Project Vredeoord: mooie combinatie van stekerbaar installeren en duurzaamheid

In Eindhoven wordt een voormalig kantoorpand van Philips door Ten Brinke Bouw B.V. getransformeerd naar 166 huurappartementen: project Vredeoord. Om de elektrotechnische installatie te realiseren werd ETB Van Keulen ingeschakeld. Snelheid en een tekort aan ‘handjes’ speelden een grote rol. In samenspraak met Rexel werd daarom gekozen voor een stekerbare oplossing. Hoe dat in de praktijk werkt, vragen we aan Remko van Keulen (algemeen manager ETB Van Keulen) en Perry van der Meulen (accountmanager Rexel).

Perry van der Meulen duikt gelijk de geschiedenis in, hij kent Remko namelijk al heel lang. “Toen ik de eerste keer bij Van Keulen kwam was Remko een jaar of twee, echt nog een manneke. Ik was toen zestien en stagiair bij het bedrijf vanuit mijn mts-opleiding. Vandaaruit ben ik de elektrotechnische branche ingerold en heb ik altijd zaken gedaan met Van Keulen. Persoonlijk heb ik dus al een jarenlange relatie met verschillende mensen binnen het bedrijf. Eerst met Remko’s vader Gerard en nu met Remko zelf.” Remko van Keulen knikt bevestigend: “En naar tevredenheid. Rexel denkt mee, de voorraden zijn goed en ik heb prettig contact met Perry en met Bas de Bruijn, de vestigingsmanager van Rexel Eindhoven.”

Traditioneel of stekerbaar?

Dat is ook precies de reden waarom Van Keulen en Rexel in dit project weer de samenwerking aangingen. Perry van der Meulen: “De projectleider van Van Keulen twijfelde hoe zij de installatie wilden maken: traditioneel of via een stekerbare oplossing. Daarom zijn we met elkaar gaan nadenken. Er speelden een paar belangrijke zaken een rol, zoals de snelheid en de geringe handen op de bouw. Toen is het idee voor een stekerbaar concept langzaam ontstaan en zijn we met diverse leveranciers om de tafel gegaan.” Remko van Keulen vult aan: “Door de huidige woningnood is het voor toekomstige bewoners prettig dat hun huis sneller gereed is. Natuurlijk is het ook goed om minder afval te hebben. Met een stekerbare oplossing dokter je van tevoren precies uit wat je nodig hebt.”

“Het stekerbaar installeren was even wennen, maar toen we het onder de knie hadden was het fantastisch!”

Remko van Keulen, algemeen manager ETB Van Keulen

Samenwerking met WAGO, Attema en ABB

Opdrachtgever Ten Brinke stond achter het stekerbare concept en zodoende gingen Rexel en Van Keulen aan de slag. Perry van der Meulen: “Het was voor Van Keulen en Rexel de eerste keer om samen voor een stekerbare installatie te kiezen. De meeste engineering zit bij de leveranciers, in dit geval bij WAGO. Zij boden gecertificeerd een stekerbare installatie aan en selecteerden de benodigde artikelen. Zo zorgde Attema voor de meterkasten en de centraaldozen, WAGO voor de totale bekabeling en ABB voor alle stopcontacten en schakelaars in de wanden. Ik zie Rexel als intermediair tussen de leveranciers en Van Keulen zodat de bestellingen goed lopen. Zonder materiaal geen installatie. Het op de rit krijgen van de materiaalstromen was in het begin daarom het belangrijkste.” Remko van Keulen: “We hebben voor WAGO gekozen, omdat we kleine ronde stekkers wilden om door de metalstud-profielen heen te kunnen. Met vierkante stekkers moet je namelijk extra handelingen verrichten om die kabels erdoor te geleiden. Het systeem van WAGO is gekoppeld aan dat van Attema, vandaar die keuze. En ABB is al negentig jaar een vaste partner van ons.”

Opstartproblemen verhelpen door communicatie

In de praktijk klopten de tekeningen soms niet helemaal met de realiteit. In het begin waren er daarom wat opstartproblemen. Perry van der Meulen: “Snel communiceren met de projectleiders van Van Keulen en met de leveranciers van de materialen is op zo’n moment belangrijk.” Remko van Keulen: “Als er iets fout gaat, gaat het erom hoe het opgelost wordt. Dat gaat met Rexel altijd goed.”

“Ik zie Rexel als intermediair tussen de leveranciers en Van Keulen zodat de bestellingen goed lopen”

Perry van der Meulen, accountmanager Rexel

Stekerbaar installeren in praktijk

Toen ze eenmaal op gang waren, ging het installeren als een speer. Remko van Keulen: “We maken per appartement een krat met alle benodigde materialen. Zo hebben we minder afval en minder loopuren. Onze monteurs kunnen in principe niks vergeten, zodat ze niet terug hoeven naar de container beneden. En als ze klaar zijn, nemen ze alleen de lege kratten mee terug. Het stekerbaar installeren was even wennen, maar toen we het onder de knie hadden was het fantastisch! Je hebt veel minder uren nodig om de installatie te realiseren.” Perry van der Meulen: “De foutkans is door deze manier van installeren ook veel kleiner. Bovendien kan de installatie heel makkelijk weer gedemonteerd worden waardoor je veel materialen kunt hergebruiken. Dit is een duurzaam en circulair product.”

Volgende project al op de planning

Of Van Keulen het stekerbare installeren een succes vond? Remko van Keulen: “Zeker weten! Ik ben trots op de snelheid en looptijd van project Vredeoord. Een kantoorgebouw verandert razendsnel in een appartementencomplex, dat is mooi om aan mee te werken. De gesprekken voor het volgende project lopen al.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder