Stekerbare installatie voor Zorgcentrum De Vijf Havens door Lok Elektrotechniek

De renovatie van verpleeghuis De Vijf Havens is in 2017 officieel van start gegaan. In het vernieuwde zorgcentrum heeft iedereen een eigen studio met badkamer en toilet. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer met keuken waar de bewoners samen kunnen eten, koffie drinken en leuke activiteiten kunnen doen. Lok Elektrotechniek uit Bodegraven verzorgde de engineering en de uitvoering van het elektrotechnische installatiewerk, waarbij alles stekerbaar is geïnstalleerd. De goede samenwerking tussen installateur, groothandel en leverancier heeft ervoor gezorgd dat het project op rolletjes is verlopen.

Uitstekende voorbereiding en nauwe samenwerking

Ben Hoogendoorn, projectleider van Lok Elektrotechniek, vertelt: “De voorbereiding bij een stekerbare installatie is erg belangrijk. Je moet van tevoren alles goed uitdenken. Kom je ineens een meter kabel tekort, dan heb je wel een probleem. Gelukkig pakte alles uit zoals we het vooraf hadden bedacht en is de installatie soepel verlopen.”

Hoofdmonteur van het project, Martijn van Arkel: “Door onze nauwe samenwerking met elkaar, maar ook met Rogier Vos en Jeroen Fresco van Rexel, hebben we geen enkele vertraging opgelopen

7 weken kortere bouwtijd

Lok Elektrotechniek heeft de gehele elektrische installatie van De Vijf Havens verzorgd. Martijn: “We hebben gekozen voor een stekerbare installatie. Nadat de engineering voltooid was, hebben we een proefkamer gemaakt. Op basis hiervan hebben we de rest van de kamers op dezelfde wijze geïnstalleerd.” Leveranciers Attema en Wago hebben de stekerbare systemen ontworpen. Zo is er bijvoorbeeld één doos gemaakt waarmee de verlichting, stopcontacten en schakelaars met enkele klikken aangesloten konden worden. Verder zijn de stopcontacten/schakelaars prefab geleverd. Martijn: “Stekerbaar installeren levert een aanzienlijke tijdswinst op in de uitvoering. Zeker nu met een tekort aan technisch geschoold personeel, is stekerbaar installeren een ideale oplossing. "Of er ook nadelen zijn aan stekerbaar installeren, antwoordt hij: “Het vergt meer tijd in de voorbereiding en je hebt soms te maken met lange levertijden van bepaalde oplossingen, maar daartegenover staat dat de uitvoering vele malen sneller gaat. Mede dankzij de stekerbare installatie was onze bouwtijd maar liefst 7 weken korter dan gepland.''

Veiligheid en stroomvoorziening belangrijk

Alle ruimtes zijn voorzien van verlichting met bewegingsmelders van Esylux, brandmelders en alarmsystemen waarmee het verplegend personeel opgeroepen kan worden. Martijn: “In alle vertrekken van De Vijf Havens zijn detectiesensoren geplaatst, zodat de bewoners via een polsbandje gelokaliseerd kunnen worden. Wil een bewoner de deur naar buiten nemen, maar is dit niet de bedoeling, dan sluiten de deuren automatisch.” Ben: “Daarnaast hebben we in het gehele pand gebruik gemaakt van halogeenvrije kabels van TKF en Wago en van de halogeenvrije installatiebuizen van Pipelife. Deze voorzieningen dragen allemaal bij aan een optimale veiligheid.”

De stroomvoorziening is voor een verpleeghuis eveneens van groot belang. Medische apparatuur en hulpsystemen moeten te allen tijde beschikbaar zijn.

“We hebben De Vijf Havens voorzien van UPS’en van Eaton (noodstroomvoorziening) waarmee tot anderhalf uur stroom geleverd kan worden. Door uitgekiende technieken zullen bewoners niets merken van eventuele stroomuitval,” aldus Martijn.

Duurzaam

Lok Elektrotechniek heeft het dak van De Vijf Havens goed en duurzaam benut: het gehele dak ligt vol met zonnepanelen. Martijn: “In slechts twee weken is dit gerealiseerd, het enige wat nu nog moet gebeuren is het installeren van meetapparatuur.”

Samenwerking Lok Elektrotechniek en Rexel

Ben: “Precies een jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereiding van dit project en het selecteren van de juiste producten. Rexel heeft ons met Attema en Wago in contact gebracht, deze leveranciers hebben de prefab oplossingen ontworpen en geleverd.” Op de vraag hoe Ben en Martijn de samenwerking met Rexel hebben ervaren, antwoorden beiden: “We hebben de samenwerking als zeer positief ervaren, er was 1-op-1 contact wat erg prettig was. Ook met de logistiek is het goed gegaan, af en toe wel een nalevering, maar dat houd je altijd. Ik verdeelde de geleverde spullen zelf over de containers waardoor de monteurs efficiënt te werk konden gaan.” Rogier voegt toe: “Ik heb de samenwerking als prettig ervaren en kijk uit naar onze verdere samenwerking.”

De verwachting is dat de gehele elektrotechnische renovatie in week 50 is afgerond, met uitzondering van enkele meerwerken. Door de succesvolle uitvoering van het project De Vijf Havens en de aanzienlijk kortere bouwtijd, is Lok Elektrotechniek door aannemer Van Wijnen gevraagd voor twee nieuwe, nóg grotere projecten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de stekerbare installatie voor Zorgcentrum De Vijf Havens? Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon. U kunt ook bellen naar 088 500 70 00 of mailen naar info@rexel.nl.

Lees meer over stekerbaar installeren