Sluishuis: in volle vaart richting oplevering

De iconische gestalte van het Sluishuis aan het Amsterdamse IJ krijgt steeds meer vorm. Het supermoderne appartementencomplex verandert met de dag en de installateurs van Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek zitten niet stil. Er is dan ook een hoop gebeurd sinds de laatste keer dat we René Keuken (projectleider Sombroek) en Edwin Eefting (vestigingsmanager Rexel Alkmaar) spraken over het project. Tijd om weer even bij te praten en naar de toekomst te kijken.

In de vorige Topics vertelde René Keuken al over de enorme transformator voor de totale energievoorziening van het pand die eraan kwam. In het voorjaar was het zover. René Keuken: “We moesten hem dertig meter verticaal transporteren. Dat was een flinke uitdaging. Uiteindelijk zijn we er met hulp van de aannemer zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Het was een huzarenstukje,” lacht hij tevreden.

“Vooruitkijken is de kracht van ons beiden, zo houden we de materiaalstroom op gang”

René Keuken

Ruwbouw en afbouw lopen naast elkaar

Terug naar de huidige stand van zaken. “Het project gaat heel hard op dit moment,” vertelt René Keuken. “We zijn nu bezig met de laatste verdiepingen ruwbouw, maar inmiddels zijn we ook op volle kracht bezig met de afbouw binnen. Logistiek is het daarom wel een uitdaging. Doordat de ruw- en afbouw naast elkaar lopen is het heel hectisch, maar de aannemer heeft het goed op de rit. Om alles in goede banen te leiden is er een systeem met aanmeldprocedures voor de leveranciers. Met Rexel hebben we afgesproken dat we werken met etagewagens om de verwerkingstijd zo kort mogelijk te houden. We kunnen niet veel opslaan op de bouw, want die ruimte is er gewoon niet. Met de materiaalvoorraad moeten we echt veel rekening houden.”

Uitdaging: grondstoffentekort

Een andere grote uitdaging waar Sombroek en Rexel tegenaanlopen is het tekort aan grondstoffen. René Keuken vertelt hoe ze daarmee omgaan: “Vooruitkijken is de kracht van ons beiden, zo houden we de materiaalstroom op gang. Als je alleen op weekniveau kijkt, ga je het schip in. Samen met Rexel hebben we voor het hele gebouw uitgestippeld wat we nodig hebben. Rexel is nu aan het voorbestellen.” Dat legt Edwin Eefting uit: “Waar René normaal twee weken vooruitbestelt, doet hij dat nu wel twee maanden van tevoren. Richting onze leveranciers hebben we extra bestellingen uitstaan. De groepenkasten zijn bijvoorbeeld al geëngineerd en in bestelling. Op die manier proberen we te zorgen dat alles op tijd komt.”

“We zijn trots dat we de materialen voor het project binnen tijd en budget kunnen leveren”

Edwin Eefting

Een blik op de toekomst

De komende tijd blijft Sombroek druk met de afbouw. René Keuken: “Zodra de nutspartij de interne bekabelingen voor de energievoorzieningen heeft gemaakt, kunnen we de installatie in bedrijf gaan stellen en testen. Vanaf januari starten we met de oplevering vanaf de begane grond. Daarnaast zijn we nu in gesprek over de buitenvoorzieningen, zoals het terreinplan, het pv-eiland en voorzieningen voor walstroom.” Daarin kan Rexel wellicht ook een rol spelen. Edwin Eefting: “We gaan de komende tijd in gesprek wat we voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van walstroomvoorzieningen en de laadpalen.”

Trots op het project

Beide mannen zijn trots op het project. René Keuken: “Het is een van de grootste projecten die we gedaan hebben. Je hebt wel eer van je werk als je ziet wat er gerealiseerd wordt. Dat we het in goede banen kunnen leiden met elkaar, daar haal ik de meeste voldoening uit.” Edwin Eefting: “Ik vind het leuk om mee te werken aan zo’n groot project. We zijn trots dat we de materialen voor het project binnen tijd en budget kunnen leveren.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder