Sluishuis: complex gebouw zorgt voor uitdagende e-installatie

Aan het IJ in Amsterdam wordt momenteel druk gebouwd aan een nieuw ultramodern appartementencomplex: Sluishuis. Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek is verantwoordelijk voor de gehele e-installatie en Rexel levert vrijwel alle installatiematerialen. De samenwerking tussen deze twee partijen gaat al zo’n zeventig jaar terug waardoor zij uitstekende partners zijn. We gaan met Marco Sombroek (algemeen directeur Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek) en Edwin Eefting (vestigingsmanager Rexel Alkmaar) in gesprek over dit bijzondere project en belichten de samenwerking.

Sluishuis bestaat uit 442 appartementen en een parkeergarage met twee lagen. Marco Sombroek: “Al voordat we de opdracht daadwerkelijk kregen, hebben we Rexel als hoofdpartner ingeschakeld als leverancier. Met name door de jarenlange relatie en de betrouwbare levering. Ook prijstechnisch komen we er samen altijd uit. Wij gaan de volledige e-installatie verzorgen, de beveiligingsinstallaties en de gehele infrastructuur. Het voorbereidingswerk hebben we gedaan en we gaan nu aan de slag met de productie. Het meest bijzondere aan dit project is het fraaie, uitdagende architectonische ontwerp. Het is een mooie uitdaging om een volwaardige installatie te installeren van een hoog afwerkingsniveau.”

“Onze grootste uitdaging ligt in de complexiteit van het bouwprincipe in combinatie met de vermogensvraag. Het gebouw is een omgevallen piramide.”

Marco Sombroek

Complexiteit van het bouwprincipe

Marco Sombroek ziet verschillende uitdagingen tijdens dit project. “Onze grootste uitdaging ligt in de complexiteit van het bouwprincipe in combinatie met de vermogensvraag. Het gebouw is een omgevallen piramide. Het is een uniek project, waardoor we geen voorbeelden hebben. Het maken van de leidingtekeningen was daarom best een klus. Daarover zijn we in gesprek gegaan met de constructeur om te kijken hoe we de infrastructuur vorm kunnen geven. Het voordeel is dat we alles 3D-tekenen, waardoor we veel problemen tackelen en faalkosten voorkomen.” Bovendien is het een opgave om de EPC-norm te halen. Marco Sombroek: “Wij werken daarvoor bijvoorbeeld met energiezuinige verlichting. Ook wordt er in de tweede fase een aanlegsteiger met een pv-eiland aangelegd.”

Slimme bouwplaatslogistiek

Per bouwfase kijkt Rexel hoe zij de bouwplaatslogistiek kunnen aanvliegen. Edwin Eefting: “We hebben weinig ruimte, daarom willen we etagewagens op de bouwplaats toepassen. Op andere bouwprojecten van ETB Cas Sombroek zijn deze ook toegepast en als zeer positief ervaren. Zo ontstaat er veel minder logistieke beweging op de bouw en kunnen monteurs vanuit deze etagewagen direct met het materiaal aan de slag. Dat scheelt in de kosten. Ook kunnen we rollend aanleveren, dus op karren zodat het makkelijker te verplaatsen is. Nog een optie is verpakt of geseald aanleveren op pallets. Er zijn meerdere mogelijkheden en we kijken op het moment wat dan de beste oplossing is.”

“Er is een goede basis en heel veel vertrouwen voor een prettige samenwerking.”

Edwin Eefting

Samen groeien in de markt

Rexel denkt dus goed mee wat de samenwerking prettig maakt. Marco Sombroek: “We werken al jaren heel fijn samen met Rexel. Wij zien hen als een gelijkwaardige partner. Er is goed contact met Edwin en zijn collega’s. Iedereen is snel bereikbaar en ze komen altijd met een oplossing en innovatieve ideeën. Daarom hebben we Rexel gekozen als partner voor dit project.” Edwin Eefting kan dit beamen: “We weten elkaar snel te vinden als er wat is. Er is een goede basis en heel veel vertrouwen voor een prettige samenwerking.” Hij vervolgt: “Sombroek is een vooruitstrevend bedrijf. Sinds ongeveer twee jaar is er een inkoopcoördinator en de samenwerking is daardoor nog intensiever geworden. We kijken nu ook samen naar de inkoop en retour waardoor we minder retourvrachtstukken hebben. Daar hebben we uiteindelijk allebei baat bij.” Marco Sombroek sluit af: “We zien elkaar groeien in deze markt en ik denk dat we de komende jaren nog meer groei kunnen realiseren op basis van onze samenwerking!”

Neem contact op

Wilt u meer informatie over de diensten van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of info@rexel.nl.

Neem contact op

Lees meer over onze projecten

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder