Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn. Laadnet van Rexel is zo’n platform. Michael van Dalen is projectmanager Laadnet en is er dus dagelijks mee bezig. We spraken hem er al eerder over, maar nu vertelt hij ons wat meer over de praktijk.

Wat is Laadnet?

We frissen het geheugen nog even op, wat is Laadnet ook alweer? “Laadnet is een online beheerplatform voor laadstations voor elektrische voertuigen. In het kort: als een laadstation verbonden is met Laadnet, kunnen we op afstand diverse diensten aanbieden aan de eigenaren van laadstations. Een groot voordeel voor installateurs is dat Rexel hiermee een totaaloplossing voor laadinfrastructuren kan aanbieden. Dit gaat van advies, engineering, levering tot en met het beheer ervan. Vragen over bijvoorbeeld exploitatie van laadpunten, laadpassen en verrekenen van laadkosten kunnen wij dus in het totaaladvies meenemen.”

Gemak, beheer, servicegraad en inzicht

Michael van Dalen noemt een aantal voordelen van Laadnet. “Eigenaren zijn dankzij Laadnet verzekerd van een snelle respons bij eventuele storingen, omdat wij deze in 95% van de gevallen op afstand kunnen verhelpen. Maar zij kunnen hun laadstations ook zelf op afstand op een eenvoudige manier beheren via de Laadnet-app, inclusief eerste lijns-storingsoplossing. Wij faciliteren ook installateurs zodat zij beheer en controle kunnen krijgen over de laadstations die zij installeren. Als installateur wil je immers een goede service aanbieden bij de producten die je levert. Mochten er namelijk storingen optreden, dan wil je die zo snel en eenvoudig mogelijk verhelpen. Daarnaast wil je na installatie natuurlijk ook graag het contact behouden met je klant. Sleutelwoorden zijn gemak, beheer, servicegraad en inzicht.”

De voordelen in het kort

  • Snelle respons bij storingen
  • Inzicht in uw laadstations via de Laadnet-app
  • Laadnet neemt alle administratieve processen en facturaties uit handen
  • Mogelijkheid om goede service en onderhoud aan te bieden (op afstand)

Welkomstenvelop voor de laadstation-eigenaren

Rexel bereidt zoveel mogelijk laadstations prefab voor op de koppeling met Laadnet. “Dat betekent dat we bij ieder laadstation dat we verkopen een welkomstenvelop met instructies bijvoegen. Zo heeft de laadstationeigenaar meteen een laagdrempelige mogelijkheid om zich aan te melden bij Laadnet. Het proces van aanmelden en het toevoegen van laadstations verloopt volledig tussen de eigenaar en Laadnet via de Laadnetapp. De installateur hoeft er in principe niks aan te doen. Bij de instructies staan een aantal QR-codes. Wanneer je deze scant, kom je op de Laadnet-website waar de vervolgstappen genoemd staan. Eerst downloaden klanten dus de app van Laadnet waar je je kunt registreren. Vervolgens gebruikt de laadstationeigenaar de app om alle laadpunten toe te voegen om ze aansluitend online inzichtelijk te krijgen. Daarna is de status zichtbaar, eventuele storingen, de hoeveelheid geladen kilowatturen, etc. Zo eenvoudig is het!”

Als installateur aansluiten op Laadnet

Wanneer de installateur ook gebruik wil maken van de voordelen van Laadnet, moet hij of zij zich daarvoor aanmelden. “Dan maakt Laadnet een account aan en daaraan koppelen we alle door de installateur geïnstalleerde laadstations. En toekomstige laadstations worden vervolgens automatisch toegevoegd. Alle laadstations worden dan zichtbaar in één omgeving, en via een overzichtelijk dashboard zie je in één oogopslag de status van alle geïnstalleerde laadstations, laadstatistieken, laadsessies en eventuele storingen. Maar je hebt ook inzicht in de bezettingsgraad per laadplein. Hiermee blijf je als installateur ‘in the lead’ en kun je bijvoorbeeld adviseren over een eventuele uitbreiding als de servicegraad van een laadplein in het geding is.”

“Een groot voordeel voor installateurs is dat Rexel hiermee een totaaloplossing voor laadinfrastructuren kan aanbieden”

Michael van Dalen

Is er een storing?

Het is voor installateurs natuurlijk erg belangrijk om te weten of bepaalde laadpunten in storing zijn. “Installateurs krijgen zoals gezegd toegang tot een dashboard. Daar kunnen ze storingen op zien, maar Laadnet kan op verzoek ook notificaties instellen. Bij een storing krijgt de installateur dan automatisch een mail. Heel interessant als je bijvoorbeeld een prestatiecontract hebt afgesloten met een laadstation-eigenaar waarin staat dat je binnen een bepaalde tijd moet reageren en de storing moet verhelpen. Lukt het als installateur niet om de storing op afstand te verhelpen, dan kan er een beroep op onze backoffice gedaan worden.”

Voorbeeldproject Groningen

Inmiddels is het platform live. “Een significant aantal laadpunten is al aangesloten op Laadnet. Bovendien sluiten we iedere week nieuwe projecten aan. Een mooi voorbeeld is een project in Groningen. Daar zijn ruim zeventig laadpunten op verschillende locaties gekoppeld met Laadnet. De reacties hierop zijn heel positief. De installateur heeft een prestatiecontract afgesloten met de opdrachtgever. Hierin staat dat zij binnen een bepaalde tijd moeten reageren en storingen dienen op te lossen. Daarvoor maken ze gebruik van de meldings-functionaliteit die wij voor de installateur hebben ingericht. Een heel krachtig middel.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder