Zonnepanelen en duurzame installaties aansluiten op de groepenkast

In het kader van de energietransitie worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energiebronnen. Dit leidt tot toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, warmtepompen worden toegepast en elektrisch laden van de auto is sterk in opkomst.

De aansluiting van zonnepanelen (PV) en duurzame installaties vraagt om aanpassingen van het ontwerp van de groepenkast. Zonnepanelen kunnen beschouwd worden als een extra voeding, naast de traditionele netaansluiting. Hierdoor kunnen hogere stromen in de groepenkast optreden dan de waarden waarop een standaard elektra-aansluiting berekend is.

Deze hogere stromen en ook de hoge gelijktijdigheid van duurzame installaties zorgen ervoor dat de groepenkast zwaarder wordt belast dan we gewend waren. In traditionele woonhuisinstallaties zijn piekbelastingen vaak van korte duur (bijvoorbeeld wanneer de wasmachine het water verwarmt).

Maar wanneer duurzame installaties worden toegepast zoals zonnepanelen, kan de groepenkast op zonnige dagen langdurig en constant worden belast. Hetzelfde geldt wanneer een warmtepomp is aangesloten of de accu van een elektrische auto wordt opgeladen. Voor deze specifieke groepen geldt dan een gelijktijdigheid van 1, in plaats van een gelijktijdigheid van bijvoorbeeld 0,6. Gebeurt dit niet, dan kunnen de temperaturen in de groepenkast ongewenst hoog oplopen, met ongewenst afschakelen van groepen of in het ergste geval zelfs brand als gevolg.

De nieuwe Systeem 55 PV-ready groepenkasten van Eaton zijn speciaal ontworpen voor de mogelijk hogere stromen in de groepenkast door de aansluiting van zonnepanelen en zijn geschikt voor het de hoge gelijktijdigheid van 1 van zowel de PV-groep als belastingen met een hogere gelijktijdigheid zoals een laadgroep, naast de traditionele eindgroepen.

De Systeem PV-ready groepenkasten zijn getest conform de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 en voorzien van KEMA-KEUR.

De nieuwe Systeem 55 PV-ready groepenkast van Eaton

Eaton PV-verdeelkasten

Voor het aansluiten van zonnepanelen in een bestaande installatie biedt Eaton PV-(onder) verdeelkasten.

Voor het aansluiten van de PV-verdeler wordt gebruik gemaakt van de bestaande wasmachine leiding naar zolder. De zonnepanelen worden aangesloten op een eigen PV-groep in de onderverdeelkast. De wasmachine en/of droger kunnen worden aangesloten op de met een aardlekautomaat beveiligde contactdozen van de PV-verdeelkast. 

Het toepassen van de PV-verdeler van Eaton maakt de aanleg van een extra leiding naar zolder voor het aansluiten van zonnepanelen overbodig. Dit bespaart tijd, geld en beperkt de overlast voor de bewoner doordat de installatie zonder stof en rommel veilig kan worden aangebracht.

Eaton-groepenkastconfigurator

U kunt zelf een standaard of PV-groepenkast configureren met de online Eaton-groepenkastconfigurator.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over duurzaamheid

Slim laadmanagement MENNEKES zorgt voor besparing!

Een laadplein met laadstations ontwerpen voor elektrische voertuigen zoals de nieuwe modellen Ford Mustang, Tesla model Y of VW ID4; maar is er dan wel voldoende elektrisch vermogen om alle batterijvoertuigen te kunnen laden? Domweg investeren in een netverzwaring is vaak niet de slimste oplossing.

Lees verder

Razendsnelle ontwikkelingen in e-mobility

Of het nu gaat om vlieg-, vaar- of voertuigen: e-mobility ontwikkelt zich razendsnel. Als we alleen al naar de auto’s kijken, dan zien we dat zowat elk merk auto elektrische typen in het assortiment heeft of ontwikkelt en dat wordt alleen maar meer.

Lees verder

Probleemloos laden van elektrische auto’s bij kantoren en bedrijven

De EVBox BusinessLine was het eerste laadstation van EVBox en is tot op heden nog steeds de bestverkochte. Intussen zijn we al een aantal productgeneraties verder, maar de buitenkant is hetzelfde gebleven, geïnspireerd door de Hollandse tulp. Het bekende laadstation is geschikt voor elke elektrische auto en kan tot 22 kW per connector laden.

Lees verder