Sluishuis deel 2: communicatie en samenwerking sleutel tot succes

In de vorige Topics wierpen we een blik op project Sluishuis. Een ultramodern appartementencomplex aan het IJ in Amsterdam. Op dit moment is Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek druk bezig met de realisatie van de e-installatie. Een mooi moment om de voortgang van het project te bespreken. René Keuken (projectleider Sombroek), Michael van den Berg (werkvoorbereider Sombroek) en Edwin Eefting (vestigingsmanager Rexel Alkmaar) schuiven aan en praten ons bij over de werkvoorbereiding en uitvoerfase.

Op het moment dat we de mannen spreken, zijn zij bezig met de e-installatie op de vijfde bouwlaag. René Keuken: “Het gebouw heeft tien verdiepingen en een daklaag. Qua ruwbouw zijn we nu op de helft. Over enkele weken starten we de afbouw op de begane grond op. Ook hebben we met alle onderaannemers afgesproken dat we een proefwoning realiseren. Deze werken we compleet af; stuken, afmonteren, etc. De uitdagingen die daar uit komen passen we aan in de vervolgafbouw om de faalkosten te verlagen.”

"Je ziet dat we echt baat hebben bij het vroegtijdig werken met BIM-modellen.”

René Keuken

Horizontaal voedingstracé door constructie

De vorige keer vertelde Marco Sombroek al dat de uitdaging tijdens het project ligt in de complexiteit van het bouwprincipe. Dat kan René Keuken beamen: “Het is een gebouw dat hangt. Daarom heb je te maken met trekkrachten en daarvoor moet je constructief op een hele andere manier denken. Normaal werken we met een verticaal voedingstracé en dat is nu horizontaal. Daarnaast is er veel focus op duurzaamheid in het gebouw en bouwen we in het water. Dat heeft ook consequenties op je ontwerp.”

Toen bleek dat het kabeltracé te klein was, moest ook de constructie van het gebouw aangepast worden. Michael van den Berg: “Gelukkig waren we er met de werkvoorbereiding vroeg bij en had de constructeur tijd om nieuwe berekeningen te maken. De grootste uitdagingen zaten in de onderste bouwlaag. Nu zit het tempo er goed in.”

BIM-modellen en KYP-planning

Om dat tempo er zo goed in te krijgen, is een goede werkvoorbereiding essentieel. René Keuken: “Je ziet dat we echt baat hebben bij het vroegtijdig werken met BIM-modellen. In het BIM-model zagen we vooraf al mogelijke knelpunten waarvoor we gezamenlijk oplossingen zochten. We installeren nu alles exact zoals verwacht en minimaliseren zo de faalkosten. Met de aannemer hebben we daarnaast een KYP-planning gemaakt. Op dagniveau wordt daarin alles vastgelegd en bewaakt. Zo houden we de controle: wie redt het wel en wie niet. Als partijen op de bouw achter dreigen te lopen, gaan we weer met elkaar om de tafel. Tijdens het hele project is communicatie het sleutelwoord.”

“We maken goede afspraken over hoe we materialen aanleveren.”

Edwin Eefting

In samenspraak met Rexel

Bij de e-installatie hoort ook de transformator voor de totale voedingsstroom van het pand. René Keuken: “In samenspraak met Rexel zijn we op zoek gegaan naar een partij die de transformator voor zijn rekening kon nemen. Dat is Eaton geworden. Zij produceren de trafo nu en die wordt straks op hoogspanningskabels aangesloten. Voor de woningen is er een apart tracé. Hier zijn wij zelf op de adviseursstoel gaan zitten.” Michael van den Berg: “Voor de koopappartementen moeten we anticiperen op de wensen van de koper. In het ontwerp zijn we uitgegaan van de maximale aanvraag; als kopers meer energie willen dan zijn we daarop voorbereid.”

Gekit aanleveren

Hoe drukker het op de bouw wordt, hoe uitdagender de logistiek voor Rexel. Edwin Eefting: “We maken goede afspraken over hoe we materialen aanleveren. We gaan tijdens de afbouw het schakelmateriaal, de meterkasten, etc. gekit aanleveren. Per woning leveren we één doos aan met de benodigde materialen. De installateur heeft dan veel minder tijd nodig om alles bij elkaar te zoeken.” René Keuken: “Wij hechten veel waarde aan dit stukje ontzorging. Bovendien is het sparren, over bijvoorbeeld de transformator, met elkaar een meerwaarde. De samenwerking is gedurende het project alleen maar beter geworden.”

Niet stilzitten tot 2022

De mannen van Sombroek hoeven zich niet te vervelen de komende tijd. René Keuken: “We zijn druk bezig met het ontwerp van de commerciële ruimtes, het terrein om het gebouw heen, een watersportschool en de aanlegsteiger. Voor die laatste maken we een ontwerp voor de voedingsvoorziening van het gebouw naar de boten. Dit alles doen we ook weer in 3D-modellen. Daarnaast komt in april de grote voedingsbron van Eaton. Dat wordt qua opslag en opbouw best een uitdaging.” De oplevering van het complex staat gepland voor mei 2022. René Keuken: “Tot die tijd hebben we nog genoeg te doen en hoeven we niet stil te zitten.”

In de volgende Topics zien we op locatie hoe de enorme transformator in het gebouw gemonteerd is en kijken we of alle doelstellingen behaald zijn.

Over Sluishuis

Het Sluishuis wordt een nieuwe buurt op het water van het IJ in Amsterdam. Het bestaat uit 442 appartementen en een parkeergarage met twee lagen. Het gebouw is een omgevallen piramide, wat de installatie complex maakt. Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek is verantwoordelijk voor deze gehele e-installatie en Rexel levert vrijwel alle installatiematerialen. Ga voor meer informatie naar www.sluishuis.nl.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar [email protected].

Neem contact op

Bekijk interessante projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder