Rittal en Hummel: een prima combinatie

Of het nu gaat om voedingskabel of netwerkbekabeling; diverse kabels zullen ergens in uw kast naar binnen moeten. Deze opening is de achilleshiel in uw kastsysteem. Bij compacte behuizingen KX en wand-/vloerkastsystemen AX biedt een wartel vaak de oplossing. Het zorgt voor een perfecte afdichting van uw kast zodat deze beschermd is voor invloeden van buitenaf, zoals vocht en stof maar zorgt ook voor de elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Bovendien kan een wartel bij dynamische belasting van uw kabels zorgen voor trekontlasting. Uw kabels, systeem en kast blijven ongeschonden en naar behoren functioneren. Daarnaast is ook het behouden van de corrosiebestendigheid een eis waaraan voldaan moet worden.

Elke situatie is anders

De omgevingen waarin behuizingen worden geïnstalleerd zijn steeds complexer en uitgebreider. Een kabelwartel die langs de snelweg A2 wordt gebruikt zal waarschijnlijk aan andere eisen moeten voldoen dan een wartel toegepast in een kastsysteem in de farmaceutische industrie. Waar vroeger enkele typen wartels volstonden, zijn er nu honderden verschillende soorten en maten nodig om te kunnen voldoen aan de specifieke eisen die een bepaalde omgeving met zich meebrengt. In de basis bestaan wartels uit drie hoofdgroepen: kunststof, vernikkeld messing of RVS. Hierop zijn vervolgens honderden varianten gebaseerd; elk geschikt voor een specifieke situatie. Zo zijn er wartels met een ‘Hygienic Design’ geschikt voor de foodindustrie, omdat vuil zich niet kan hechten en er ten opzichte van traditionele wartels tijd gewonnen wordt met het reinigen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld wartels die bescherming bieden tegen elektromagnetische beïnvloeding (EMI). Hummel heeft een groot assortiment en kan voldoen aan uw wensen. Voor alle kabelwartels geldt dat de sparingen die in de kast gemaakt worden aan de maatvoering van de gebruikte wartel moeten voldoen.

Zelf doen of uitbesteden

Om wartels te kunnen monteren moeten sparingen worden aangebracht. Dit kan er één zijn, maar vaak moeten meerdere kabels worden ingevoerd wat veel sparingen betekent. Naast het maken van sparingen van wartels moeten er meestal nog meer sparingen worden aangebracht voor bijvoorbeeld drukknoppen en displays. Dit kunt u natuurlijk zelf doen met de boor en trekpons, grotere sparingen mogelijk met de decoupeerzaag; het blijft, zeker bij roestvaststaal, een tijdrovende klus waar de meeste monteurs niet op zitten te wachten. Door dit aan Rittal uit te besteden kan de monteur zich focussen op hetgeen hij leuk vindt; namelijk het bedraden van het paneel, en loopt u geen risico dat een kast “verknalt” wordt omdat een gat verkeerd is afgetekend. Rittal beschikt over de nieuwste bewerkingsmachines, waaronder een 3D-lasersnijmachine waarmee in één handeling de kast aan 5 zijden bewerkt kan worden. Naast het aanbrengen van sparingen kunnen ook montagewerkzaamheden worden uitgevoerd zoals de montage van wartels en kabelgoten. Maar ook sokkels en sluitsystemen dienen zich prima voor montage via Rittal Bewerkingsservice.

Bewerkingsservice?

Bent u geïnteresseerd in onze bewerkingsservice? Wat wij nodig hebben is een tekening met wat we moeten maken, bij voorkeur een digitaal formaat. Ervaar zelf de mogelijkheden die Rittal Cofiguration System (RiCS) u biedt bij het engineeren van de kast. Voor uw prijs hoeft u niet te wachten, want die kunt u voor de mechanische bewerkingen zelf eenvoudig berekenen met onze online Bewerkingsservice Calculatietool. Kies het te bewerken kasttype, geef het aantal sparingen in de aangegeven categorieën op en er volgt een brutoprijs van het geheel. Met de tekening, de prijsberekening en uw opdracht gaan wij aan de slag. De levertijd is kort; 4 dagen na opdracht wordt uw bewerkte kast geleverd, klaar voor verdere opbouw in uw werkplaats.

Naar de Bewerkingsservice Calculator

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de producten van Rittal? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Lees meer over paneelbouw en industrie

Eenvoud en snelheid met systeemtoebehoren

Systeemtoebehoren vergroten het gemak bij het opbouwen van een schakel- en besturingspaneel. Met deze toebehoren kan de opbouw eenvoudiger en sneller en daarbij wordt het overzicht in het paneel vergroot. Soms zijn toebehoren ook noodzakelijk om aan de eisen van de toe te passen regelgeving te voldoen.

Lees verder

Flexibele stuurstroomkabels van Jobarco

Jobarco levert de serie KVCC en KVCY Dca flexibele stuurstroomkabels die aan alle eisen binnen de industriële sector voldoen: slijtvast voor heavy duty (met KEMA keur) toepassingen, olie- en UV- bestendig en toepasbaar in de ATEX omgeving. Voldoet aan de huidige rookclassificatie S3, maar zit in de testfase voor de nieuwe CPR S2.

Lees verder

Nieuw: nVent ERICO Cadweld Plus Impulse

De nieuwste innovatie op het gebied van exotherm lassen is het nieuwe ontstekingssysteem Impulse dat is ontworpen om de energie-opties, de veiligheid en het gebruiksgemak te verbeteren. Bovendien biedt de Impulse een functionele verbetering in het populaire Cadweld Plus exothermisch lassen assortiment.

Lees verder

Krachten bundelen om innovatie te bevorderen

Eldon’s en nu nVent HOFFMAN’s reputatie van innovatie wordt voortgezet. Innovatie zit bij nVent in het DNA en zij bieden een vruchtbare werkomgeving die creativiteit stimuleert in de gezamenlijke  inspanningen van al onze mensen.

Lees verder

Machinebeheer op afstand voor meer inzicht en controle

Machinebeheer op afstand is nu eenvoudiger dan ooit met EcoStruxure Machine Advisor. EcoStruxure Machine Advisor is een open en digitaal platform waarmee machinebouwers machines op afstand kunnen beheren, machineprestaties kunnen visualiseren en bewaken en machines op afstand kunnen programmeren. Ongeacht het merk en type besturing en componenten.

Lees verder