Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. Het is een project geworden om trots op te zijn. Daar blikken we graag even op terug met Robert van der Ende (projectleider van de afdeling utiliteit bij Stolze), Machiel Louwen (accountmanager bij Rexel) en Raymond Scherpenzeel (salesconsultant bij Rexel).

Daad bij het woord voegen

Ze kennen elkaar al jaren. Dat is dan ook de reden dat Stolze bij Rexel aanklopte toen ze de aanvraag voor dit grote project binnenkregen. Een pv-project van deze omvang was nieuw, maar dat hield Stolze niet tegen. Robert van der Ende: “Het tuincentrum staat op een gasloos bedrijventerrein in Oegstgeest. Vanuit de opdrachtgever kregen we de vraag of wij een elektrische, verwarmings- en watertechnische installatie konden aanbieden voor het tuin- en distributiecentrum. Voor de verlichtings- en pv-installatie heb ik de hulp van Machiel ingeschakeld.”

Energiecentrale op het dak

Om Stolze te laten proeven van de wereld van pv-panelen heeft Raymond Scherpenzeel aanvankelijk een spoedcursus gegeven. Hij vertelt: “Tijdens ons eerste gesprek heb ik ze meegenomen naar de basis: wat is een omvormer, hoe werkt een pv-installatie etc. Toen ik onderweg naar huis was, kreeg ik al een berichtje binnen van Stolze met de eerste aanvraag. Dat vond ik heel bijzonder, want het was echt geen beginnersproject. Je legt een energiecentrale op je dak dat een vermogen van 750.000 kW realiseert. Ik vind het superknap hoe ze dit aangepakt hebben. En het is natuurlijk gaaf dat wij mee mochten helpen.” Via Rexel heeft Stolze uiteindelijk een montagepartner gevonden om de panelen te installeren. Robert van der Ende: “Door het samenspel tussen Stolze, Rexel en de montageploeg hebben we een mooie passende offerte aangeboden.” Machiel Louwen vult aan: “Het is de samenwerking die zich uiteindelijk terugvertaalt naar een opdracht.”

“Onze slimme jongens van technisch support hebben de installatie ontwikkeld.”

Machiel Louwen

props.field_video &&

Technisch support zorgt voor voorbereiding

Het tuin- en distributiecentrum heeft in totaal een oppervlakte van 13.000 m2. De gehele ruimte wordt verwarmd met warmtepompen. Omdat deze installaties veel vermogen vragen en om het tuin- en distributiecentrum duurzamer te maken, was een pv-installatie van deze omvang vereist. Machiel Louwen: “Er komt heel wat bij kijken; het moet in bedrijf gesteld worden, je moet het verbinden Machiel Louwen “Onze slimme jongens van technisch support hebben de installatie ontwikkeld.” Machiel Louwen (accountmanager bij Rexel) Robert van der Ende (projectleider van de afdeling utiliteit bij Stolze), PROJECT VIDEO13 met het internet, je moet de resultaten uit kunnen lezen, noem maar op. Onze slimme jongens van technisch support hebben de installatie ontwikkeld.” Raymond Scherpenzeel: “Technisch support houdt zich bezig met vraagstukken over PV-installaties en warmtepompen. Zij maken berekeningen, legplannen, stringverdelingen, eigenlijk alles wat er in de voorbereiding nodig is. Ik zit daartussen in de communicatie. Ook de voor dit project opgestelde dedicated binnendienst van vestiging Rijswijk heeft op de achtergrond hard meegewerkt. Zij werkten het commerciële deel uit, de offerte. Die komt dan via Machiel bij Stolze terecht. Hij was als accountmanager echt de verbindende factor in dit project. Binnen Rexel is het dus ook een samenwerking van meerdere partijen.”

“Je legt een energiecentrale op je dak dat een vermogen van 750.000 kW realiseert.”

Raymond Scherpenzeel

Voorbereidingstijd sleutel tot succes

De voorbereiding is bij een project van deze omvang essentieel. Robert van der Ende: “In het voortraject wisten we al dat we de zonnepanelen moesten gaan plaatsen. Dus dat hadden we tot in de puntjes voorbereid. Het logistieke gedeelte hebben we zoveel mogelijk aan de binnendienst van Rexel overgelaten. Het hele project is uiteindelijk in twee delen op tijd uitgeleverd. Dat beperkt de kosten natuurlijk enorm. Ook de montageploeg heeft ons daarbij goed geholpen. Mede daardoor is het een succes geworden. Binnen drie weken was de hele installatie klaar.” Machiel Louwen: “Een groot voordeel was dat we ruimschoots de tijd hadden om het project te organiseren. Daardoor konden we dat logistieke gedeelte ook zo goed aanvliegen. De voorbereidingstijd was er en dat maakt dat het een succes is geworden.”

Duurzame verlichtingsinstallatie

Het duurzame aspect zie je overal terugkomen. Zo werd de ledverlichting met een Dali-besturing geïnstalleerd. Robert van der Ende: “We hebben al jarenlange ervaring met tuincentra, dus we weten inmiddels goed wat voor verlichting er nodig is en ontwerpen dat zelf. We werken met Philips lichtlijnen. Deze hebben we met een Dali-besturing geïnstalleerd. Met dit systeem is de installatie in groepen op te delen zodat we per groep een ander lichtniveau kunnen creëren. Ook past de verlichting in het distributiecentrum zich aan bij beweging. Als er bijvoorbeeld geen mensen in het magazijn zijn gaat de verlichting minimaal branden. En naarmate er meer zonlicht in het tuincentrum naar binnen komt, dimt de verlichting automatisch. Omdat het een geïntegreerd systeem is, kan je de verlichtingsinstallatie op een echt duurzame manier beheersen.”

Wederzijds respect en vertrouwen

We blikken terug op een project dat dankzij de goudeerlijke samenwerking tot een succes gebracht is. Machiel Louwen: “De samenwerking is er al jaren en dat maakt dat je ook na vijven of ’s ochtends om zeven uur de telefoon gewoon opneemt. Communicatie, wederzijds vertrouwen en respect zijn de basis voor projecten op deze schaal. Dankzij deze samenwerking heeft de opdrachtgever van Stolze na drie weken een prachtige installatie op het dak liggen. Ik vind dat we met zijn allen een onwijs gaaf project hebben neergezet!” Robert van der Ende vult nog aan: “De meerwaarde van Rexel is dat zij altijd flexibel en oplossingsgericht meekijken en meedenken. Het hele legplan moest bijvoorbeeld ineens aangepast worden en met elkaar hebben we dat vrij snel voor elkaar gekregen. We doen zo’n project echt samen.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar info@rexel.nl.

Neem contact op

Bekijk interessante projecten

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder