Hoe realiseert u een betrouwbaar, duurzaam en veilig PV-systeem op een plat dak?

Het is slechts 10% van de totale investering, maar het moet die investering vervolgens wel meer dan 20 jaar dragen en laten renderen: de onderconstructie oftewel het montagesysteem voor de zonnepanelen op platte daken. Best belangrijk dus om goed over na te denken. Hieronder meer over het belang van de keuze voor een kwalitatief montagesysteem en wat een goed montagesysteem nou zo goed maakt.

Minder ballast door ontwerp

Een montagesysteem moet ervoor zorgen dat het systeem niet van het dak waait of schade aan de dakconstructie veroorzaakt. Maar u wilt ook niet te veel ballast op het dak hebben. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat u beperkt bent in het maximale gewicht dat het dak kan dragen.

We lichten twee aspecten uit van een montagesysteem die positief het verschil kunnen maken: aerodynamica en mechanische koppeling. Bij het ontwerpen van een montagesysteem moet u ervoor zorgen dat de wind zo weinig mogelijk effect kan hebben het gehele systeem. Schuine zijplaten bij duale systemen die de open kant van een veld met panelen afsluiten, maken het geheel een stuk aerodynamischer en daardoor hoeft in de praktijk minder ballast te worden geplaatst. Uit onderzoek blijkt ook dat dat boutjes, moertjes en klemmen die het paneel aan het montagesysteem bevestigen, extra ‘drag’ (luchtweerstand) opleveren. Daarom is het verstandig om in uw ontwerp ‘naar binnen te bouwen’: geen uitstekende onderdelen en aan de buitenkant alleen vlakke delen. Dit levert minder luchtweerstand en dat heeft een positief effect heeft op de ballastering.

Een andere manier om veilig tot minder ballast te komen, is om de mechanische koppeling (kracht waarmee panelen zich aan elkaar binden) zo hoog mogelijk te ontwerpen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door in de velden zeer stevige dwarsverbanden in 2 richtingen aan te brengen. Bij Esdec’s FlatFix Wave Plus wordt dat bijvoorbeeld gedaan met de stabilizers en de duale basismodules. Hoe hoger de koppeling, hoe beter de panelen met elkaar verbonden zijn, hoe minder ballast er nodig is.

 

 

Betrouwbare calculatie

Een betrouwbare calculatie van uw project is cruciaal: hoeveel materiaal heeft u nodig, hoeveel ballast moet u plaatsen en last but not least, waar moet u de ballast plaatsen. Dat luistert namelijk heel nauw. Een eerste ingrediënt voor een betrouwbare calculatie is uitvoerig testen. Door het montagesysteem inclusief paneel te onderwerpen aan verschillende windtunneltesten, wordt waardevolle data verzameld. Daarbij is het belangrijk om veel verschillende scenario’s te testen, met verschillende veldgroottes, verschillende dakhoogtes, verschillende opstellingen, etc. Aangevuld met data uit zogenaamde lift-testen (hoe stevig houden panelen op bepaalde posities elkaar vast bij een windstoot), kan zo een rekenmethodiek ontwikkeld worden die de meest betrouwbare ballastering van uw systeem oplevert. 

Bij het ontwerp van uw plat dak PV-systeem is het dus cruciaal dat u alle parameters zoals geografische ligging (windzone, omgeving en gebouw oriëntatie ten opzichte van het noorden), hoogte van het gebouw en het type dakbedekkingsmateriaal op de juiste manier invoert in de calculator. Alleen dan kan het systeem u de meest betrouwbare installatie garanderen, met de juiste hoeveelheid materiaal, de juiste hoeveel ballast en de exacte positionering van uw ballast.

Naar de calculatietool

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzaamheid

Slim laadmanagement MENNEKES zorgt voor besparing!

Een laadplein met laadstations ontwerpen voor elektrische voertuigen zoals de nieuwe modellen Ford Mustang, Tesla model Y of VW ID4; maar is er dan wel voldoende elektrisch vermogen om alle batterijvoertuigen te kunnen laden? Domweg investeren in een netverzwaring is vaak niet de slimste oplossing.

Lees verder

Razendsnelle ontwikkelingen in e-mobility

Of het nu gaat om vlieg-, vaar- of voertuigen: e-mobility ontwikkelt zich razendsnel. Als we alleen al naar de auto’s kijken, dan zien we dat zowat elk merk auto elektrische typen in het assortiment heeft of ontwikkelt en dat wordt alleen maar meer.

Lees verder

Probleemloos laden van elektrische auto’s bij kantoren en bedrijven

De EVBox BusinessLine was het eerste laadstation van EVBox en is tot op heden nog steeds de bestverkochte. Intussen zijn we al een aantal productgeneraties verder, maar de buitenkant is hetzelfde gebleven, geïnspireerd door de Hollandse tulp. Het bekende laadstation is geschikt voor elke elektrische auto en kan tot 22 kW per connector laden.

Lees verder