Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. Zijn collega’s zijn er ook bij betrokken. André Warners (medewerker Technische Dienst) is verantwoordelijk voor de software van de machine en Harry Venema (Allround Technicus) houdt zich bezig met de werkvoorbereiding. 

Iederz is het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen. Al meer dan veertig jaar een mooi bedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden geholpen weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Rexel is al jaren de hoofdleverancier van de werkplaats. Rob Molenaar (Technisch Adviseur Industriële Automatisering Rexel; gaat per 1 november een nieuwe uitdaging aan) en Manfred Kruijer (Accountmanager Rexel) hielpen mee bij het opzetten van dit bijzondere project. Manfred: “Ik heb de rol om de juiste mensen op de juiste plaats samen te brengen. Toen Harry mij de vraag stelde of wij mee wilden denken in het ontwikkelen van deze vulmachine, heb ik Rob diezelfde dag nog gebeld. Hij is consulent op de industrieafdeling.”

“De samenwerking loopt echt vlekkeloos.”

André Warners

2.000 flesjes per uur

Bij Iederz voeren ze diverse werkzaamheden uit. Zo staat er ook een vulmachine voor zalmolie van een externe partij in de werkplaats. Zalmolie is een middel dat goed is voor de huid en vacht van honden en katten. Omdat de productie van het aantal flesjes dat gevuld werd omhoog moest, ontstond er behoefte aan een nieuwe machine. Harry: “De aanschafprijs daarvan ligt redelijk hoog. Toen hebben wij het initiatief genomen om zelf een nieuwe machine te bouwen. Ik heb het stuk werkvoorbereiding voor mijn rekening genomen. Als er materiaal nodig was, zocht ik samen met Rexel uit wat we nodig hadden. Dan leverde ik het materiaal en konden mijn collega’s weer verder.” Om de vraag te beantwoorden hoe het project in zijn werk ging, wordt het brein achter de machine erbij gehaald. Ondertussen vertelt Rob: “Gerrit heeft deze vulmachine vanuit zijn fantasie ontworpen en gerealiseerd. Wat heel bijzonder is dat hij hiervoor geen tekeningen gebruikt heeft. De machine vult nu zo’n 2.000 flesjes per uur. Het is echt een huzarenstukje en ik ben eigenlijk best een beetje trots op ze.”

“Het is heel uniek wat we hier in Groningen mogen doen.”

Harry Venema

Een jaar ontwikkelen

Gerrit neemt plaats aan tafel en begint te vertellen: “Zij hadden de vraag naar een machine en ik ben gaan kijken hoe ik er zo een kon bouwen. We hebben gelukkig al een soortgelijke machine bij ons staan. Die machine vult twee flesjes tegelijk en wij nu acht. Dat gaat een stuk sneller.” Maar waar moet je dan beginnen? “Onze baas wil ten eerste geen olie op de grond hebben, dus moest er een lekbak onder gemaakt worden. Daarna hebben we de lopende band en het vulmechanisme gemaakt. Toen dat klaar was, moesten we ook nog een machine voor de pompdopjes maken. Al met al heeft het een jaar geduurd om deze machine te maken.” Veel producten en materialen voor de vulmachine zijn geleverd door Rexel. “Niet alles wat we nodig hebben kun je zo kopen,” vertelt Gerrit. “Heel veel spullen moet je zelf maken, want dat is er gewoon niet of is soms duur.”

“We hebben elkaar geholpen en dat onderscheidt ons als elektrotechnische groothandel.”

Manfred Kruijer

Het hart van de machine

Als de machine mechanisch overeind staat, is het tijd voor de software en de besturing van de machine. André is verantwoordelijk voor de applicatiesoftware en Rob heeft meegedacht en meegewerkt aan de besturing. Rob: “De machine stond helemaal klaar, alleen het hart van de machine klopte nog niet. Iedereen wist precies hoe de machine moest gaan werken, maar niet hoe je de verbindingen maakt om hem daadwerkelijk te laten draaien. Ik heb daarom geadviseerd om een programmable logic controller (PLC) te gebruiken. Op basis van ingangsinformatie neemt een beslissingen in de uitgang, het principe van volgordeschakeling. Van tevoren programmeer je hoe de PLC de ingangssignalen moet interpreteren. Zo weet de machine; als ik flesjes gevuld heb, moet ik iets anders gaan doen.” Inmiddels is André bezig met de laatste elektronische werkzaamheden. André: “We zijn nu bezig met het finetunen van de machine. Daarvoor testen we de machine ook. Dat doen we niet met olie, maar met water.”

“De machine stond helemaal klaar, alleen het hart van de machine klopte nog niet.”

Rob Molenaar

Ondersteunende rol

Voor Rexel is het erg mooi om betrokken te zijn bij zo’n maatschappelijk project. Manfred: “Het is heel leuk om hier in de werkplaats te staan. Ik heb mensen tegenover mij zitten die het de normaalste zaak van de wereld vinden wat ze hebben gedaan. Wij zien dat ze echt iets unieks hebben neergezet. Dat wij daar als Rexel een ondersteunende rol in gehad hebben, vind ik heel mooi. We hebben elkaar geholpen en dat onderscheidt ons als elektrotechnische groothandel.”
Harry beseft zeker dat het bijzonder is: “Het is heel uniek wat we hier in Groningen mogen doen. We hebben extreem veel vrijheid hier gekregen om deze machine te kunnen en mogen bouwen. Onze relatie met Rexel is daarbij al jarenlang supergoed, ook tijdens dit project.” André voegt toe: “Als wij iets niet weten, bellen we even. Dan krijgen we daar goed en snel antwoord op. De samenwerking loopt echt vlekkeloos.” Rob knikt en sluit af: “Als je een stukje hartelijkheid meebrengt, wordt dat gewaardeerd en is de samenwerking heel erg goed!”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar info@rexel.nl.

Lees meer over onze projecten

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder