Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. In samenwerking met Eaton en Rexel is de levering hiervan verzorgd. Op de esthetische distributielocatie spreken we Frank Verhoeven (Kuijpers), Richard van de Loo (Eaton Industries) en Frank Ueberbach (Rexel) over het reilen en zeilen tijdens dit project.

De nieuwe distributiehal van Van Haren is een hoge logistieke hal en daarom adviseerde Frank Verhoeven om een centraal noodverlichtingssysteem te installeren. Frank Verhoeven: “Het systeem zit geïntegreerd in de lichtlijnen. Het is echt maatwerk; tot op armatuurniveau zijn verschillende lichtwaarden berekend om de noodberekening te halen. Het voordeel van de toepassing van centrale noodverlichting is dat je uiteindelijk minder onderhoudskosten hebt.” Richard van de Loo legt dit uit: “Bij een decentrale installatie moet je de accu per armatuur om de paar jaar vervangen. Bij centrale noodverlichting heb je slechts één kast waar alle verlichting op aangesloten is. Zo hoef je gemiddeld maar eens per tien jaar de batterijen te vervangen op één centrale plek en is er ook de mogelijkheid om de status van de armaturen centraal te monitoren en te testen.”

“Rexel is één van onze gerenommeerde distributiepartners waar we al jarenlange ervaring mee hebben.”

Richard van de Loo, Eaton Industries

Driehoekssamenwerking

Het is de eerste keer dat Kuijpers, Eaton en Rexel met zijn drieën aan een project werken. De mannen kennen elkaar echter wel al een langere tijd. Frank Ueberbach: “Richard en ik zitten vaak samen en dan bespreken we welke projecten er lopen. Zo kwam hij een tijd geleden met het project van Frank Verhoeven voor Van Haren.” Richard van de Loo: “Rexel is één van onze gerenommeerde distributiepartners waar we al jarenlange ervaring mee hebben. Er zijn korte lijnen en we begrijpen elkaar snel. Daarom vroeg ik hem om dit project met zijn drieën in te vullen en dat hebben we gedaan.” Frank Verhoeven vult aan: “En de samenwerking is goed uitgepakt!”

Heldere taakverdeling

Er was een duidelijke taakverdeling tijdens het project. Frank Verhoeven: “Wij waren natuurlijk verantwoordelijk voor het monteren en installeren van de gehele installatie.” Eaton is een wereldleider met expertise in onder andere noodverlichting, energiekwaliteit, besturing en automatisering en energiemanagement. Richard van de Loo: “Wij hebben Kuijpers geholpen met het ontwerp van de noodverlichtingsinstallatie. Daarna hebben we de centrale noodverlichting geproduceerd. Op het project zelf hebben we advies gegeven en de monteurs bijgestaan en instructies gegeven. Uiteindelijk hebben we de inbedrijfstelling, eigenlijk het programmeren, van de noodverlichting gedaan. Voor het logistieke gedeelte hebben we een partner als Rexel nodig.”

Daar sluit Frank Ueberbach zich bij aan: “De rol van Rexel bij dit project is de distributie van elektrotechnische materialen. De dagelijkse bestellingen lopen via de werkvoorbereider van Kuijpers, Danny van Eersel. Hij plaatst de bestelling vervolgens bij onze binnendienstmedewerker Frans Jan Korving van de vestiging Breda. Hij zorgt dan dat de juiste materialen op de juiste dag en op de juiste plek komen. Het contact tussen deze twee mannen verliep soepel.” Frank Verhoeven voegt daaraan nog toe: “Vragen die je bij Frans Jan neerlegt, heb je dezelfde dag meestal beantwoord terug.”

Voordelen

Aan het begin van het project zijn afspraken gemaakt op het gebied van logistiek. Frank Verhoeven vertelt: “De bereikbaarheid van de distributiehal was gelukkig goed. Het huidige distributiecentrum bleef constant operationeel. Pas op het laatst is de doorbraak tussen de twee distributiecentra gemaakt en zijn de distributielijnen gekoppeld.

Ik heb transportroutes bedacht voor het vrachtverkeer. Rexel leverde dagelijks zo vroeg mogelijk volgens het just-in-time- en just-in-place-principe om zo het distributieproces van Van Haren niet te kruisen.” Frank Ueberbach: “Om de efficiency op het project te verhogen heeft Rexel logistieke diensten ingezet zoals venstertijd, just-in-timeleveringen en verrolbare MSU-kasten. De MSU-kasten zorgden ervoor dat installateurs niet steeds terug hoefden te lopen naar het lokale magazijn. Dat scheelt veel tijd.”

“Om de efficiency op het project te verhogen heeft Rexel logistieke diensten ingezet zoals venstertijd, just-in-time-leveringen en verrolbare MSU-kasten.”

Frank Ueberbach, Rexel

MSU-kasten

MSU staat voor Mobiele Service Unit. Een MSU-kast is een verrolbare inbraakwerende kast die op een strategische plek op de bouwplaats wordt geplaatst. Een monteur kan zijn benodigde spullen in deze kast leggen, zodat hij niet steeds terug hoeft te lopen naar het magazijn. Omdat de kasten op wielen staan, is het heel makkelijk deze mee te bewegen over de bouwplaats. Zo heeft een monteur zijn voorraad installatiemateriaal en gereedschap altijd binnen handbereik op zijn werkplek.

Samenwerking is cruciaal

Om een project in goede banen te leiden, is een vlekkeloze samenwerking en communicatie cruciaal. Frank Verhoeven: “Het contact tussen mij en Frank Ueberbach is goed. We hebben een open overlegstructuur in Tilburg en maandelijks contact.” Frank Ueberbach vult aan: “Over het project in Waalwijk had ik vaak telefonisch contact met Frank over de leveringen en de voorraad. Als het nodig was, kwam ik ook op locatie om met Frank of Danny van Irsel de zaken door te nemen.”

Richard van de Loo: “Een belangrijke factor is dat je goed samenwerkt en samen het project draagt. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.” Frank Verhoeven voegt daaraan toe: “Wij hadden een uitdaging wat betreft het programmeren en door de inzet van Eaton is dat heel snel opgelost. We kennen en begrijpen elkaar waardoor er korte lijnen zijn en oplossingen zo gevonden zijn. Dat is echt een succesfactor tijdens dit project.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of wilt u meer weten over onze producten en diensten omtrent noodverlichting? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Bekijk andere projectverhalen

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder