In het kader van de energietransitie worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energiebronnen. Dit leidt tot toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, warmtepompen worden toegepast en elektrisch laden van de auto is sterk in opkomst.
De aansluiting van zonnepanelen (PV) en duurzame installaties vraagt om aanpassingen van het ontwerp van de groepenkast. Zonnepanelen kunnen beschouwd worden als een extra voeding, naast de traditionele netaansluiting. Hierdoor kunnen hogere stromen in de groepenkast optreden dan de waarden waarop een standaard elektra-aansluiting berekend is.
Deze hogere stromen en ook de hoge gelijktijdigheid van duurzame installaties zorgen ervoor dat de groepenkast zwaarder wordt belast dan we gewend waren. In traditionele woonhuisinstallaties zijn piekbelastingen vaak van korte duur (bijvoorbeeld wanneer de wasmachine het water verwarmt).
Maar wanneer duurzame installaties worden toegepast zoals zonnepanelen, kan de groepenkast op zonnige dagen langdurig en constant worden belast. Hetzelfde geldt wanneer een warmtepomp is aangesloten of de accu van een elektrische auto wordt opgeladen. Voor deze specifieke groepen geldt dan een gelijktijdigheid van 1, in plaats van een gelijktijdigheid van bijvoorbeeld 0,6. Gebeurt dit niet, dan kunnen de temperaturen in de groepenkast ongewenst hoog oplopen, met ongewenst afschakelen van groepen of in het ergste geval zelfs brand als gevolg.
De nieuwe Systeem 55 PV-ready groepenkasten van Eaton zijn speciaal ontworpen voor de mogelijk hogere stromen in de groepenkast door de aansluiting van zonnepanelen en zijn geschikt voor het de hoge gelijktijdigheid van 1 van zowel de PV-groep als belastingen met een hogere gelijktijdigheid zoals een laadgroep, naast de traditionele eindgroepen.
De Systeem PV-ready groepenkasten zijn getest conform de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 en voorzien van KEMA-KEUR.