Razendsnelle ontwikkelingen in e-mobility

Of het nu gaat om vlieg-, vaar- of voertuigen: e-mobility ontwikkelt zich razendsnel. Als we alleen al naar de auto’s kijken, dan zien we dat zowat elk merk auto elektrische typen in het assortiment heeft of ontwikkelt en dat wordt alleen maar meer.

In deze complexe omgeving speelt ABB met een eigen Innovation Lab in Delft een belangrijke rol. Samen met opdrachtgevers, voertuigproducenten én installateurs worden innovatieve oplossingen ontwikkeld die breed toepasbaar zijn en waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Die snelle ontwikkeling zien we ook terug in de oplossingen voor het opladen van de EV-accu’s. Zo biedt ABB een complete range oplaadsystemen van een compacte AC wisselstroom-laadoplossing tot 22 kW tot een DC gelijkstroom-snel-laadoplossing tot 350 kW.

Bij ABB worden 4 segmenten onderscheiden in de publieke en commerciële laadsystemen:

  • AC Destination: Wisselstroom-laadstation (3-22 kW) voor o.a. thuis, werklocaties, appartementengebouwen, nachtladen van wagenparken en als aanvulling op DC-laadplekken.
  • DC Destination: Gelijkstroom-laadstation (20-25 kW) voor o.a. werklocaties, hotels & hospitality, parkeerplaatsen, dealerlocaties en campussen.
  • DC Fast: Gelijkstroom-snellaadstation (50-180 kW) voor o.a. winkels/winkelcentra, restaurants, kort parkeren, tankstations en truckstations.
  • DC High Power: Gelijkstroom-supersnellaadstation (150-350 kW) voor o.a. transportlocaties, metro, snelwegtankstations/rustplaatsen en laadstations stadsring.

Formule E

Ook in de racerij heeft e-mobility een niet meer weg te denken positie ingenomen. ABB is hoofdsponsor van de Formule E, de volledig elektrische versie van de Formule 1. De Formule E heeft eveneens een kampioenschap dat onder de vlag van de FIA wordt verreden. In augustus 2021 werd de Nederlander Nyck de Vries, ambassadeur van ABB, wereldkampioen in deze raceklasse.

Laadsnelheid

Zoals gezegd gaan de ontwikkelingen in e-mobility snel, onder meer op het gebied van laadsnelheid. Waar die tot voor kort voor sommige bedrijven en particulieren een drempel vormde om over te schakelen op elektrisch rijden, zijn er nu al systemen die bepaalde accu’s op de conventionele manier binnen een uur volledig kunnen opladen. Bij speciale snellaadsystemen kan die tijd zelfs worden teruggebracht tot 10-20 minuten.

Aanpassingen elektriciteitsnetwerk

Ook qua aanpassingen van en voor het bestaande elektriciteitsnetwerk zijn er snelle ontwikkelingen. Dat is nodig, want bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwe laadstations langs de snelweg moet, gezien het toenemende aantal elektrische voertuigen, rekening worden gehouden met de vaak beperkte capaciteit van het bestaande energienetwerk. Bedrijven als ABB bieden hier oplossingen voor die toekomstbestendig zijn. De opslag van elektriciteit kan één van die oplossingen hiervoor zijn.

Manieren van opladen

Weer een andere ontwikkeling vindt plaats in de manieren van opladen. Om grote hoeveelheden elektriciteit in een steeds korter tijdsbestek te kunnen overbrengen, kan naast de connector (tot circa 150 kW) gebruik worden gemaakt van een pantograaf (vanaf circa 150 kW). Uiteraard moet de EV daarvoor wel geschikt zijn.

Conclusie

E-mobility is een industrie die voortdurend in ontwikkeling is. ABB volgt die ontwikkelingen, onder andere m.b.t. laadoplossingen, op de voet.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzame oplossingen

Slim laadmanagement MENNEKES zorgt voor besparing!

Een laadplein met laadstations ontwerpen voor elektrische voertuigen zoals de nieuwe modellen Ford Mustang, Tesla model Y of VW ID4; maar is er dan wel voldoende elektrisch vermogen om alle batterijvoertuigen te kunnen laden? Domweg investeren in een netverzwaring is vaak niet de slimste oplossing.

Lees verder

Probleemloos laden van elektrische auto’s bij kantoren en bedrijven

De EVBox BusinessLine was het eerste laadstation van EVBox en is tot op heden nog steeds de bestverkochte. Intussen zijn we al een aantal productgeneraties verder, maar de buitenkant is hetzelfde gebleven, geïnspireerd door de Hollandse tulp. Het bekende laadstation is geschikt voor elke elektrische auto en kan tot 22 kW per connector laden.

Lees verder