Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. We verzamelen op de boerderij waar Jan Willem Lammers, Dennis Overkamp, Guy Molenaar (accountmanager bij Rexel) en Mathilde Spronk (salesconsultant Multi Energie bij Rexel) ons bijpraten over dit spannende traject.

Zacht uitgedrukt waren er nogal wat tegenslagen tijdens het pv-project. Jan Willem Lammers legt uit: “De inkomsten van een gemengd landbouwbedrijf zijn niet stabiel en met subsidiemogelijkheden leek het mij aantrekkelijk om pv-panelen op mijn staldaken te installeren. Zo heb ik naast mijn huidige, wisselende inkomen, zonne-energie als stabiele inkomstenbron.

In 2017 vroeg ik de SDE-subsidie aan en die werd mij gegund. Ik ging met een installatiebedrijf in zee, maar kwam er gaandeweg achter dat dit bedrijf niet zo betrouwbaar was als het leek en ook veel kennis van zulke projecten miste. In de loop van het project ging dat installatiebedrijf failliet. Vervolgens zat ik met een gedeeltelijk opgestart project en een deel van de onderdelen.” Hij vervolgt: “Paniek, want binnen drie jaar, met uitstel vier, moet in ieder geval een gedeelte van je installatie draaien, anders vervalt de subsidie. Haast was geboden want die deadline kwam in zicht.” Jan Willems vertrouwen was behoorlijk geschaad. Hij zocht een nieuwe partij en kwam uit bij Dennis Overkamp, een lokale installateur. “Ik wist dat Dennis al andere wat kleinschaligere pv-projecten had gedaan. Een deel van de installatie stond er al, dus eigenlijk had ik alleen een betrouwbare leverancier nodig en iemand die alles zou aansluiten.”

props.field_video &&

Rexel to the rescue

Dennis Overkamp was bereid mee te werken aan een oplossing die voor alle partijen behapbaar was, ook financieel. “Ik vind pv-projecten erg leuk om te doen. Mijn werk is eigenlijk mijn hobby in verkapte vorm en ik vind het mooi werk. Normaal waag ik me niet aan zulke grootschalige projecten, maar omdat er al een voorzet was durfde ik het aan. Een deel van de onderdelen was er, een ander deel niet. Zo’n klus hadden we nog niet eerder gehad, dus schakelde ik de hulp in van Rexel. We keken samen met Guy en Mathilde wat er nog nodig was om het project af te ronden en wat dat ging kosten.”

“Een deel van de installatie stond er al, dus eigenlijk had ik alleen een betrouwbare leverancier nodig en iemand die alles zou aansluiten”

Jan Willem Lammers

Onafhankelijk advies

Mathilde Spronk ondersteunde vanuit Rexel op het gebied van specialistische kennis. “Jan Willem vertelde ons hoe de voorgaande partij het project bedacht had. Zij wilden zonnepanelen op de noordzijde plaatsen. De associatie is dat zonnepanelen het best pal op het zuiden kunnen liggen, maar inmiddels zijn ze zo ver doorontwikkeld dat andere oriëntaties ook prima werken. Als het dak zich daarvoor leent, is zelfs het noorden mogelijk. Om te bepalen of dat ook echt een rendabele en zinvolle keuze was heeft onze Technical Support-afdeling een nieuwe PVsol-berekening gemaakt. Dat bleek met wat aanpassingen nog steeds wel het geval.”

“Rexel hielp mij uitzoeken hoe we alles het beste konden aanpakken en zette alle materialen netjes op een rij”

Dennis Overkamp

Cruciale levering

Alles waar stroom doorheen gaat werd geleverd door Rexel. Guy Molenaar: “We hebben de offerte logisch opgebouwd en net zo lang afgestemd met Dennis tot alles compleet was. We zorgden ervoor dat de panelen rechtstreeks hier werden geleverd, en niet via ons magazijn. Elke logistieke handeling extra kan namelijk weer beschadigingen opleveren.” De levering van de panelen was cruciaal, vertelt Jan Willem Lammers: “We hadden al 1.240 panelen in opslag, alleen moest de rechter beslissen of die panelen mijn eigendom waren of nog van de vorige leverancier. De zitting werd op het laatste moment uitgesteld omdat de rechter corona had en de uitspraak duurt zes weken. Daar konden we niet op wachten.” Dennis Overkamp vult aan: “Toen waren we echt afhankelijk van Rexel dat de extra benodigde panelen daadwerkelijk op tijd zouden zijn. Het was spannend maar het lukte.”

“Om te bepalen of het ook echt een rendabele en zinvolle keuze was heeft onze Technical Supportafdeling een nieuwe PVsol-berekening gemaakt”

Mathilde Spronk

Vertrouwen herstellen

Er werd alles aan gedaan om het beschadigde vertrouwen van Jan Willem te herstellen. Guy Molenaar: “Mooi dat we hieraan konden bijdragen. In de Achterhoek is vertrouwen sowieso heel belangrijk. Daar draait alles om. Ik zie problemen altijd als een kans om het op te lossen. Ben je er in tegenspoed voor elkaar, dan ook in voorspoed.” 

Stabiele leverancier met kennis en kwaliteit

Ondanks alles is Jan Willem gelukkig positief ingesteld. “Mijn vader zei altijd: ‘wat je verliest in de portemonnee, dat win je aan verstand’. De afgelopen jaren ben ik dus een heel stuk wijzer geworden. Deze samenwerking was gewoon heel fijn. Ik vond het prettig om bijvoorbeeld rechtstreeks te schakelen met Mathilde. Ik kreeg direct reactie en kon gelijk door.” Ook Dennis waardeert de samenwerking met Rexel. “Hun kennis is een flinke meerwaarde voor mij. Als klein bedrijf ben ik normaal veel tijd kwijt met berekenen en herberekenen. Rexel hielp me uitzoeken hoe we alles het beste konden aanpakken en zette alle materialen netjes op een rij. Ideaal voor mij, praktisch en efficiënt. Ik heb een betrouwbare leverancier nodig. Ik werk alleen maar in de regio, dus als mijn klant niet tevreden is, dan is dat voor mijn bedrijf geen reclame. Een partij die stabiel is, kwaliteit levert en problemen oplost, dat heb ik nodig.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar [email protected]

Neem contact op

Lees meer over projecten

LED 'verlicht' lasten Historisch Centrum Limburg

In het kader van verduurzaming besloot het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht om de bestaande TL-verlichting te vervangen voor led-verlichting. Een mooie uitdaging voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, mede door de archieffunctie van het centrum en de bestaande constructie van het iconische pand.

Lees verder

Groningers werken samen aan een spiksplinternieuw kantoorpand in Veendam

In het Groningse Veendam wordt een splinternieuw kantoorgebouw neergezet voor bedrijf De Romein Group. Het terrein ligt op een steenworp afstand van het kantoor van D&W Elektrotechniek. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele e-installatie. We gaan in gesprek met de directeur van D&W Elektrotechniek: Marco Dijk. Hij vertelt ons over het bouwteam waar zij mee werken, het project en de persoonlijke relatie die hij heeft met Rexel.

Lees verder

Laadnet in de praktijk: hoe werkt het?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de vraag naar laadstations vanzelfsprekend alleen maar groter. Veel van deze laadpunten zijn ‘slim’. Dat betekent dat ze aangesloten zijn op het internet en met een beheerplatform verbonden zijn.

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder