Stekerbare installatie en domoticapakket voor fonkelnieuw smart Hotel Maassluis

Begin oktober opende Hotel Maassluis zijn deuren. Het monumentale gebouw dat pal aan de Nieuwe Waterweg ligt, is voorzien van de laatste slimme technieken. Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek verzorgde het ontwerp, de engineering en de uitvoering van het installatiewerk. De samenwerking tussen installateur, groothandel en leverancier leidde tot een uniek hotel vol zichtbare en onzichtbare technieken die de hotelgasten een comfortabel verblijf bezorgen.

Hans Slagboom is directeur van Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek, een allround installatiebedrijf. Hans: “We zijn actief in de woningrenovatie, doen grote flatrenovaties voor corporaties en werken ook veel in de onderwijsmarkt en op het gebied van hotels. Bij dit project kregen we opdracht om het complete ontwerp en de engineering op te pakken en een hotel neer te zetten vol moderne technologie.”

Rexel adviseerde Slagboom bij dit project en zorgde ervoor dat een passende oplossing werd gekozen. Kees Hertogs, vestigingsmanager van Rexel in Capelle aan den IJssel, vertelt: “We hebben met name gekeken naar welke oplossingen er aanwezig waren en met welke fabrikant we dit project wilden aangaan. Dat is JUNG/Hateha geworden. Vervolgens hebben we gezorgd dat we de juiste producten op het juiste moment konden leveren, want daar valt of staat het succes van het project mee.”

 

Stekerbare oplossing: de nieuwe trend

Hotel Maassluis kan met recht een slim hotel genoemd worden. Hans vertelt: “We hebben eigenlijk een smart-building oplossing bedacht. Met KNX-oplossing (de standaard voor gebouwcommunicatie) en 100% DALI (dimbare verlichtingsinterface).” Het geheel is met een stekerbare installatie aangelegd. “Doordat je een domoticapakket uitrolt, heb je veel kamers met gelijke functies. Een stekerbare oplossing is dan eigenlijk de nieuwe trend, omdat er een standaardpakket gemaakt kan worden voor alle kamers. Het betekent wat meer voorbereiding vergeleken met een traditionele installatiewijze maar dat maak je ruimschoots goed in de uitvoeringsfase, waarin alleen nog maar “gestoken” hoeft te worden. De efficiëntie die je dan verkrijgt, is een groot voordeel en vermindert beduidend de faalkosten!

"Je wordt gedwongen om aan de voorkant helemaal ‘plug-and-play’ te denken."

Centrale aansturing

Hoewel veel van het installatiewerk voor de hotelgasten verborgen is, genieten zij wel van de domotica-oplossingen in het gebouw. Voor de visualisatie is gebruik gemaakt van de nieuwe Visu Pro Server van JUNG, waarmee de bediening intuïtief en gemakkelijk is. Dat geldt ook voor het personeel. Hans: “Op het centrale paneel bij de receptie hebben we een visualisatie gecreëerd waarmee dit gebouw compleet is aan te sturen, te bedienen en uit te lezen. Ook weet het personeel altijd welke kamer bezet is en wat eventuele acties zijn die ze moeten nemen. Waar je vroeger je kaartje aan de kamerdeur hing om niet gestoord te worden of de kamer te laten schoonmaken, wordt dat nu elektronisch opgelost. Dit gebeurt zowel via led-displays aan de buitenkant van de kamer, maar het komt ook binnen op het scherm bij de receptie.”

"In de uitvoeringsfase heb je minder mensen nodig."

Kennispartner

Waar voor de installateur de voorbereidingsfase van groot belang was bij dit project, geldt dat net zo goed voor de groothandel. Kees vertelt: “Het ging niet om de conventionele producten die je meestal levert, maar over domotica, KNX, samengestelde producten. In zo’n project willen wij graag de juiste kennis toevoegen. Die halen we uit onze eigen organisatie of we brengen de installateur in contact met de fabrikanten waarvan wij denken dat het een prima partij is om het project uit te voeren. Onze partner Hateha heeft met JUNG Stekerbaar ondertussen ruime ervaring opgebouwd, vooral ook in de hotelbranche. Wij vinden dat we onze installateurs moeten helpen door ze met de juiste partijen te laten praten die een bewezen succesformule hebben wat betreft stekerbaar installeren.”

"Als groothandel willen wij graag de juiste kennis toevoegen."

Bewuste keuze

Grootste uitdaging was voor zowel Slagboom als Rexel de krappe tijdsplanning om de vraag vanuit de opdrachtgever te realiseren. “Het gebouw kent veel hoogteverschillen en verschillende maatvoeringen, dat was wel een uitdaging bij de engineering. Toch kozen we hier heel bewust voor een stekerbare oplossing. Je wordt alleen gedwongen om aan de voorkant helemaal ‘plug-and-play’ te denken want als je voorbereiding slecht is bij een stekerbare oplossing, dan is de uitvoering dat ook”, aldus Hans. Kees beaamt dat en vult aan: “In dit project zaten we vlak voor de zomervakantie, maar uiteindelijk hebben we dat prima kunnen oplossen. Als groothandel willen we graag zo vroeg mogelijk aan tafel zitten en met de partijen kijken of we er het maximale uithalen, zowel op het gebied van technische als duurzame oplossingen.”

Het monumentale pand waarin Hotel Maassluis is gevestigd, deed door de jaren heen dienst als rederij en kantoorgebouw en stond een aantal jaar leeg. Tijdens de transformatie naar een hotel werden er 39 kamers gemaakt, die qua indeling allemaal van elkaar verschillen. Ook werd een serre aangebouwd met uitzicht op het water. Daarnaast zijn er vergaderruimtes, een restaurant, bar en een lounge. Gastheer/eigenaar van het hotel is de pas 22-jarige Floris van Vliet.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de stekerbare installatie in smart hotel Maassluis? Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon. U kunt ook bellen naar 088 500 70 00 of mailen naar info@rexel.nl.
 

Lees meer over stekerbaar installeren