LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

We gaan in gesprek met Erwin Hermans (mede-eigenaar Lejeune Multi Electra), Rogier van Klingeren (eigenaar Van Klingeren industrial agencies en verantwoordelijk voor het merk Regiolux in Nederland) en Jo Martens (teamleider Rexel Kerkrade) over dit bijzondere project.

“Met de proefopstelling haalden we het lichtplan naar de praktijk en namen we de onzekerheid weg.”

Rogier van Klingeren, eigenaar Van Klingeren industrial agencies

Uniek pand met specifieke eisen

Het HCL is grotendeels gevestigd in het voormalige kloostercomplex van de Minderbroeders, aan de Sint Pieterstraat in het Maastrichtse Jekerkwartier. Het centrum is een van de Regionale Historische Centra in Nederland en verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van (overheids)instellingen en particulieren in de provincie Limburg. De tien depots die het centrum rijk is, tellen zo’n 24 kilometer aan archief.

Erwin Hermans steekt van wal: “Het is echt een uniek pand in de binnenstad van Maastricht. In september 2018 kwam de vraag binnen van HCL over het vervangen van de verlichting. Daar zijn we toen samen met Rexel en Regiolux mee aan de slag gegaan. Jo Martens vult aan: “Advies- en management CoSource opereerde als gebouwbeheerder. Zij hebben samen met HCL de eisen voor de verlichting opgesteld. Hierin was onder andere opgenomen dat er op vloerniveau een lichtsterkte van minimaal 200 lux moest zijn met een lage UV-straling van 75 microwatt per lumen of minder. We hebben toen de exacte wensen goed in kaart gebracht en waar je dan tegenaan zou lopen. Al snel bleek dat het pand het nodige maatwerk vereiste. We zijn toen samen met Regiolux gaan kijken wat de beste oplossing was.”

“Planning en continue monitoring van een project als HCL is essentieel.”

Jo Martens, teamleider Rexel Kerkrade

Maatwerk als oplossing

Inmiddels is de verlichting en noodverlichting in de depots en de ruimtes daaromheen (zoals het trappenhuis) vervangen. Al deze ruimtes vereisten uiteindelijk een zeer specifieke oplossing en maatwerk is inderdaad een sleutelbegrip in het project. Rogier van Klingeren: “Je hebt te maken met een historisch pand met een betonnen constructie waarin je niets kunt aanpassen. In de depots was de ruimte voor een lichtlijn beperkt door de liggers in het plafond. We hebben op basis van twee bestaande mogelijkheden een speciale oplossing voor dit project gemaakt. In plaats van de standaard lichtlijn van 1,5 meter is er een lichtlijn van 1,2 meter toegepast waarbij de armaturen bovendien variabel te plaatsen zijn op de lijn voor de meest ideale positie. Een speciaal armatuur met een zogenoemde opale diffusor zorgt voor breedstralend licht, ondanks de beperkte plafondhoogte.”

Proefinstelling voor beleving

Het ‘verledden’ van het HCL zorgt voor veel energiebesparing. Het benodigde wattage per armatuur daalt met zo’n 60% en er zijn per saldo minder armaturen teruggekomen in het pand. Ook zorgen sensoren ervoor dat het licht alleen aangaat als er mensen in een ruimte zijn. Daarnaast profiteren gebruikers en bezoekers van meer licht. De manier waarop werd al vroeg in het project naar de praktijk gebracht. Jo Martens: “De oplossingen zijn uitvoerig getest aan de hand van een proefopstelling. Zo kun je daadwerkelijk zien hoe het in de praktijk uitpakt en de mensen die dagelijks in het HCL werken konden het ervaren. Zij hebben een paar weken onder het licht gewerkt en waren tevreden.” Rogier van Klingeren vult aan: “De optieken voor led zijn inmiddels zo goed dat je betere resultaten haalt dan met TL. Maar het is nog relatief nieuw en mensen zijn soms een beetje bang of het wel prettig aanvoelt. Met de proefopstelling haalden we het lichtplan naar de praktijk en namen we de onzekerheid weg.”

Zeer strikte planning

Een andere uitdaging in het project was de zeer strikte planning. Erwin Hermans vertelt: “In de planning van CoSource was zeer duidelijk opgenomen wanneer welk depot aan de beurt was. Het hele logistieke proces, van aanleveren tot montage moest sluiten als een bus. In de depots liggen zeer gevoelige spullen. Het werd allemaal ingepakt door een professioneel inpakbedrijf. Vervolgens hadden wij zo’n twee weken de tijd om de armaturen te plaatsen. Uitlopen was geen optie, want het inpakbedrijf stond dan al weer klaar om de spullen terug te plaatsen.”

Monitoring en korte lijntjes

Lejeune koos er dan ook voor om continu twee monteurs op het werk te zetten, waarvan er een eindverantwoordelijk was voor het project. Erwin Hermans: “Die liet de materialen in overleg met Jo, die de materialen per depot al had opgezet en laten verpakken, op afroep komen.” Qua planning was er natuurlijk ook nauw contact met Regiolux, die de oplossingen op maat produceerde, en met de transporteur. Jo Martens: “Bij speciale armaturen heb je soms te maken met levertijden. Planning en continue monitoring van een project als HCL is essentieel. Er waren continu korte lijntjes en waar nodig stuurden we bij. We overlegden met de monteurs of we bijvoorbeeld materialen slimmer konden verpakken of aanleveren. Na verloop van tijd liep het als een trein.”

Ook de beheerder is erg blij met de aanpassingen en manier van werken. Paul Arnold: “Los van de energiebesparingen, die aanzienlijk zijn door de combinatie van led- en bewegingsmelders, is het natuurlijk geweldig dat we nu alles veel beter zien. In het verleden kon ik vaak simpelweg de tekst op de dozen niet lezen in de donkerder hoeken van het archief. Dan moest ik weer terug naar boven voor een lamp of leesbril.

De samenwerking en realisatie waren ook erg goed. Natuurlijk moest het archief voor een paar dagen dicht, maar daar bleef het dan ook bij. Alle ingrijpende en stoffige werkzaamheden zoals betonboringen, zijn in 1 keer doorgevoerd, alles netjes ingepakt of tijdelijk verplaatst en daarna zeer zorgvuldig weer terug.”

“De kracht van deze samenwerking is de communicatie: regelmatig overleg en duidelijk zijn tegen elkaar.”

Erwin Hermans, mede-eigenaar Lejeune Multi Electra

Een winning team

De mannen kijken met veel plezier én de nodige trots terug op het project. Erwin Hermans: “Dit is voor mij echt een winning team. De kracht van deze samenwerking is de communicatie, het overleg en het duidelijk zijn tegen elkaar. Daarbij moeten we ook Dominique Stassen van CoSource niet vergeten, die een belangrijke rol speelde in de coördinatie.” Jo Martens: “Je merkt gewoon aan alles dat er jarenlange ervaring in dit team zit en dat we elkaar goed kennen. Rogier van Klingeren beaamt dat: “Iedereen spreekt dezelfde taal en zo kom je tot mooie oplossingen en een perfecte afstemming.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder