Hoe Eaton ongewenst trippen van aardlekschakelaars bij combinaties met frequentieregelaars effectief voorkomt

Als de aardlekschakelaar en de frequentieregelaar niet compatibel zijn met elkaar, kan dit leiden tot het ongewenst trippen van de aardlekschakelaar, met alle gevolgen van dien. Eaton pakt dit probleem serieus op en biedt hiervoor een compleet geharmoniseerde oplossing dankzij de Eaton xEffect type F en type BfQ aardlekschakelaars.

Uitdagingen voor machinebouwers

In moderne elektrische apparaten en machines, worden aardlekschakelaars en frequentieregelaars steeds vaker in diverse toepassingen gecombineerd, aangezien aardlekschakelaars een zeer effectief component zijn voor brandpreventie en bescherming tegen elektrische schokken.

Let echter op: Als de aardlekschakelaar en de frequentieregelaar niet compatibel zijn met elkaar, kan deze combinatie eenvoudig leiden tot het ongewenst trippen van de aardlekschakelaar, met alle gevolgen van dien. Deze uitschakeling treedt op bij het gebruik van een frequentie gestuurde aandrijving, omdat deze in normaal bedrijf al een hoge aardlekstroom kunnen veroorzaken door toepassing van interferentiefilters en door de aanwezige leidingcapaciteiten. Deze hoge aardlekstromen, en ten gevolge hiervan het trippen van de aardlekschakelaar, zullen ten aller tijde leiden tot een verminderde beschikbaarheid van de installatie.

Harmonie tussen Eaton aardlekschakelaars en Eaton frequentieregelaars

De afstemming tussen Eaton’s frequentieregelaars en Eaton’s aardlekschakelaars is geharmoniseerd. Ongewenst trippen ten gevolge van door het systeem veroorzaakte aardlekstromen, wordt vermeden en een veilige stroomonderbreking is gegarandeerd. Daarom wordt duidelijk aanbevolen, en in veel gevallen al verplicht gesteld, om aardlekschakelaars van het type F of Bfq te gebruiken voor dergelijke aandrijftoepassingen. Hiermee kunt u een veilige en betrouwbare werking van de machine bieden en een hoge beschikbaarheid van het proces garanderen.

Voordelen van de Eaton xEffect aardlekschakelaars type F en type Bfq:

 1. Betrouwbare bescherming voor machines met 1- en 3-fase frequentieregelaars
 2. Verhoogde bescherming door:
  • Detectie van gemengde frequenties
  • Bestand te zijn tegen vlakke DC-reststromen (type F tot 10 mA)
 3. Vermindering van ongewenste uitschakeling door:
  • Vertraagde uitschakeling
  • Hoge stootstroomvastheid

Wanneer kiest u welke aardlekschakelaar?

Eaton xEffect Aardlekschakelaars type F voor 1-fase toepassingen

De type F aardlekschakelaar is gedefinieerd conform IEC/EN 62423 en biedt veilige en betrouwbare bescherming tegen sinusvormige aardfoutstromen en pulserende DC-foutstromen (gelijk aan de bekende type A aardlekschakelaar). Echter is deze ook in staat om aardfoutstromen met gemengde frequenties tot 1 kHz (10, 50, 1000 Hz) te verwerken in overeenstemming met de IEC 62423-norm. Dit soort aardfoutstromen met gemengde frequenties kunnen aardlekschakelaars van het type A ongewenst laten afschakelen. 

Naast de hierboven vermeldde foutstromen kunnen type F aardlekschakelaars ook vlakke DC-foutstromen tot 10 mA verwerken zonder dat de standaardfunctionaliteit wordt beinvloedt. (Bij type A aardlekschakelaars ligt deze grens al bij 6mA). Tevens hebben ze een tijdvertraagde uitschakeling en een hoge weerstand tegen stroompieken: dit zorgt voor zeer minimale ongewenste afschakeling en een hoge mate van veiligheid.

De detectie van gemengde frequenties en het bestand zijn tegen vlakke DC-foutstromen tot 10mA stelt de aardlekschakelaar type F in staat om uitstekende bescherming te bieden voor mens en systeem in alle toepassingen die 1-fasige frequentieomvormers bevatten, zoals pompen, ventilatoren, airco’s, gereedschap, etc.

 

Eaton xEffect Aardlekschakelaars type Bfq voor 3-fase toepassingen

De aardlekschakelar type Bfq detecteert (volgens IEC 62423) naast AC- en pulserende DC-foutstromen ook vlakke DC-foutstromen. De speciale aangepaste uitschakelcurve van het type Bfq (niet gevoelig voor door het systeem veroorzaakte aardlekstromen bij hoge frequenties) voldoet aan de specificaties van de aardlekschakelaar type B en voorkomt bovendien ongewenste uitschakeling in industriële toepassingen die 3 fase frequentieregelaars bevatten.

Bekijk in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

Push-X-aansluittechniek

Aansluitklemmen zonder gereedschap aansluiten! Push-X maakt het mogelijk om massieve en soepele bedrading (eventueel zonder adereindhulzen) dankzij de voorgespannen contactveer direct aan te sluiten.

Lees verder

Hygiënisch ontwerpen voorkomt grote kostenposten

Voedselveiligheidsincidenten zijn aan de orde van de dag en de (imago)gevolgen van een besmetting of recall zijn groot. Voor voedselverwerkende fabrikanten en machinebouwers is het daarom van cruciaal belang om voldoende kennis te hebben van de relevante normen en voorschriften. 

Lees verder

Voor elke applicatie de geschikte behuizing

Met de juiste universele behuizing worden elektrische installaties geïnstalleerd in een gecontroleerde, beveiligde, kwalitatieve en beschermde omgeving. Bekijk het assortiment in de Smart PDF van Rexel, door op een artikelnummer te klikken kunt u gelijk naar de webshop navigeren.

Lees verder