Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan. De hulp van Rexel werd ingeschakeld en zo ontstond er een goede praktijkcase waarin Dynamic Load Balancing een sleutelrol speelt. Ruben Wijngaard (Projectleider Elize Energie), Manfred Kruijer (Accountmanager Rexel) en Jeroen Veen (Sales Consultant Emobility Rexel) vertellen over dit project.

Elize Energie is onderdeel van Koninklijke Oosterhof Holman en richt zich op duurzame energie voor de particuliere, zakelijke en agrarische markt. Ruben Wijngaard: “Maar we plaatsten bijvoorbeeld in opdracht van de gemeente Loppersum ook de laadpalen ten behoeve van het elektrisch deeltransport ‘DeelSlee’. Van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen, aquathermie tot onze duurzame directieketen met zonnepanelen op het dak en een accusysteem in de keet. We hebben een breed spectrum aan duurzame technieken en hebben voor elke vraag de juiste totaaloplossing.” Elize Energie en het moederbedrijf Koninklijke Oosterhof Holman zijn al geruime tijd bezig met het elektrificeren van het wagenpark. Ruben Wijngaard: “We zijn in 2013 begonnen met auto’s die niet verder dan 100 kilometer per dag rijden. De slag die we nu maken is dat alle auto’s van onze uitvoerders met een range tot 35.000 kilometer per jaar volledig elektrisch worden. De volgende stap zijn de auto’s die tot 60.000 per jaar rijden. We rollen het stap voor stap steeds verder uit. We staan op de hoogste trede van de CO2-Prestatieladder en die positie willen we graag behouden.”

props.field_video &&

“De focus lag op efficiënt omgaan met de energiebehoefte en een toekomstbestendige oplossing.”

Jeroen Veen

Van leverancier naar partner

Rexel en Elize Energie hebben een lange geschiedenis. Manfred Kruijer vertelt: “Het is ooit begonnen met het leveren van de onderconstructies van de zonnepanelen van Elize en Oosterhof Holman Milieutechniek. Rexel is inmiddels al jaren de vaste leverancier voor een groot gedeelte van de e-gerelateerde materialen. De samenwerking breidt zich steeds verder uit. Ruben en ik weten elkaar makkelijk te vinden en bespreken de klantspecifieke vraagstukken. Samen komen we vaak tot de passende oplossing. De uitbreiding van laadpalen bij de vestigingen van Koninklijke Oosterhof Holman, waarbij we Dynamic Load Balancing inzetten, is daar een mooi voorbeeld van.”

Laadpaaluitbreiding met vraagstukken

Met de verdere elektrificatie van het wagenpark moest ook de laadpaalinfrastructuur worden uitgebreid. Een uitdaging hierbij was dat ook de bedrijfspanden van Oosterhof Holman en Elize elk jaar verder worden verduurzaamd. De panden krijgen hun energie onder andere via een zonnepanelensysteem. Ruben Wijngaard: “Als we ’s ochtends allemaal instekkerden, was er voor de rest van de bedrijfsvoering geen energie meer. Daar moest een oplossing voor komen.” Ruben besprak dit vraagstuk met Manfred en in overleg met Jeroen is er gekozen voor Dynamic Load Balancing. Jeroen Veen: “Samen met Elize hebben we de behoefte inzichtelijk gemaakt. We zijn begonnen bij het hoofdkantoor en hebben vervolgens ook andere vestigingen meegenomen. Per situatie hebben we gekeken wat het beste past. Hierbij is ook de situatie bij de medewerkers thuis meegenomen omdat Elize daar ook laadpalen plaatst, vaak in combinatie met zonnepanelen. De focus lag op het efficiënt omgaan met de energiebehoefte en een toekomstbestendige oplossing. Ik heb een advies geschreven en samen met onze vestiging in Groningen een calculatie gemaakt en vertaald naar een offerte.”

“Het is van toegevoegde waarde dat je een oplossing uit de praktijk kunt laten zien die werkt.”

Ruben Wijngaard

Dynamic load balancing als oplossing

Dynamic Load Balancing speelt een sleutelrol in de aangeboden oplossing. Jeroen Veen: “Simpel gezegd betekent dit dat de laadpalen communiceren met de hoofdaansluiting en dat ze laden op basis van het beschikbare vermogen op een bepaald moment. Denk bijvoorbeeld aan een lift in een bedrijfspand. Die wordt niet continu gebruikt. Stel, de lift wordt wel gebruikt, dan gaat er bij Dynamic Load Balancing een seintje naar de laadpalen dat ze even iets langzamer moeten laden. Wordt de lift niet meer gebruikt, dan kunnen ze weer meer gaan laden. Het is een enorm mooie oplossing waardoor je heel efficiënt en slim met je beschikbare energie omgaat. Je kijkt onder andere naar de beschikbare hoeveelheid duurzame energie, de actieradius van het wagenpark en je bespreekt hoe ver de auto’s minimaal opgeladen moeten zijn aan het eind van de dag. Een complexe maar interessante puzzel.”

Een sprekend visitekaartje

Steeds meer bedrijven beginnen met de elektrificatie van het wagenpark. Zowel Rexel als Elize Energie merken dat de kennis over laadpaaloplossingen nog opgebouwd moet worden en dat de keuze in technieken en de snelheid van de innovaties nogal overweldigend kunnen zijn. Ruben Wijngaard: “Zonnepanelen zijn wel redelijk ingedaald, laadstations nog niet. Het is daarom van toegevoegde waarde dat je een oplossing uit de praktijk kunt laten zien die werkt.” Jeroen Veen: “Bijzonder aan dit project is de doelgerichtheid vanuit Elize. Ze zijn duidelijk bezig met de toekomst en nemen daar ook een voortrekkersrol in. Ze gaan voor kwaliteit en willen eerst de vraagstukken doorgronden voordat ze de klanten informeren. Hierdoor ontstaat er het beste praktijkvoorbeeld dat je kunt hebben.” Manfred Kruijer: “Dit project is voor beide partijen een prachtig visitekaartje en een mooi voorbeeld dat het achter de laadpaal eigenlijk pas begint.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar info@rexel.nl.

Neem contact op

Bekijk interessante projecten

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder