Hybride warmtepomp: de oplossing voor bestaande woningen?

Inmiddels is het credo ‘we moeten van het aardgas af’ wel bekend, maar hoe haalbaar is dit voor bestaande woonwijken? Het elektriciteitsnetwerk wordt immers steeds zwaarder belast door duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en laadpalen. Het op grote schaal plaatsen van all electric installaties in oudere woonwijken kan leiden tot problemen met het netwerk. Is een hybride warmtepomp een goed alternatief?

Hybride warmtepomp als antwoord op versnelde energietransitie

Om het transitieproces naar CO2-neutraal in 2050 niet stil te laten vallen, is de hybride warmtepomp een ideale oplossing. Dit type warmtepomp wordt gecombineerd met een HR cv-ketel. Wanneer de warmtepomp tijdens koude dagen tekortschiet, springt de HR-ketel bij voor een behaaglijk warmtecomfort. Het is een interessante optie om op korte termijn het gasverbruik in woningen te verlagen, er is namelijk maar een minimale hoeveelheid gas nodig. Hybride warmtepompen vullen ongeveer tweederde van de warmtevraag van woningen in. Met diezelfde factor verlaagt een hybride warmtepomp de gasvraag. Ook het elektriciteitsverbruik blijft beperkt. Op de lange termijn, wanneer Nederland er klaar voor is, kan het gas vervangen worden door bijvoorbeeld waterstof of biogas.

COP van 3,5 tot 5

Is de hybride warmtepomp hét duurzame alternatief voor de warmtevraag in bestaande woningen? Kijkend naar de COP (Coëfficiënt Of Performance) voor warmtepompen ligt deze vandaag de dag tussen de 3,5 en 5. Dit betekent dat er 3,5 tot 5 keer zoveel warmte de warmtepomp uitgaat als er elektriciteit in gaat. Ter verduidelijking: met 1 m3 gas kan 32 MJ warmte worden opgewekt. Met een COP van 3 is er maar 3 kWh elektrische energie nodig voor dezelfde 32 MJ. Een elektrische kachel (met een COP van 1) zou 9 kWh verbruiken.

Verhoogde ISDE-subsidie

Om de transitie naar warmtepompinstallaties te versnellen, heeft de Rijksoverheid per 1 januari 2022 de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Zo wordt duurzame verwarming voor de consument nog aantrekkelijker.

Kans voor e-installateurs

Vanuit de ambities van het Klimaatakkoord moeten alle woningen en gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. Maar liefst 85% van het vastgoed dat in 2050 verduurzaamd moet zijn bestaat al. Dit betekent dat er werk aan de winkel is. Voor e-installateurs is er een taak weggelegd om Nederland te voorzien van duurzame elektrische warmtevoorzieningen. Daarnaast is er door de toenemende vraag naar elektriciteit vaak behoefte aan een aanpassing in de meterkast en  energiemanagementsysteem.

Rexel ondersteunt u met de juiste kennis

Rexel beschikt over de kennis en kunde om u te ondersteunen bij de keuze en het ontwerp voor duurzame verwarming. Ook geven we regelmatig (basis)trainingen warmtepompen. De juiste kennis is immers belangrijk voor het goed functioneren van warmtepompen en het behalen van het beoogde rendement. Daarnaast ondersteunen we met het berekenen van het juiste vermogen van de warmtepomp en kunnen we in samenwerking met onze partner R.B.M. een legplan voor vloerverwarming verzorgen inclusief systeemgarantie. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden bij één van onze vestigingen. Wij helpen u graag met het betreden van de warmtepompmarkt.

Nieuw in ons assortiment

Nieuw binnen het assortiment van Rexel is de hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha. Deze werkt samen met elk merk cv-ketel en is een uitkomst bij het verduurzamen van bestaande woningen. Als enige in de markt stuurt de Elga Ace met OpenTherm aan, waardoor de cv-ketel nooit meer warmte produceert dan nodig is. De cv-ketel wordt alleen nog ingeschakeld bij extreem koude dagen en voor het verwarmen van warm tapwater. Zo kan de gebruiker tot wel 70% besparen op het gasverbruik. Ook biedt Rexel een compleet pakket aan toebehoren om het systeem aan te sluiten. Om het verhaal compleet te maken, hebben wij ook de Remeha Tzerra Ace CW4 en CW5 HR-ketels op voorraad.

Jan Willem Fredriks, productmanager Multi Energie bij Rexel: “We hebben ons assortiment warmtepompen uitgebreid met deze specifieke hybride warmtepomp: door de twee modellen 4 kW en 6 kW past de Elga Ace in vrijwel iedere situatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over duurzame oplossingen

MENNEKES AMTRON® Compact 2.0 thuislader

Compact. Praktisch. Premium. MENNEKES introduceert een aantal nieuwe modellen van de enorm populaire AMTRON® Compact thuislader: de AMTRON® Compact 2.0 focust zich op het essentiële en de AMTRON® Compact 2.0 S biedt vele extra’s.

Lees verder

Aftermovie eMobility of the Future 2022 NL - Schneider Electric

Tijdens een uniek event op het circuit in Zandvoort, onthulde Schneider Electric onlangs de nieuwe laadpaal EVlink Pro AC. Een laadstation die elektrische voertuigen zorgeloos laadt en slim omgaat met energie. De laadstations zijn circulair ontworpen met een zo klein mogelijke impact tijdens productie.

Lees verder