Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing. We volgen Cecil op weg naar zijn futureproof-woning waar Installatiebedrijf Kadiks de installatie voor zijn rekening neemt. 

We spreken over dit renovatieproject met Jan Egelmeers (Business Development Manager RBM),Jacques Hoogendoorn (directeur-eigenaar Kadiks Installatiebedrijf), Glenn Groeneveld (monteur Kadiks Installatiebedrijf), Niek de Jong (Category & Business Development Manager Renewables Itho Daalderop), Rik Peeters (Technisch Specialist Multi Energie Rexel) en Mark Fransdonk (Sales Consultant Rexel).

“Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we al onze kennis hebben samengevoegd." 

Jacques Hoogendoorn Kadiks

Van het gas af

Cecil verhuisde naar een vrijstaande woning uit 1980. Om zelf bij te dragen aan een duurzamere toekomst was het zijn wens om van het gas af te gaan. Om een beeld te krijgen van het benodigde systeem werd de configuratietool van Itho Daalderop ingezet. Hiermee kan door het invoeren van bepaalde eigenschappen van een woning eenvoudig een offerte met materiaalspecificaties gemaakt worden. Rik: “Hiervoor bekijken we de eigenschappen van woning en het gebruikersprofiel. Op basis daarvan maken we een technisch passende aanbieding. Uiteindelijk is er voor de woning van Cecil gekozen voor een lucht- water warmtepomp met vloerverwarming voor de benedenverdieping, een WTW-unit en zonnepanelen.

“Ik vond het tof dat Itho Daalderop ons ondersteunde met het in bedrijf stellen van de warmtepomp.”

Glenn Groeneveld Kadiks 

Kennis samenvoegen

Om tot de beste uitvoering van een project te komen, moet er goed nagedacht worden met welke partijen je in zee gaat. Mark: “Cecil wilde het project graag met zo min mogelijk partijen aangaan. Bovendien moesten het partijen zijn met oog op de toekomst. Samen zijn we zo tot een merkensamenstelling gekomen: Itho Daalderop en RBM.” Rik vult aan: “Itho Daalderop zit al redelijk lang in het portfolio van Rexel. Het is een Nederlandse fabrikant waardoor zij continu op de hoogte zijn van de Nederlandse regelgeving en ontwikkelingen. Daarnaast bieden ze totaaloplossingen; verwarming, warm water  en ventilatie. RBM is al jaren een trouwe partner van Rexel België en is nu ook de samenwerking met Rexel Nederland gestart. Ze leveren een compleet assortiment vloerverwarmingssystemen: voor elk type vloer biedt RBM oplossing. Alle producten worden in eigen huis gemaakt waardoor zij een systeemgarantie kunnen afgeven. Het zijn twee merken waar we dit project graag mee wilden uitvoeren.”

De installateur tijdens dit project is Kadiks. Zij zijn benaderd door Uw Duurzame Installateur, een netwerk van installatiebedrijven in heel Nederland waar Kadiks onderdeel van is. Jacques: “Wij zijn als monterende partij later het project ingestapt. Onze monteur Glenn heeft de warmtepomp opgehangen en aangesloten. Ook de WTW-unit hebben we voorzien. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we al onze kennis hebben samengevoegd.” Glenn: “Ik heb inderdaad de warmtepomp opgehangen. Daarvoor kreeg ik een mooie schematekening en verder heb ik mijn eigen  inzicht gebruikt. Tegenwoordig installeren we heel veel warmtepompen dus ik heb inmiddels aardig wat ervaring. Daarbij vond ik het systeem van Itho Daalderop ook fijn om in elkaar te zetten.”

“We nemen installateurs aan de hand mee door de wereld van de warmtepomp.”

Rik Peeters Rexel

Niet alleen oplossingen leveren

Niek: “Ik ben bij het project betrokken geraakt om  een samenwerking tussen Rexel en Itho Daalderop op te zetten. Voor ons ook een logische stap, want wij zien steeds meer raakvlakken met de e-installateur. Rexel is daarin een hele goede partner. In dit project heeft Itho Daalderop de warmtepomp en de WTW- unit geleverd.” Maar het draait niet alleen om het leveren van oplossingen. Niek: “Wij willen onze partners graag opleiden zodat zij zelfstandig advies aan de voorkant kunnen verzorgen. Bovendien kunnen we installateurs ontzorgen door de F-gassen handelingen te verrichten als zij hiervoor niet gecertificeerd zijn. Ook het in bedrijf stellen van de warmtepomp was tijdens dit project van belang.” Jacques vindt dat erg prettig. “Itho Daalderop heeft ons op locatie opgeleid om de warmtepomp in bedrijf te stellen. Dat heeft onze voorkeur, want dan weet je zeker dat het goed zit.” Glenn kan dat beamen: “Ik vond het tof dat Itho Daalderop ons daarin ondersteunde. Ze kwamen langs om alles samen door te lopen. Zo weet je waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Dat is ook handig voor de volgende keer, want het installeren zal dan sneller gaan. Ik heb  als het ware een cursus gekregen op locatie. De uitleg was duidelijk, kort en simpel. Verder ging het overleg  met de jongens onder elkaar gewoon goed. Het project liep echt soepel.” Jan vertelt wat de rol van RBM is: “RBM heeft samen met Rexel een samenwerking opgezet voor het leveren van de vloerverwarming. Ook voor dit project hebben we dus de vloerverwarming geleverd. Eén  van onze montagebedrijven heeft deze vervolgens geïnstalleerd.”

“Samen met Itho Daalderop en Rexel willen we ervoor zorgen dat we een systeem leveren waarvan het rendement gegarandeerd wordt.”

Jan Egelmeers RBM

Waarmaken van beloofde rendementen

Itho Daalderop en RBM werken niet alleen samen met Rexel, maar ook met elkaar. Rexel is dus de schakel tussen de leveranciers. Dat is bijzonder en positief voor de eindklant. Jan: “De samenwerking tussen ons en Itho Daalderop loopt goed. Onlangs hebben we gesprekken gehad om de samenwerking verder uit te breiden zodat we onze klanten compleet kunnen ontzorgen en systeemgarantie kunnen bieden. De markt van warmtepompen en vloerverwarming is vers. Beloofde rendementen kunnen vaak niet waargemaakt worden. Samen met Itho Daalderop en Rexel willen we ervoor zorgen dat we een systeem leveren waarvan het rendement  gegarandeerd wordt. Ik juich het samenwerken toe, omdat we zo een hoop problemen kunnen voorkomen.” Niek knikt instemmend: “Omdat RBM ook een partner van Rexel is willen we onderzoeken of de regeltechniek van RBM goed samengaat met de warmtepompen van Itho Daalderop.”

 

“Wij zien steeds meer raakvlakken met de e-installateur dus we vinden het logisch om die samenwerking op te zoeken.”

Niek de Jong Itho Daalderop

Aan de hand meenemen

Het nieuwe verwarmen gaat over het elektriciteitsnet, dus er ligt een belangrijke rol voor de duurzame installateur. Om het voor de installateur zo makkelijk mogelijk te maken bij aanvragen voor energiebesparende maatregelen biedt Rexel ondersteuning van A tot Z. Rik: “We nemen installateurs aan de hand mee door de wereld van de warmtepomp. Deze wereld willen we toegankelijker maken. Daarom bieden wij een stukje kennis. We bieden een totaalpakket door mee te denken, mee te gaan op locatie en hem op te leiden. Zodat hij met een goed verhaal naar de eindklant gaat. Voor ons is het ook een leertraject. De leveranciers ondersteunen ons en staan altijd open voor vragen. Hierdoor kan Rexel een kennisbank opzetten en klanten van goed advies voorzien.” Mark sluit zich daarbij aan: “Als je met de juiste informatie naar ons komt, zorgen wij voor een tevreden eindklant. Wij als Sales Consultants zijn er echt om de installateur op weg te helpen. Rexel begeleidt de installateur in duurzame, passende oplossingen om een woning te verwarmen."

Meer weten?

Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon of neem contact op via 088 500 088 500 7000 of duurzaam@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzame oplossingen

Dimplex Edel Lucht-Water Warmtepompboilers

De Dimplex Edel Warmtepompboilers zijn een goede warmtapwater oplossing voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. De warmtepomp van de Edel onttrekt energie uit de lucht en zet deze om in verwarming van tapwater. Met een COP die varieert van 2,34 tot 3,10 (afhankelijk van de buitentemperatuur en het model) kan een aantrekkelijke energie- en geld besparing worden bereikt.

Lees verder

Kunststof in FlatFix Fusion

De FlatFix Fusion-lijn is sinds 2014 op de markt en was het eerste modulaire montagesysteem voor platte daken van Esdec. Door de standaard meteen hoog te zetten, zowel op flexibiliteit als op afwerking en verwerking, heeft dit montagesysteem zijn plek verdiend in de markt. 

Lees verder

Systeem 55 PV-ready groepenkasten hebben KEMA-KEUR voor veilig aansluiten van zonnepanelen

Om in te spelen op het toenemend aantal PV-installaties voor woonhuizen, heeft Eaton het assortiment groepenkasten voor residentiële toepassingen uitgebreid met Systeem 55 PV-ready groepenkasten. Deze groepenkasten zijn speciaal ontworpen voor de mogelijk hogere stromen in de groepenkast en zijn geschikt voor het aansluiten van zowel PV als belastingen met een hogere gelijktijdigheid, naast de traditionele eindgroepen.

Lees verder

Ontdek de outdoor heaters van Herschel

De vraag naar outdoor verwarmingen is de laatste tijd flink gegroeid. Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun leefruimtes buiten te verbeteren en hun tijd buitenshuis te maximaliseren met de toevoeging van terrasverwarming. Herschel Infrared is marktleider voor elektrische infraroodverwarming en biedt het breedste assortiment energiezuinige, stijlvolle, hoogwaardige buitenverwarmingen.

Lees verder

Temperatuurberekening voor PV-toepassingen is essentieel!

Een verdeelinrichting voor een PV-installatie produceert al gauw 2 tot 3 keer zoveel warmte waardoor inwendige temperaturen extreem kunnen oplopen en de continuïteit en veiligheid niet meer gewaarborgd zijn. Voor het ontwerpen van veilige verdeelkasten is een temperatuurberekening dan ook essentieel!

Lees verder

Nieuwe configuratie: Flatfix Wave Entry

Esdec, wereldwijd leverancier van dakgebonden montagesystemen voor zonnepanelen, lanceert een nieuwe configuratie van het FlatFix Wave systeem: FlatFix Wave Entry. Deze configuratie stelt de kleinere professionele installateur in staat om de markt van kleinere en middelgrote commerciële daken te betreden.

Lees verder

SolarEdge Wireless Gateway, altijd verbinding

Met de SolarEdge Wireless Gateway heeft de omvormer altijd verbinding. Ook nadat uw klant het wifi-wachtwoord heeft gewijzigd. Deze Wireless Gateway zal de standaard draadloze oplossing worden in de toekomst voor nieuwe installaties.

Lees verder