Door slim te laden is het aanleggen van laadinfrastructuur een stuk toegankelijker. Ontdek wat slim laden is, hoe het werkt en wat het nut hiervan is.
Wat is slim laden?
Slim laden omvat alles wat het laden van elektrische voertuigen optimaliseert en de impact op het elektriciteitsnet minimaliseert. Slim laden werkt door het vermogen, de timing en de richting van laadsessies te regelen en houdt rekening met de behoeften van de gebruiker en het voertuig, de capaciteit van het laadstation, de hernieuwbare energieproductie, de elektriciteitskosten en de actuele belasting van het net.
Het doel van slim laden is om de energie zo efficiënt mogelijk te verdelen tussen laadstations (en/of tussen een cluster van laadstations) en desbetreffende locatie.
Is load balancing hetzelfde principe?
Ja, in grote lijnen kunt u slim laden onderverdelen in twee categorieën: cluster load balancing en dynamic load balancing.
Cluster load balancing verdeelt de energie tussen de laadstations onderling. Het vermogen op een locatie dat bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen is van tevoren handmatig ingesteld.
Dynamic load balancing gaat een stap verder dan cluster load balancing, omdat het gereserveerde vermogen automatisch wordt aangepast op basis van het totale energieverbruik op locatie, waar ook andere elektrische apparaten worden gebruikt.
Beide vormen van slim laden verdelen en gebruiken de energie op locatie efficiënter. De balancering helpt:
- dure uitbreidingen van het elektriciteitsnet te vermijden met behulp van ‘peak shaving’
- meer vermogen beschikbaar te maken voor het laden van elektrische voertuigen wanneer andere apparaten op locatie minder verbruiken
- de elektriciteitskosten te verlagen door minder tijdens piekuren te laden