Jacobs Elektro Groep, Rexel en Draka realiseren elektrotechnische installatie voor gigantisch distributiecentrum

Als we het bouwterrein in Almere oprijden kunnen we er niet omheen. Het enorme nieuwe distributiecentrum van 54.000 m2 voor een supermarktketen is een echte eyecatcher. Jacobs Elektro is verantwoordelijk voor de gehele elektrotechnische installatie en Rexel levert een groot deel van de materialen, waaronder installatiekabels van Draka. Remco Arts, projectleider bij Jacobs Elektro en Patrick de Kort, vestigingsmanager Rexel Breda, wachten ons op in de bouwkeet. Ze vertellen uitgebreid over dit bijzondere project en de samenwerking.

Een compleet nieuw distributiecentrum neerzetten, dat is een behoorlijke klus. Er gaat dan ook een grote elektrotechnische installatie mee gemoeid. Die opdracht scoorde Jacobs Elektro. Remco Arts: “We zijn meteen gaan engineeren, tekenen, installaties opzetten, etc. Bovendien kijken we op zo’n moment waarvoor we onderaannemers gaan betrekken. Uiteindelijk krijg je een lijst met dingen die we zelf gaan doen en wat we daarvoor nodig hebben. Dat was het moment dat wij met Rexel om de tafel gingen.” Patrick de Kort voegt toe: “Het vertrouwen naar ons werd gelijk uitgesproken: we gaan het met elkaar doen.”

“Het is niet vanzelfsprekend dat een samenwerking zo goed loopt”

Remco Arts, projectleider bij Jacobs Elektro Groep

Bijzondere techniek

Maar hoe zag de opdracht er precies uit voor beide partijen? Remco Arts: “Wij doen het merendeel van de elektrische installatie zelf. Met name het bekabelen van diverse onderdelen.” Hij wijst naar een grote tekening op de muur. “De techniek in het pand is heel bijzonder, mede doordat het een flinke oppervlakte is. Een heel groot gedeelte van de distributiehal is gekoeld of een vriescel, dat is doorgaans niet het geval. De distributie van spanning gaat via railkokers, daarvoor zijn we met een specialistische onderaannemer in zee gegaan. Verder vind je de techniekruimtes op de derde verdieping, dat zie je ook zelden.” Rexel zorgt voor veel van de materialen in dit bijzondere project. Patrick de Kort somt er een aantal op: “Maatwerk Amaxx contactdooscombinaties van Mennekes, Eaton noodstroomvoorzieningen, bevestigingsmaterialen en zo’n tachtig(!) kilometer aan Draka installatiekabels.”

Leverbetrouwbaarheid

Om logistieke verrassingen te voorkomen, is een tijdige afstemming van het project essentieel. Patrick de Kort: “Ik vind dat Jacobs Elektro heel goed in kaart had wat ze wanneer nodig hadden. Doordat zij tijdig orders hebben ingelegd, konden wij materialen reserveren bij onszelf en Draka. Dat is toch wel redelijk uniek in deze tijd. Zo konden wij de leverbetrouwbaarheid garanderen. Als je uit voorraad kunt leveren heb je weinig hick-ups. Bovendien is de onderlinge communicatie gewoon ontzettend goed. Als je de werkvoorbereiding goed regelt en de levering goed afstemt op de behoeftes van de klant, dan loopt het als een trein en zijn just-in-timeleveringen nooit een probleem.” Remco Arts vult aan: “Het valt of staat met communicatie. Als wij van tevoren weten wat eraan komt, is alles te regelen.”

“Als je de werkvoorbereiding goed regelt en de levering goed afstemt op de behoeftes van de klant, dan loopt het als een trein en zijn just-in-timeleveringen nooit een probleem”

Patrick de Kort, vestigingsmanager Rexel Breda

BREEAM: Outstanding

Het project moet voldoen aan de hoogste duurzaamheidscriteria volgens BREEAM, namelijk ‘Outstanding’. Remco Arts licht toe: “In de opdracht stond bijvoorbeeld dat alle verlichting honderd procent dimbaar moet zijn. Dat doen we door middel van een Dali-systeem. Maar je moet ook rekening houden met het materiaalgebruik en er is een verplichte rittenregistratie voor alle voertuigen op de bouw. De zeven grootste partijen op de bouw zijn het meest verantwoordelijk voor deze criteria. Voor ieder behaald criterium krijg je een credit. Hoe meer credits, hoe hoger het project scoort.”

props.field_video &&

Samenwerking op basis van vertrouwen

Jacobs Elektro, Draka en Rexel zijn geen vreemden van elkaar, het is een lang gekoesterde samenwerking op basis van vertrouwen. Patrick de Kort: “We hebben het vertrouwen in elkaar dat, mocht iets niet helemaal goed verlopen, we het gezamenlijk vlot kunnen trekken. Als Remco belt dat het niet goed gaat, dan doen we er alles aan om het op te lossen.” Remco Arts: “Het is niet vanzelfsprekend dat een samenwerking zo goed loopt. Rexel is oplossingsgericht en ze denken goed mee. Het is echt een stukje ontzorging door vertrouwen.” Patrick de Kort sluit af: “Ik ben ontzettend trots en vind het heel gaaf om als leverancier een rol te spelen in zo’n groot project voor Jacobs Elektro. Daarnaast kiest Jacobs Elektro onvoorwaardelijk voor Draka, net als wij. In zo’n driehoek kom je tot interessante projecten. Het is mooi om die betrokkenheid te behouden. Ik doe er dan ook alles aan om het project succesvol te maken. Never change a winning team!”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder