Hygiënisch bekabelen: totale veiligheid in de voedingsindustrie

Aan het ontwerp- en het productieproces van installaties en machines in de voedingsindustrie worden steeds hogere veiligheidseisen gesteld. Hygienic Design is daar het sleutelwoord. Waar moeten machinebouwers aan voldoen en welke oplossingen biedt Hemmink? Lees meer in ons whitepaper over Voedselveiligheid en in de nieuwe Hygienic Design brochure.

Exploitanten en machinebouwers worden zich steeds meer bewust van de hygiëne-omstandigheden in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Kleine verontreinigingen kunnen de kwaliteit van producten al aantasten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom worden er aan het ontwerp- en het productieproces van installaties steeds hogere veiligheidseisen gesteld. Hygienic Design speelt daarbij een sleutelrol.

Standaarden voor meer voedselveiligheid

De maatstaf voor Hygienic Design zijn de richtlijnen van de European Hygienic Engineering Design Group (EHEDG) een organisatie die bestaat uit fabrikanten van installaties, voedingsproducenten, wetgevers en experts. EHEDG wil de voedselveiligheid vergroten door noodzakelijke standaarden te definiëren en de kennis hierover te verspreiden.

In de Verenigde Staten is de FDA (Food and Drug Administration) de autoriteit op het gebied van voedselveiligheid, medische producten en cosmetica. Hun bekendste richtlijn is de Food Safety Modernization Act uit 2011.

Hygiënisch kabelmanagement

Als machinebouwer in de farmaceutische of voedingsindustrie heb je kabeldoorvoeroplossingen voor machines en installaties nodig die geschikt zijn voor rechtstreeks contact met voedingsmiddelen.

Al bij het ontwerp van een machine moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toepast wordt. Niet alleen de machines, maar ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is essentieel.

Naast de strenge hygiëne-eisen moeten installaties vaak ook voldoen aan andere uiteenlopende eisen, zoals temperatuurbestendigheid, EMC-bescherming en explosiebestendigheid. Voor al deze eisen heeft Hemmink een oplossing met de producten van Pflitsch, Wiska en Flexa.

Oplossingen voor hygiënisch bekabelen

Hemmink biedt, samen met haar fabrikanten, een totaalpakket aan oplossingen voor hygiënisch kabelmanagement die nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.

  • Hygiëne kabelwartels
  • Voedselveilige beschermslangen
  • Open draadgoten en het Single Wire System (SWS)

Download hier de brochure Hygienic Design met alle oplossingen van fabrikant Pflitsch.

Hemmink en Rexel

Hemmink is uw kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met onze fabrikanten bieden wij passende oplossingen voor u als machinebouwer of engineer en denken graag met u mee.

Kennisdocument over voedselveiligheid

Download het whitepaper Voedselveiligheid op onze themapagina en lees meer over de aandachtspunten en hygiënerichtlijnen die binnen de food industrie relevant zijn.

Naar themapagina

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over paneelbouw en industrie

Nieuwe configuratie: Flatfix Wave Entry

Esdec, wereldwijd leverancier van dakgebonden montagesystemen voor zonnepanelen, lanceert een nieuwe configuratie van het FlatFix Wave systeem: FlatFix Wave Entry. Deze configuratie stelt de kleinere professionele installateur in staat om de markt van kleinere en middelgrote commerciële daken te betreden.

Lees verder

Draka Instruline®, de kabeloplossing voor downtime

Ongeplande stilstand is de nachtmerrie van elke procesoperator. Zeker nu (proces)industriële netwerken steeds omvangrijker en complexer worden. Om systeemuitval en vervolgschade te voorkomen, moeten kabels ongestoord presteren. Overal en altijd weer. Vertrouw daarom op Instruline®, de complete range instrumentatiekabels voor bedrijfskritische processen, van Draka.

Lees verder

Nieuwe generatie 3-fase omvormers met Synergy Technologie

De 3-fase omvormer met Synergy Technologie van SolarEdge heeft sinds de lancering bijgedragen aan eenvoudigere commerciële installaties en meer onderhoudsgemak. Dit alles dankzij een unieke systeemarchitectuur die een hoge capaciteit combineert met een modulair, lichtgewicht ontwerp.  

Lees verder

Het juiste koelaggregaat voor uw besturing

Bij machines is de besturingselektronica het hart van het systeem. Stilstand door oververhitting komt helaas nog regelmatig voor en kan een organisatie veel geld kosten. In veel gevallen had dit eenvoudig voorkomen kunnen worden door goede klimatisering. 

Lees verder