Slim laden met EVBox-laadstations

Door slim te laden is het aanleggen van laadinfrastructuur een stuk toegankelijker. Ontdek wat slim laden is, hoe het werkt en wat het nut hiervan is.

Wat is slim laden?

Slim laden omvat alles wat het laden van elektrische voertuigen optimaliseert en de impact op het elektriciteitsnet minimaliseert. Slim laden werkt door het vermogen, de timing en de richting van laadsessies te regelen en houdt rekening met de behoeften van de gebruiker en het voertuig, de capaciteit van het laadstation, de hernieuwbare energieproductie, de elektriciteitskosten en de actuele belasting van het net.

Het doel van slim laden is om de energie zo efficiënt mogelijk te verdelen tussen laadstations (en/of tussen een cluster van laadstations) en desbetreffende locatie.

Is load balancing hetzelfde principe?

Ja, in grote lijnen kunt u slim laden onderverdelen in twee categorieën: cluster load balancing en dynamic load balancing.

Cluster load balancing verdeelt de energie tussen de laadstations onderling. Het vermogen op een locatie dat bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen is van tevoren handmatig ingesteld.

Dynamic load balancing gaat een stap verder dan cluster load balancing, omdat het gereserveerde vermogen automatisch wordt aangepast op basis van het totale energieverbruik op locatie, waar ook andere elektrische apparaten worden gebruikt.

Beide vormen van slim laden verdelen en gebruiken de energie op locatie efficiënter. De balancering helpt:

  • dure uitbreidingen van het elektriciteitsnet te vermijden met behulp van ‘peak shaving’
  • meer vermogen beschikbaar te maken voor het laden van elektrische voertuigen wanneer andere apparaten op locatie minder verbruiken
  • de elektriciteitskosten te verlagen door minder tijdens piekuren te laden

Tegen de stroom in

Met de opkomende Vehicle-to-Home-technologie (V2H) wordt energie uit de accu van een elektrisch auto teruggestuurd naar de woning of het kantoorpand. De accu van een elektrische auto laadt dan niet alleen op, maar ontlaadt ook op basis van verschillende externe signalen, zoals het hoge verbruik op locatie. V2H maakt het ook mogelijk de lokale geproduceerde energie van bijvoorbeeld een zonnepaneel in de accu op te slaan en later tijdens piekuren te verbruiken. Daarnaast dient de elektrische auto als back-up tijdens een eventuele stroomstoring. Deze nieuwe technologie biedt praktisch én kostentechnisch gezien veel voordelen.

Ontdek hoe slim laden toegepast kan worden op onze EVBox BusinessLine

props.field_video &&

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzame oplossingen

Slim laadmanagement MENNEKES zorgt voor besparing!

Een laadplein met laadstations ontwerpen voor elektrische voertuigen zoals de nieuwe modellen Ford Mustang, Tesla model Y of VW ID4; maar is er dan wel voldoende elektrisch vermogen om alle batterijvoertuigen te kunnen laden? Domweg investeren in een netverzwaring is vaak niet de slimste oplossing.

Lees verder

Razendsnelle ontwikkelingen in e-mobility

Of het nu gaat om vlieg-, vaar- of voertuigen: e-mobility ontwikkelt zich razendsnel. Als we alleen al naar de auto’s kijken, dan zien we dat zowat elk merk auto elektrische typen in het assortiment heeft of ontwikkelt en dat wordt alleen maar meer.

Lees verder

Probleemloos laden van elektrische auto’s bij kantoren en bedrijven

De EVBox BusinessLine was het eerste laadstation van EVBox en is tot op heden nog steeds de bestverkochte. Intussen zijn we al een aantal productgeneraties verder, maar de buitenkant is hetzelfde gebleven, geïnspireerd door de Hollandse tulp. Het bekende laadstation is geschikt voor elke elektrische auto en kan tot 22 kW per connector laden.

Lees verder