Wie omhoog kijkt ziet geen grenzen: uitdagend verlichtingsproject

Dat gold in eerste instantie niet helemaal voor Jos Magdelyns, Projectleider bij Veolia en verantwoordelijk voor de renovatie van onder andere de verlichting in de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Toen hij de plafondpanelen van locatie Fraijlemaborg bekeek, constateerde hij een afwijkend formaat. Met een strakke renovatiedeadline in het vooruitzicht, riep hij de hulp in van Lourens Nielen, National Accountmanager bij Rexel en Rolph van der Molen, Regio Manager noordwest bij Sylvania Lighting. Het was voor iedereen duidelijk: hier moesten grenzen verlegd worden. Van corona had op dat moment nog niemand gehoord. Deze crisis zou een nog onverwachte wending geven aan dit toch al uitdagende project.

Via een aanbesteding werd Veolia in het voorjaar van 2019 het project gegund: de totale renovatie van vijf etages van de HvA. Jos: “In juni 2019 startten we met de werkzaamheden. De oplevering van de eerste twee etages stond gepland op 1 september 2019, in december van dat jaar de derde etage en 1 september 2020 zouden we de laatste twee etages opleveren.” In eerste instantie zou de bestaande verlichting behouden blijven. “In ons streven naar duurzaam gebouwbeheer werd al snel duidelijk dat het vervangen van de Tlarmaturen en PL-lampen, daarin een grote bijdrage zou kunnen leveren,” vertelt Jos. Dit bleek de start van een veelomvattend project, waar het licht aan het eind van de tunnel soms heel ver weg zou lijken.

Verplicht experimenteren

De standaardmaat van systeemplafonds is in Nederland 60 x 60 of 120 x 60 centimeter. “De kenner die hier omhoog kijkt, ziet meteen dat deze platen rechthoekig zijn,” aldus Jos. “Met een afmeting van 64,5 x 67 centimeter is dit met recht een bijzonder geval te noemen.” Rolph knikt: “Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de verlichting, die ook een standaardmaat heeft.” Er werd even moeilijk gekeken, maar voor de drie ondernemende mannen aan tafel bleek dit eigenlijk een fantastische gelegenheid om te gaan experimenteren. “We hebben bijna een maand lang verschillende ideeën ontwikkeld, van plexiglazen platen tot houten frames,” lacht Jos. Uiteindelijk hadden de drie heren met een blauw aluminium pasframe de mogelijke oplossing in handen. “Dit was natuurlijk nog een demomodel, gemaakt met materiaal dat op dat moment beschikbaar was,” legt Rolph uit. “Door dit frame in het systeemplafond te leggen, fixeert het armatuur de binnenmaat.” Het bleek een gouden vondst, die inmiddels ook voor het monteren van de nieuwe luchtroosters wordt toegepast.

Beter presteren met het juiste licht

Het prestatieniveau van mensen verbetert als de kleurtemperatuur, de hoeveelheid aan lumen, luchtvochtigheid, temperatuur en het zuurstofgehalte van de ruimte waarin je langdurig werkt, een optimaal niveau heeft. “De HvA heeft gekozen voor armaturen met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin. Hoe lager dit getal, hoe warmer de lichtkleur,” aldus Rolph. “In een gebouw hebben de meeste armaturen een waarde tussen de 3000 en 4000 Kelvin. De HvA heeft verschillende functies voor verschillende ruimtes. Voor het lichtplan maakten we dan ook onderscheid tussen gangzones, lokalen en segmenten in het restaurant. Als je bijvoorbeeld in een lange gangzone led-panelen monteert heeft dit een verstorend effect. Hier kun je beter meerdere downlighters gebruiken. Led-panelen, voorzien van de juiste UGR-waarde, zijn daarentegen wel heel geschikt voor toepassing in een lokaal.”
In elke soort ruimte maakte Rolph een proefopstelling met verschillende armaturen van Sylvania, waaruit de HvA uiteindelijk een armatuur gekozen heeft. “Met behulp van Dialux, een computermodel en aan de hand van de NEN-12464-1 verlichtingsnorm rekenden we precies uit hoeveel armaturen er per ruimte nodig waren. Uiteindelijk is het resultaat duurzamer verlichten én kunnen studenten en medewerkers beter presteren.” “Klopt,” zegt Jos. “In combinatie met het geoptimaliseerde ventilatiesysteem zullen mensen zich in dit gebouw voor een langere tijd alerter en fitter voelen.”

"We hebben bijna een maand lang verschillende ideeën ontwikkeld, van plexiglazen platen tot houten frames.”

Jos Magdelyns

Verlichte inzichten

Voortschrijdend inzicht leidde, zoals dit zo vaak gaat, naar een andere invulling van dit renovatieproject. Het vervangen van de verlichting stond eerst niet gepland, maar uiteindelijk werden 1250 led-panelen, 1750 downlighters met verschillende diameters, 1100 pasframes en 3000 snoeren bij Rexel ingekocht. Maar… de toch al uitdagende deadlines bleven staan. Dit had natuurlijk alles te maken met de studenten die hun colleges moesten blijven volgen.

Onverwachte wending

Jos: “Toen kwam de coronacrisis. In eerste instantie leek deze roet in het eten te gooien. Leveringen werden vertraagd en ook op de werkvloer verliep het werk minder snel. We werkten uit voorzorg met één monteur per ruimte.” Rolph en Lourens deden er alles aan om de armaturen toch op tijd te leveren. De druk nam toe, de montagetijd werd met de dag minder. “Iedere minuut die we op de montage konden besparen was hard nodig,” aldus Jos.

Stekerbaar installeren

“Voor het monteren van de nieuwe verlichting en de nieuwe stopcontacten in de lokalen, soms wel zestien per ruimte, kozen we voor stekerbaar installeren. In de bestaande installatie was hiermee al een begin gemaakt; wij gingen daarmee verder. Onze eigen mensen hebben de materialen geprefabt, ze konden daarna bij de montage meteen testen of ze het goed hadden gedaan,” grijnst Jos. “Al met al heeft het stekerbaar installeren ons veel tijd bespaard. Je kunt er geen fouten mee maken, dus het scheelde ook nog eens faalkosten.” Vanwege de crisis werd de HvA tijdelijk gesloten. “Dit gaf ons lucht op de planning; het gebouw was leeg en wij konden sneller doorwerken.”

Stipt op tijd

Rexel leverde stipt op de afgesproken datum en tijd het benodigde materiaal. “Dit was heel erg belangrijk,” benadrukt Jos. “De achttien pallets moesten naar onze werkplaats op de tweede verdieping worden gebracht. Dit betekende dat de aannemer zijn werkzaamheden ruim een halve dag opschortte, zodat de materialen door het pand verreden konden worden.”

Topprestatie

Lourens knikt instemmend. “Dit project kende verschillende uitdagingen. Van de plafondplaten met afwijkend formaat, de grote aantallen armaturen die benodigd waren, de strakke deadlines en daarbij ook nog eens de coronacrisis. We hadden dit nooit gered zonder onze teams, want de samenwerking is natuurlijk groter dan de drie mensen die hier aan tafel zitten. Met elkaar hebben we echt een topprestatie geleverd.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de services van Rexel? Neem dan contact met ons op via: 088 500 7000 of mail naar info@rexel.nl.

Neem contact op

Bekijk interessante projecten

Sterke samenwerking brengt PV-project tot een goed einde

Op vier staldaken op het landbouwbedrijf van Jan Willem Lammers in Aalten schitteren sinds kort 1.693 pv-panelen in de zon. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, installateur Overkamp Installatietechniek en leverancier Rexel bracht dit project alsnog tot een goed einde. 

Lees verder

Dynamic load balancing als oplossing laadpaaluitbreiding Elize Energie

Elize Energie heeft als doel zoveel mogelijk bedrijven en woningen energieneutraal of zelfs zelfvoorzienend te maken. In hun rol als voortrekker staat de elektrificatie van het eigen wagenpark hoog op de agenda. Bij de uitbreiding van het laadpaalsysteem op de verschillende vestigingen liep het bedrijf tegen diverse uitdagingen aan.

Lees verder

Het meest duurzame tuincentrum van Nederland

Op zijn zachtst gezegd is het een bijzonder, in het oog springend project: het gasloos maken van een tuin- en distributiecentrum. Stolze Installatietechniek zag het als een grote uitdaging en greep de kans met beide handen aan. Rexel ondersteunde hen en was verantwoordelijk voor de levering van alle elektrische materialen, waaronder 2.200 zonnepanelen en de complete LED-verlichtingsinstallatie. 

Lees verder

Uniek project Lederz Groningen

De nuchtere mannen uit Groningen praten erover alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar het vulmachineproject dat zij uitvoeren is op zijn minst uniek te noemen. Gerrit Kosse werkt bij Iederz Groningen en heeft de machine uit zijn hoofd ontworpen, zonder tekeningen. 

Lees verder

Rendement door kennis: duurzaam renovatieproject

Cecil Nieuwenhuis, Manager Multi Energie van Rexel, wilde zijn huis verduurzamen. Een mooie uitdaging voor Rexel om een installatie aan te bieden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Samen met Cecil en twee gerenommeerde leveranciers, Itho Daalderop en RBM, kwam Rexel tot een duurzame oplossing.

Lees verder

Renovatieproject met stekerbaar installeren

In de regio Utrecht worden op grote schaal kantoorpanden getransformeerd tot woongebouwen met huurappartementen. Zo werden in Houten 124 appartementen gerealiseerd in kantoorgebouw ‘de Citadel’ en eind 2020 worden 255 appartementen opgeleverd in voormalig gemeentehuis “de Meander” in Nieuwegein.

Lees verder

Duurzaam met ledverlichting

Tijdens het project voor Interzorg Assen kan Vriend B.V. alle disciplines laten zien die zij in huis hebben. In dit servicecentrum realiseren zij zowel de elektra als de werktuigbouwkundige- en de communicatie-installatie.

Lees verder

Slimme aanleg noodverlichting

Het aantal Nederlandse webshoporders rees vorig jaar de pan uit bij schoenleverancier Van Haren, waardoor zij het distributiecentrum in Waalwijk uitbreidden met een tweede hal. Technisch dienstverlener Kuijpers nam alle installaties voor zijn rekening, waaronder de noodverlichting. 

Lees verder