Het juiste koelaggregaat voor uw besturing

Bij machines is de besturingselektronica het hart van het systeem. Stilstand door oververhitting komt helaas nog regelmatig voor en kan een organisatie veel geld kosten. In veel gevallen had dit eenvoudig voorkomen kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het dan toch vaak mis? In veel gevallen zijn de bedrijfsomstandigheden veranderd, door bijvoorbeeld een uitbereiding van de installatie, of zijn door de zomers van de afgelopen jaren de omgevingstemperatuur van het paneel veranderd. Hoe pakt u dit aan?

Ad-hoc oplossing

Raakt een schakelkast oververhit, dan wordt vaak gekozen voor een ad-hoc oplossing. De kastdeur gaat open en er wordt een ventilator voor geplaatst die de apparatuur koel blaast. Of mensen zetten de buitendeur open om de temperatuur van de gehele ruimte omlaag te brengen. Dit soort simpele oplossingen zijn goed bedoeld, maar hebben vaak vervelende consequenties. Stof of vuil komt in de kast wat de levensduur van bepaalde componenten verkort.

Warmer dan gedacht

De temperatuur in een installatie loopt sneller op dan veel mensen in eerste instantie zouden verwachten. Temperaturen van boven de 50 graden zijn zeker niet ondenkbaar. Dit lijkt misschien hoog, maar vergelijk het eens met hoe warm een televisie of mobiele telefoon kan worden. En dat is slechts de buitenkant van het apparaat. Bij het engineeren van een installatie, is het dan ook cruciaal dat hier rekening mee wordt gehouden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van onderdelen namelijk drastisch verlagen. Is een component tien graden warmer dan de nominale temperatuur? Dan halveert de levensduur.

Win-win situatie

Met het juiste koelaggregaat kunt u de levensduur van componenten verlengen, energie besparen en downtime voorkomen. Het koelaggregaat zorgt voor een constante temperatuur in de behuizing wat van belang is voor de levensduur van de componenten. Naast temperatuur heeft ook de luchtvochtigheid grote invloed op de levensduur van de componenten in de schakelkast. Een bijkomend voordeel van koelaggregaten is dat ze niet alleen koelen, maar ook condensvorming in de kast tegengaan; een win-win situatie.

Efficiënt koelen en besparen

Dankzij verschillende technische ontwikkelingen zoals een inverter-regeling en de heatpipe zijn koelaggregaten een zeer aantrekkelijk alternatief voor andere koeloplossingen. 

Bij de inverter-regeling wordt het toerental van de compressor en de ventilatoren afgestemd op de warmtelast in de schakelkast. Dit resulteert in een efficiënte werking en een laag energieverbruik. Bovendien is de temperatuur in de behuizing zeer constant, wat een stressvrije omgeving, en daarmee een lange levensduur van de componenten garandeert.

De laatste innovatie is de toepassing van de heatpipe technologie in koelaggregaten. Deze passieve manier om warmte af te voeren wordt ook toegepast in satellieten en smartphones. In koelaggregaten voor schakelkasten levert dit een energiebesparing van zo’n 75% op. Een revolutie als het gaat om energie-efficiënt koelen.

De juiste combinatie van koelvermogen, lucht-ontvochtiging en energie-efficiëntie is van grote invloed op de betrouwbaarheid, levensduur en het energieverbruik van uw installatie.

Wat is het juiste koelaggregaat voor uw installatie? Wij helpen u graag via 0316-591660 of sales@rittal.nl

Bekijk in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

Nieuwe configuratie: Flatfix Wave Entry

Esdec, wereldwijd leverancier van dakgebonden montagesystemen voor zonnepanelen, lanceert een nieuwe configuratie van het FlatFix Wave systeem: FlatFix Wave Entry. Deze configuratie stelt de kleinere professionele installateur in staat om de markt van kleinere en middelgrote commerciële daken te betreden.

Lees verder

Draka Instruline®, de kabeloplossing voor downtime

Ongeplande stilstand is de nachtmerrie van elke procesoperator. Zeker nu (proces)industriële netwerken steeds omvangrijker en complexer worden. Om systeemuitval en vervolgschade te voorkomen, moeten kabels ongestoord presteren. Overal en altijd weer. Vertrouw daarom op Instruline®, de complete range instrumentatiekabels voor bedrijfskritische processen, van Draka.

Lees verder

Nieuwe generatie 3-fase omvormers met Synergy Technologie

De 3-fase omvormer met Synergy Technologie van SolarEdge heeft sinds de lancering bijgedragen aan eenvoudigere commerciële installaties en meer onderhoudsgemak. Dit alles dankzij een unieke systeemarchitectuur die een hoge capaciteit combineert met een modulair, lichtgewicht ontwerp.  

Lees verder

Hygiënisch bekabelen: totale veiligheid in de voedingsindustrie

Aan het ontwerp- en het productieproces van installaties en machines in de voedingsindustrie worden steeds hogere veiligheidseisen gesteld. Hygienic Design is daar het sleutelwoord. Waar moeten machinebouwers aan voldoen en welke oplossingen biedt Hemmink? Lees meer in ons whitepaper over Voedselveiligheid en in de nieuwe Hygienic Design brochure.

Lees verder