Shell en RISS: kostenreductie en overzicht

Shell en Rexel Industrial Supply Solutions (RISS) werken al meer dan 25 jaar samen. Inmiddels is er sprake van een partnership op basis van vertrouwen. Nu Shell druk bezig is met het realiseren van kostenoptimalisatie, is de afdeling RISS van Rexel ‘on site’ aanwezig om hieraan bij te dragen. Zij managen momenteel de cable yard op het Shellterrein. Patric van Kaam (Shell), Jan Langeveld (Shell) en Marvin Kok (RISS) zijn zeer nauw met elkaar verbonden tijdens deze pilot en vertellen hoe en waarom dit tot stand is gekomen.

“RISS staat voor het ontzorgen van, meehelpen en meedenken met onze klanten, in de breedste zin van het woord.”

Marvin Kok

Als huisleverancier van e-materialen is Rexel een groot partner van Shell. Rexel denkt ook veel mee in initiatieven om kostenreducties te realiseren. Marvin Kok vertelt: “RISS staat voor het ontzorgen van, meehelpen en meedenken met onze klanten, in de breedste zin van het woord. Zo kan de inkoop uitbesteed worden, maar we zijn nu bijvoorbeeld bezig met het management van de cable yard op het Shellterrein.” Patric van Kaam legt dit uit: “Binnen Shell hebben we veel inkoopstromen van kabels. Op dit moment hebben we geen goed overzicht van wat waar ligt en via welk inkoopkanaal het wordt ingekocht. Als we dat centraliseren via RISS krijgen we een veel beter overzicht en kunnen we dat optimaliseren in het voorraadbeheer. Vaak zien we nog dat een aanvraag geproduceerd moet worden, wat de levertijd niet ten goede komt. Rexel heeft dan ook de toegevoegde waarde om producten op voorraad te leggen voor ons*.”

“We zoeken naar een methode om de voorraad continu bij te houden, waardoor het voorraadbeheer veel eenvoudiger wordt.”

Patric van Kaam

On site aanwezig

Voor een pilot van een half jaar zijn drie mannen van RISS sinds februari 2020 on site aanwezig op het Shellterrein. Marvin Kok: “Vorig jaar is RISS al begonnen met het inventariseren van de kabels. Als er een aanvraag van Shell binnenkwam, keken we eerst wat er nog aan voorraad lag zodat er niet onnodig besteld werd. Zo hebben we een mooie besparing kunnen realiseren binnen Shell. Gezamenlijk hebben we toen besloten om te kijken hoe het gaat als wij fysiek aanwezig zijn en ook daadwerkelijk zicht hebben op de kabel.” Patric van Kaam: “Het is vrijwel onmogelijk om exact te bestellen wat nodig is. Je hebt natuurlijk ook een teruggaande flow en het is heel handig om een partner te hebben die dat proces kent, zoals RISS. We zoeken naar een methode om de voorraad continu bij te houden, waardoor het voorraadbeheer veel eenvoudiger wordt. Dit gaat veel makkelijker nu de mannen van RISS on site aanwezig zijn. In de toekomst is dat idealiter natuurlijk just-in-timedelivery zodat we helemaal geen voorraad meer hebben hier.”

Goede samenwerking sinds dag één

De samenwerking tussen de twee partijen verloopt vlekkeloos. Patric van Kaam: “Rexel komt met de juiste en gerichte adviezen. Ze zijn een partner met meedenkend vermogen en voorkomen dat we een hoop waste creëren waar we als bedrijf niks aan hebben. Zo kunnen wij ons richten op onze corebusiness en daar zit ook een grote winst in. We voeren open discussies en zoeken gezamenlijk naar verbetering. Fouten worden altijd gemaakt, maar het gaat om de manier hoe je met die fouten omgaat. Daar onderscheidt RISS zich in.” Jan Langeveld is ook positief: “De samenwerking verloopt al goed sinds dag één. Heel bijzonder. RISS heeft een geweldige responstijd en heeft altijd een goed antwoord klaar als je belt. Ik heb veel artikelen in ons systeem gekoppeld zodat het automatisch bij RISS uitkomt. Een eerlijke partij met veel kennis, dat werkt prettig.”

“RISS heeft een geweldige responstijd en heeft altijd een goed antwoord klaar als je belt.”

Jan Langeveld

Wat brengt de toekomst?

Gezien de goede samenwerking is de verwachting dat dit in de toekomst zo zal blijven. Marvin Kok: “We zijn nu natuurlijk bezig met een pilot van een half jaar en hebben er vertrouwen in dat het een succes wordt. Waarschijnlijk zullen we dit wel doortrekken. Ik weet niet precies welke kant Shell opgaat, maar wij zullen daarin meegaan.” Patric van Kaam: “Het is een vrij uniek concept voor Shell en RISS en dat is een geweldige kans. Wat vooropstaat in de samenwerking is ook het hele innovatieve stuk. Shell richt zich enorm op ‘renewables’ en ‘new energies’. RISS denkt ook mee op het gebied van energiezuinigheid, veiligheid en digitalisering. Dat zal in de toekomst nog verder uitgewerkt worden.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over Rexel Industrial Supply Solutions? Neem dan gerust contact op via telefoonnummer 088 500 7900 of stuur een e-mail naar riss@rexel.nl

 

 

* Op basis van commerciële voorwaarden

Bekijk andere projectverhalen

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder

Met 366 zonnepanelen een energieneutrale veestal

Toen de eigenaar van de rundveestal van Maatschap Elsinghorst de wens had om geen elektriciteitskosten meer te hebben op jaarbasis, was dat voor Overkamp Installatietechniek en Rexel een mooi moment om de handen weer ineen te slaan. Zij gingen aan de slag met de aanleg van 366 PV-panelen op het dak van een rundveestal in Winterswijk.

Lees verder

Bewerken van besturingskasten

Het werk neemt toe en tegelijkertijd is er een tekort aan vakmensen. Een situatie waar ook PMT Partners Medische Techniek mee te maken kreeg. Het inbouwen van besturingen voor professionele sterilisatie- en desinfectieapparatuur werd tot en met het bewerken van de behuizingen door hun eigen elektromonteurs uitgevoerd.Tot Rexel met een beter voorstel kwam.

Lees verder

1850 PV-panelen op het dak van de Agaatflat

De vader van Roelof Lok kocht jaren geleden zijn materialen al bij Wolff in Gouda. Toen deze groothandel werd overgenomen door Rexel ging de samenwerking gewoon verder. Nu zo’n veertig jaar later zijn familiebedrijf Lok Techniek en Rexel namelijk nog steeds nauw met elkaar verbonden.

Lees verder