Kiezen tussen decentrale of centrale noodverlichting: wat past bij uw situatie?

Noodverlichting is een essentieel onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen in een gebouw. Maar doordat er vele verschillende typen gebouwen zijn en daarmee ook verschillende toepassingen, kan het lastig zijn de juiste noodverlichtingsinstallatie voor de specifieke veiligheidssituatie te kiezen. Noodverlichtingssystemen worden nog veelal decentraal ingericht, terwijl een centraal noodverlichtingssysteem voor veel toepassingen geschikter is en bovendien onderhoudskosten kan besparen.

Wanneer een noodverlichtingsinstallatie decentraal wordt uitgevoerd, wordt de noodverlichting aangesloten op de normale netspanning. In het geval van stroomuitval heeft elk armatuur een eigen oplaadbare batterij om ervoor te zorgen dat deze blijft functioneren. Omdat iedere armatuur is voorzien van een eigen batterij, dient ook iedere armatuur afzonderlijk getest en onderhouden te worden. Om de werking te garanderen wordt aangeraden de batterijen iedere vier jaar te vervangen. Deze decentrale noodverlichting is in veel gevallen geschikt, bijvoorbeeld in situaties met een beperkt aantal armaturen.

In andere situaties is deze vorm van noodverlichting waarschijnlijk niet de beste keuze:

  1. Bij hoge ruimtes, zoals distributiehallen, waar het vervangen van alle batterijsets met een hoogwerker moet gebeuren, brengt een decentraal systeem extra kosten (arbeidsuren) en veiligheidsrisico’s met zich mee.
  2. Noodverlichting op grote hoogte heeft een hogere lichtsterkte nodig om op de vloer voldoende verlichting te realiseren. Ook zijn er toepassingen waarbij er aanzienlijk hogere lichtniveaus gewenst zijn. Dat vereist meer energie, die vaak niet geleverd kan worden door de relatief kleine accu in het decentrale armatuur.
  3. Ook in industriële omgevingen met bijvoorbeeld hoge of juist lage temperaturen is een decentraal uitgevoerd systeem niet optimaal. Deze temperaturen maken dat de accu’s sneller zullen slijten. Hierdoor kan het systeem niet meer de vereiste prestaties leveren, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
props.field_video &&

Een centraal noodverlichtingssysteem biedt voor dit soort toepassingen de oplossing. Bij zo’n systeem wordt de energie voor de noodverlichting geleverd door een centraal opgesteld voedingssysteem met een aantal grote accu’s, waarmee alle aangesloten armaturen in noodbedrijf worden gevoed. Met dit accupakket is een vrijwel onbeperkte hoeveelheid energie beschikbaar, waardoor zelfs de meest veeleisende toepassingen van voldoende licht kunnen worden voorzien.

Het systeem kan op een makkelijk toegankelijke locatie geplaatst worden, waardoor het vervangen van de accu’s in één keer, en dus snel en eenvoudig, uitvoerbaar is. De batterij van de centrale noodverlichting gaat bovendien gemiddeld twee keer zo lang mee als die van de decentrale noodverlichting. Wanneer in een (fabrieks)ruimte warme of koude processen plaatsvinden, kan de centrale accu die de verlichting in de ruimte van energie voorziet zelf buiten de ruimte geplaatst worden. Zo ondervindt deze geen negatieve gevolgen van de temperatuur. Hierdoor is het zelfs mogelijk om bij een omgevingstemperatuur van -40 °C betrouwbare noodverlichting te realiseren. Dat is met een decentrale oplossing onmogelijk.

Door noodverlichting centraal uit te voeren kunnen veel uitdagende gebouwen en ruimtes beter, veiliger en uiteindelijk goedkoper van noodverlichting worden voorzien. Zo kunnen lichtsterktes worden geoptimaliseerd op basis van de hoogte van de ruimte en de toepassing (denk aan risicovolle werkzaamheden). Het onderhoud van armaturen en het vervangen van accu’s is veiliger en aanzienlijk goedkoper. En dankzij het standaard aanwezige testsysteem is direct duidelijk waar een eventueel defect armatuur zit. Natuurlijk zijn er veel situaties waarvoor een decentraal systeem ook uitermate geschikt is. Maar het is zonde om er zonder meer van uit te gaan dat decentraal de beste optie is, zonder eerst de voordelen van een centraal systeem in overweging te nemen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over verlichting

Philips 'Perfect Fit': uw 3D geprinte downlighter

3D-geprinte armaturen zijn de toekomst als u een (renovatie)verlichtingsoplossing op maat zoekt die volledig voldoet aan uw exacte wensen. U bespaart niet alleen geld, maar ook een boel gedoe. De downlights zijn bovendien gemaakt van polycarbonaat dat kan worden gerecycled. Zo draagt u ook nog eens bij aan het milieu.

Lees verder

Naveo®Pro: slimme oplossing voor noodverlichtingsmanagement

Of u gebouwbeheerder, -eigenaar, eindgebruiker of installateur bent -  één onderwerp staat bijna dagelijks bovenaan de agenda: efficiëntie. Die efficiëntie mag echter niet ten koste gaan van veiligheid. Met Naveo®Pro biedt ABB een oplossing voor noodverlichtingsinstallaties die veiligheid, intelligentie en efficiëntie combineert.

Lees verder

Resisto – de waterdichte IP66 totaaloplossing

Energiebesparing en lichtsturing worden ook in de industrie steeds belangrijker, want in dit segment kan dit tot enorme besparingen leiden.   Eén van de redenen waarom de nieuwste reeks waterdichte armaturen van Sylvania, Resisto, nu ook verkrijgbaar is met Microwave of Sylsmart modules.

Lees verder

NORTON CRB-N LED met corridor functie

De CRB-N LED met corridor functie is de ideale keuze wanneer een energiebesparend opbouwarmatuur gewenst is in projecten in de publieke sector. Hoogwaardige materialen en een fraai design zorgen voor slimme duurzame verlichting.

Lees verder

Slim verlichten met Norton

Met het Norton armaturen programma bieden wij armaturen aan die innovatief, energiebesparend en duurzaam zijn. Daarnaast eenvoudig te monteren, installeren en te besturen. Kortom, Norton biedt de installateur en eindgebruiker kwaliteit, comfort en gemak.

Lees verder

Naveo®Pro: een slimme oplossing voor noodverlichtingsmanagement

Of u gebouwbeheerder, -eigenaar, eindgebruiker of installateur bent -  één onderwerp staat bijna dagelijks bovenaan de agenda: efficiëntie. Die efficiëntie mag echter niet ten koste gaan van veiligheid. Met Naveo®Pro biedt ABB een oplossing voor noodverlichtingsinstallaties die veiligheid, intelligentie en efficiëntie combineert.

Lees verder