Noodverlichting in het vizier: de beste monitoringsmogelijkheden

Noodverlichting kan levens redden. Het is daarom essentieel dat u te allen tijde weet dat uw armaturen functioneren. Wat zijn uw opties om noodverlichting optimaal te monitoren? En hoe maakt u een geïnformeerde keuze die tot het beste resultaat leidt?

Uw mogelijkheden in monitoring

Eaton heeft in zijn portfolio verschillende test- en monitoringmogelijkheden. De meest eenvoudige armaturen kunnen enkel handmatig getest worden. Hiervoor moet u regelmatig een rondje lopen, op testknoppen drukken en de resultaten in een logboek noteren. Dat is mogelijk als het een klein pand betreft, maar het wordt bij grotere panden al snel een tijdrovend verhaal. En als een pand hoge ruimtes heeft, moeten er ladders of hoogwerkers aan te pas komen. Dit brengt extra kosten én veiligheidsrisico’s met zich mee. Voor deze panden kunnen armaturen met een automatische testfunctie interessant zijn. Dan hoeft u als inspecteur tijdens uw ronde alleen te kijken of de juiste leds branden.

Als u af wilt van handmatige inspecties, dan raadt Eaton een centraal monitoringssysteem aan. Dit biedt een aantal grote voordelen. Ten eerste vergeet u geen enkele inspectie meer en kunt u deze bovendien veel vaker uit laten voeren. Ten tweede wordt al uw testdata automatisch op één plek verwerkt én opgeslagen. Dit vermindert de kans op administratieve fouten. Tenslotte maakt dit het makkelijker om in het geval van een audit aan te tonen dat uw installatie in orde is.

Een voordeel van centraal testen is dat u sneller accurate inzichten verkrijgt in de status van de armaturen. Dit vermindert de inspectiekosten, maar het zorgt er ook voor dat u op termijn kostenbesparingen kunt realiseren. U kunt de batterijvervanging bijvoorbeeld beter afstemmen op de daadwerkelijke levensduur, waardoor u duurzamer én kostenefficiënter de noodverlichtingsinstallatie kunt onderhouden.

Keuze in systemen en protocollen

Eaton maakt gebruik van verschillende protocollen die de verbinding tussen, en de monitoring van, decentrale armaturen ondersteunen. Het meest bekende protocol is DALI, dat inmiddels ook wordt aangewend om noodverlichting te testen - of een armatuur functioneert en of de accu in orde is.

Daarnaast heeft Eaton het CGLine+ monitoringsysteem. Dit systeem biedt aanvullende mogelijkheden voor noodverlichting. Armaturen met een verhoogde attentiewaarde of voor adaptieve ontruiming kunnen door CGline+ gemonitord worden. Daarbovenop kunnen er op het CGLine+ systeem veel meer armaturen per lijn worden aangesloten dan op een DALI-systeem. Een ander groot voordeel van CGLine+ is dat dit systeem niet verplicht met een netwerk verbonden hoeft te zijn om correct te functioneren. Uiteraard bestaat deze mogelijkheid wel, zodat u op een andere locatie de status van de installatie kan uitlezen of e-mailmeldingen kan versturen.

Als laatste heeft u ook de keuze om centrale armaturen via een centraal voedingssysteem te voeden, testen en monitoren. De kleinste systemen zijn perfect inzetbaar vanaf kleinere projecten.

Onze specialisten bekijken graag samen met u de mogelijkheden, zodat u kunt kiezen voor een oplossing die ook op lange termijn het beste resultaat biedt voor zowel de installateur als beheerders én gebruikers.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Neem contact op

Lees meer over verlichting

Toekomstbestendig led dimmen

Het dimmen van ledverlichting levert nog regelmatig problemen op. Goed dimbare verlichting begint bij de juiste dimbare lampen, maar wat zijn de mogelijkheden daarna en hoe creëert u een toekomstbestendige installatie?

Lees verder