstekend bestand tegen hogedrukreiniging met stoom wat in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie vaak toegepast wordt.

4. Upgrade kit

Eenvoudig een universele compressiewartel 501 of 453 upgraden naar een ICG/653 compound variant? Dat kan met de Hawke upgrade kit. Deze kit is beschikbaar in twee varianten:

  • QSP 2-part hand mix putty:  standaard kneedbare gum die voor de afsluiting rondom de aders zorgt. Deze gum heeft een nieuwe samenstelling waardoor deze sneller is uitgehard.
  • ExPress barrier resin: optioneel is een vloeibare, injecteerbare gum beschikbaar. Ook deze variant is sneller uitgehard en sneller aan te brengen dan de traditionele kneedbare gum.

5. Transparante kunststof huls

De tweecomponentenhars bevindt zich in een transparante kunststof huls. Hierdoor kan de conditie van de hars snel worden geïnspecteerd zonder de huls te verwijderen. Deze transparante huls en het sneller uitharden van de hars zorgen voor meer tijdbesparing bij de installatie of inspectie van de kabelwartel.

6. PSG seal: geen punchtool meer nodig tijdens installatie

De PSG553/RAC is de snelst te monteren wartel zonder compound. Door vooraf aangebrachte geleidingsgaten in de rubberen afsluiting is er geen punchtool meer nodig tijdens de installatie. Deze voorbewerking zorgt voor een aanzienlijke tijdwinst bij het installeren van de wartel.

Omdat de seal dienst doet als barrier hoeft de gebruiker geen rekening te houden met het uitharden van de tweecomponentenhars. Wel is het van belang dat de seal, qua aantal gaten, aansluit bij het aantal aders. Voor ongebruikte gaten zijn stop-plugs voorhanden.

Deze nieuwe serie kabelwartels van Hawke is verkrijgbaar bij Rexel. Download de Hawke brochure met alle nieuwe eigenschappen of informeer bij je Rexel contactpersoon naar meer informatie.

Bekijk in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

nVent CADDY Rod Lock Veerstalen Pendelhanger

Deze nieuwe generatie pengelhangers is de combinatie van meer dan 60 jaar ervaring in het ontwikkelen van verenstalen bevestigingsmiddelen en het gepatenteerde push-to-install technologie. Het elimineert de moeilijke en tijdrovende stap van de draadstang in de hangers te bevestigen. Waarom draaien als je gewoon kunt duwen?

Lees verder

DA64-230/KNX REG, de nieuwe KNX-DALI-gateway van B.E.G.

De nieuwe DA64-230/KNX REG (93302) ondersteunt Tunable White (DT8) en RGB. De interface tussen een KNX-installatie en een DALI-systeem waarbij voor de detectie en sturing van de DALI-verlichting gebruik wordt gemaakt van DALI-LINK multisensoren van B.E.G. direct in de DALI-bus.

Lees verder

One stop shopping bij de Cable Connectivity Group

Jobarco, Elspec, Pantaflex en TKD zijn 4 sterke distributiepartners van de Cable Connectivity Group (CCG), een internationale speler in de markt voor speciaal kabels en connectiviteitsoplossingen, met vestigingen in onder andere Nederland en Duitsland.

Lees verder

Bedieningsgemak met TOPJOB® S aansluitklemmen

De serie TOPJOB® S aansluitklemmen (DIN-rail aansluitklemmen) van WAGO is uitgebreid met twee nieuwe bedieningsvarianten: met een bedieningshendel en drukknop. WAGO biedt met de twee nieuwe aansluitklemvarianten de mogelijkheid om aders gereedschaploos te monteren.

Lees verder