Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein. Het elektrotechnische deel van deze projecten ligt bij Viveen uit Arkel. Zij werken al ruim 25 jaar samen met Rexel. We blikken met Pieter Kros (directeur/eigenaar Viveen), Michael Kristalijn (projectleider Viveen) en Erwin de Groot (accountmanager Rexel) terug op de samenwerking rondom het stekerbaar installeren bij deze projecten.

Stekerbaar installeren

Stekerbaar installeren houdt in dat het materiaal op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren wordt aangeleverd. Installateurs kunnen zo direct alles aansluiten. Stekerbaar installeren is een ideale oplossing voor een repetitief renovatieproject, zoals bij deze huurappartementen. Viveen schafte voor deze opdrachten twee compleet nieuwe containers aan om deze helemaal in te richten voor stekerbare installaties. Rexel leverde de stekerbare producten en etagewagens. Zo hebben de installateurs mobiele magazijnen op de bouwplaats.

“Elektrotechnisch installeren is mensenwerk en met stekerbaar installeren wordt de arbeid ten minste gehalveerd.”

Michael Kristalijn, projectleider Viveen

All the way

Pieter Kros geeft zijn visie op het concept: “Stekerbaar installeren is een heel omvattend systeem en een totaal andere manier van werken. Het is niet makkelijker, je verschuift alleen de moeilijkheidsgraad van de uitvoering naar de voorbereiding; de tekeningen en het bestelproces. Je moet de traditionele manier vergeten en helemaal opnieuw beginnen. Dit systeem werkt alleen als je echt all the way gaat.”

“We zijn niet alleen met stekerbaar installeren begonnen vanwege technisch gemak, maar ook om in te spelen op een groeiend maatschappelijk probleem: gebrek aan technisch personeel.”

Pieter Kros, directeur/eigenaar Viveen

Ook voor de groothandel brengt stekerbaar installeren veranderingen met zich mee. Erwin de Groot: “We moeten meer vooruitkijken, want het aantal bouwconcepten en materialen is de afgelopen jaren hard gestegen. Voorbereiding is essentieel, maar toch loop je gedurende zo’n project tegen dingen aan. Dan kijken we samen met de betrokken partijen naar een oplossing.”

Efficiënt en faalkostenreducerend

Pieter Kros vervolgt: “We zijn niet alleen met stekerbaar installeren begonnen vanwege technisch gemak, maar ook om in te spelen op een groeiend maatschappelijk probleem: gebrek aan technisch personeel.” Michael Kristalijn vult aan: “Het grote voordeel is efficiëntie. Elektrotechnisch installeren is mensenwerk en met stekerbaar installeren wordt de arbeid ten minste gehalveerd. Je hebt minder personeel nodig en daardoor gaat er minder mis. We hebben de Citadel met gemiddeld drie elektromonteurs gemaakt. Op de traditionele installatiewijze zouden we dat met acht medewerkers doen, waarvan er dan een aantal extern zijn. Voor mij is het project makkelijker aan te sturen met drie man eigen personeel dan met meerdere elektromonteurs die constant wisselen. Door die wisseling van mensen worden helaas vaak dezelfde fouten gemaakt.”

Hiërarchie overboord

Viveen en Rexel hebben samen een ontwikkeling doorgemaakt. Ze kijken alle drie positief terug op de samenwerking. Erwin de Groot: “We zijn met elkaar gegroeid en binnen deze samenwerking heeft iedereen zijn verantwoordelijkheid genomen.” Michael Kristalijn sluit zich hierbij aan: “De lijnen waren kort. Iedereen regelde zaken rechtstreeks met elkaar.” Pieter Kros vult aan: “Kenmerkend voor het proces is dat we ook de traditionele hiërarchie hebben uitgegumd tussen de leverancier, groothandel en installateur. Communiceren via die klassieke keten kost veel tijd. In dit proces was iedereen gelijkwaardig. We stonden allemaal naast elkaar.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over stekerbaar installeren in het algemeen? Neem dan gerust contact op via telefoonnummer 088 500 7900 of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Bekijk andere projectverhalen

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder