Sluit zonnepanelen veilig aan met ABB’s nieuwe Hafonorm-installatiekasten

ABB’s Hafonorm-kasten hebben hun flexibiliteit en brede toepassing in de woningbouw en kleinere utiliteit inmiddels bewezen. Het programma biedt voor elke toepassing de ideale installatiekast, zeker met de komst van de vier nieuwe kasten voor solarinstallaties.

Het Hafonorm-programma draait al een tijd mee en dat is niet voor niets. De installatiekasten kenmerken zich namelijk door hun A-kwaliteit en hoge mate van aansluitveiligheid. Maar vooral ook door het installatiegemak en de mogelijkheid om de kast eenvoudig te wijzigen of uit te breiden. Bovendien biedt ABB voor elke situatie een passende oplossing. Of dat nu gaat om het aansluiten van een deurbel, een extra wandcontactdoos, overspanningsbeveiliging, verlichting, een fornuisgroep en zelfs domotica.

ABB innoveert continu met de markt mee. Dat heeft geleid tot de introductie van een viertal nieuwe Hafonorm-kasten voor het veilig aansluiten van PV-installaties op de groepenkast. Deze kasten zijn met name geschikt voor renovatie.   

Veilig aansluiten van PV-installaties

Bij nieuwbouw levert de netbeheerder veelal een aansluiting van 3 x 25 A in de meterkast, en is de groepenkast meestal belastbaar tot 40 A. Dit houdt in dat je nog 15 A ruimte over hebt om een PV-omvormer aan te sluiten en hoeft er alleen maar een extra groep voor de PV te worden toegevoegd. In het geval van een 1 x 40A-aansluiting, kan er echter geen extra PV-vermogen aan de groepenkast worden toegevoegd. En zijn er drie oplossingen om dit probleem veilig te tackelen.

1. Het is zowel in bestaande situaties als nieuwbouw mogelijk om de aardlekschakelaars te vervangen door aardlekautomaten van 40 A, 30 mA.

 

2. Als er een compleet nieuwe groepenkast geïnstalleerd wordt, kan deze worden uitgebreid met een installatieautomaat achter de hoofdschakelaar, die alle afgaande groepen correct beveiligt. De PV-installatie wordt dan aangesloten tussen de hoofdschakelaar en de installatieautomaat die alle afgaande groepen beveiligd.

 

 

3. Als er geen ruimte in de bestaande installatiekast is, kan de beveiliging van de afgaande groepen en de PV-invoer in een separate kast worden ingebracht. Hiervoor heeft ABB de vier nieuwe typen ontwikkeld.

Bekijk de producten in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie over ABB’s Hafonorm-kasten? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Lees meer over duurzaam

De PowerTag zit bovenop het energieverbruik

De PowerTag van Schneider Electric is de kleinste draadloze energiemeter ter wereld. De compacte energiesensor is snel en eenvoudig te installeren. De PowerTag geeft uw klant inzicht in gedetailleerde informatie van zijn elektrische installatie en kan alarmeringen versturen in het geval van afwijkende waarden.

Lees verder

Waar moeten kabels voor PV-installaties aan voldoen?

De behoefte aan stroom blijft groeien en het gebruik van hernieuwbare energie neemt met de dag toe. De hele energievoorziening, van opwekking tot opslag, wordt steeds duurzamer. Draka werkt continu aan de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige kabeloplossingen om energie en data veilig, betrouwbaar én duurzaam te transporteren.

Lees verder

Combinerbox: geen hogere wiskunde meer

Om te voldoen aan de NEN1010 en de veelal aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars, wordt de PV-installateur min of meer gedwongen om combinerboxen toe te passen in grote en middelgrote PV-installaties. 

Lees verder

Het succesrecept van Sunforce

In 2013 interviewden we eigenaar Erik de Jongh over het toen net opgezette bedrijf Sunforce, specialist in zonnestroomsystemen voor de particuliere en zakelijke markt uit Oosthuizen.

Lees verder