BENG: zo werkt Nederland aan een energieneutrale toekomst

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. Belangrijk is dus dat we in 2030 al een grote sprong vooruit gemaakt hebben. De woning- en utiliteitsnieuwbouw speelt hierin een grote rol. Daarom moeten nieuwbouwvergunningen vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de eisen van bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Wat betekenen deze eisen?

BENG 1, 2 EN 3

Met de BENG-eisen zet Nederland een stap in de goede richting om het energiegebruik van woningen en utiliteitsgebouwen te beperken. Er wordt gekeken naar drie individueel te behalen indicatoren.

BENG 1

De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)

BENG 2

Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)

BENG 3

Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

 

 

 

BENG VS EPC

BENG vervangt de EPC-berekening. Wat is er veranderd en hoe pakt u dit aan?

  • Er wordt niet alleen meer gekeken naar het energiegebruik van een gebouw per jaar.
  • Er worden nu ook eisen gesteld aan het terugdringen van de energiebehoefte, het beperken van het fossiel energiegebruik en het benutten van hernieuwbare energie.
  • Duurzame opwekking van energie kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers.
  • Om een gebouw BENG te maken is gespecialiseerde kennis van e-installatiebedrijven nodig, van het advies en plaatsing tot aan het beheer en onderhoud van de systemen.

Voorbeeld: slechte isolatie is niet meer op te lossen met het plaatsen van extra zonnepanelen, wat bij de EPC-berekening wel kon.

BENG in de praktijk: 5 punten die u moet weten

  1. De drie BENG-eisen moeten allemaal voldoen aan een grenswaarde. Belangrijk om te weten: deze grenswaarden zijn voor ieder gebouwtype verschillend!
  2. Om te controleren of een gebouw aan de BENG-eisen voldoet, maakt u gebruik van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800.
  3. Waar de controle op de energieprestatie bij de EPC-norm enkel bij de bouwvergunning plaatsvond, is dat bij de BENG-eisen bij de bouwvergunning én de oplevering.
  4. Stedenbouwkundigen, architecten, aannemers, installateurs, projectontwikkelaars en gemeenten moeten goed met elkaar communiceren om een gebouw te ontwikkelen dat aan de BENG-eisen voldoet.
  5. Als de installateur vooraf meedenkt over de installatie, heeft dit veel voordelen in de uitvoering en voor de uiteindelijke energieprestatie van een gebouw.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar info@rexel.nl.

Neem contact op

Bekijk interessante projecten

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder