Voldoe aan NEN1010 met aardlekbeveiliging Type B

Aardlekbeveiligingen beschermen ons tegen de risico’s van elektriciteit. Ze beschermen tegen elektrocutie en voorkomen schade aan apparatuur. NEN1010 schrijft in veel gevallen aardlekbeveiliging Type B voor. In dit artikel leggen wij u uit wanneer dit het geval is.

Wanneer is een Type B aardlekschakelaar nodig?

Er is niet altijd een aardlekbeveiliging nodig, maar indien deze wel nodig is, is het belangrijk om het juiste type te gebruiken. Type B aardlekschakelaars kunnen, in tegenstelling tot Type A aardlekbeveiligingen, ook beveiligen tegen hoogfrequente en DC-foutstromen. Type B aardlekschakelaars kunnen de elektrische circuits met DC-componenten beveiligen. We leggen het uit aan de hand van drie voorbeelden.

props.field_video &&

Elektrisch laden

De verkoop van elektrische auto’s neemt toe en de vraag naar elektrische laadpalen dus ook. NEN1010 schrijft voor dat een laadpaal beveiligd moet zijn tegen DC-lekstromen. Dit geeft u de keuze uit twee types:

  • Aardlekschakelaar Type A met “Direct Current Leakage Device”
  • Aardlekbeveiliging Type B

Beiden schakelen bij DC-lekstromen af. Maar wat is dan het verschil? De eerstgenoemde schakelt veel eerder af dan de tweede. Wilt u uw klant optimaal helpen en niet bij iedere afschakeling voor komen rijden? Kies voor aardlekbeveiliging Type B-EV van Schneider Electric.

"Laadpalen voor elektrische auto’s, frequentieregelaars, UPS’en en zonnepaneelomvormers kunnen allemaal mogelijke bronnen zijn van DC-foutstromen. De aardlekschakelaar Type B bevat geavanceerde technologie om alleen af te schakelen als er daadwerkelijk een lekstroom aanwezig is."

PV-systemen

Indien een aardlekbeveiliging toegepast moet worden bij PV-systemen is een Type B aardlekbeveiliging vereist, behalve bij 1 van de volgende uitzonderingen:

  • Er zit in de omvormer een galvanische scheiding tussen het AC- en DC-circuit.
  • Er is een scheidingtransformator geplaatst tussen de omvormer en de verdeelinrichting.
  • De fabrikant van de omvormer geeft aan dat een Type B aardlekbeveiliging niet nodig is.

Indien er aan één van deze drie uitzonderingen voldaan wordt, kan er een Type A aardlekbeveiliging gebruikt worden, anders is een Type B aardlekbeveiliging verplicht.

props.field_video &&

Frequentieregelaars in de industrie

NEN-EN-IEC 61800-5-1 schrijft voor dat indien een aardlekschakelaar nodig is bij een drive die een DC-foutstroom kan creëren, gebruik gemaakt moet worden van een Type B aardlekschakelaar. In de industrie is bedrijfscontinuïteit erg belangrijk. Aardlekbeveiliging Type B-SI (Super Immune) geeft een hoge bedrijfszekerheid. Filtering, die ongevoelig is voor hoogfrequente elektrische verstoringen op het net, maakt de aardlekbeveiliging B-SI de beste keuze. Voorkom dat de productie van uw klant stil komt te staan: kies aardlekbeveiligingen Type B-SI van Schneider Electric.

props.field_video &&

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de aardlekbeveiliging van Schneider Electric? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Lees meer over beveiliging