Waar moeten kabels voor PV-installaties aan voldoen?

De behoefte aan stroom blijft groeien en het gebruik van hernieuwbare energie neemt met de dag toe. De hele energievoorziening, van opwekking tot opslag, wordt steeds duurzamer. Draka werkt continu aan de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige kabeloplossingen om energie en data veilig, betrouwbaar én duurzaam te transporteren. Dit geldt uiteraard ook voor de ontwikkeling van het kabelassortiment voor PV-installaties. Maar hoe weet u of PV-kabels voldoen aan de gestelde eisen? 

Certificering conform NEN-EN 50618

In juli 2014 is de eerste Europese norm voor PV-kabels gepubliceerd: Electrical cables for photovoltaic systems. In Nederland is sinds 1 januari 2015 NEN-EN 50618 van kracht en volgens NEN 1010:2015 moeten de DC-kabels van een PV-installatie in overeenstemming met NEN-EN 50618 worden gekozen.

Omgevingsinvloeden

Bij de keuze van componenten van elektrische installaties moet rekening worden gehouden met uitwendige invloeden. Omgevingsinvloeden kunnen immers mede hun betrouwbaarheid bepalen. NEN 1010:2015 bevat voorschriften voor de toepassing van kabeltypen onder bepaalde omstandigheden. Belangrijke omgevingsfactoren ten aanzien van de bekabeling zijn met name vocht, temperatuur en agressieve stoffen. Vocht en temperatuur kunnen de conditie van kabels en (de veroudering van) het isolatiemateriaal beïnvloeden. Agressieve stoffen kunnen de buitenmantel aantasten; PV-kabels dienen daarom chemisch bestendig te zijn tegen agressieve stoffen als olie, ammonia en zuur.

Gebruikstemperatuur

De gebruikstemperatuur kan de werking van PV-kabels beïnvloeden en kan per locatie verschillen. PV-kabels die aan direct zonlicht (UV) blootstaan, kunnen meer warmte ontwikkelen doordat het kabeloppervlak extra wordt opgewarmd. Het is daarom belangrijk om kabels te kiezen met voldoende marge in de gebruikstemperatuur om eventuele schade door extreme kou of warmte te voorkomen. Kies daarom kabels met een temperatuurrange van -40 ºC tot +120 ºC.

Technische levensduur

Kabels hebben doorgaans een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Op bijvoorbeeld daken staan kabels bloot aan omgevingsinvloeden als UV-licht en grote  temperatuurschommelingen. Deze invloeden kunnen de levensduur flink verkorten tot 10 à 20 jaar.

Draka Tecsun kabels

Kies voor kwaliteit en betrouwbaarheid tijdens de installatie en in gebruik. Draka Tecsun PV-kabels zorgen voor tijdswinst door installatiegemak. De PV-kabels zijn namelijk geschikt voor standaard stekerverbindingen, daarnaast zorgt de soepelheid van de kabel ervoor dat hij beter gecentreerd kan worden. Waar u de kabel ook wilt toepassen. Het kan. Binnen of buiten, in kabelgoten, leidingen, muren, vast geïnstalleerd of los. Draka Tecsun is ook geschikt voor directe plaatsing in de grond. Ook bij koud weer, kunt u gerust Draka Tecsun installeren. Het is namelijk zelfs mogelijk bij een temperatuur van -15C.

Denkt u ook na over de totale kosten van uw installatie wanneer u de juiste PV-kabel selecteert? Dankzij de slijtvaste rubber buitenmantel is de Draka Tecsun kabel zeer goed bestand tegen weersinvloeden zoals UV-straling, ozon, hitte en vocht. Daarnaast is de kabel ook goed bestand tegen o.a. olie, ammoniak en zuren. Uiteraard beschikt Draka Tecsun over een TÜV- en VDE-keurmerk . Dit alles zorgt ervoor dat uw PV-kabelinstallatie de komende 30 jaar er gegarandeerd netjes bij ligt.

TECSUN kabels zijn beschikbaar in Eca brandklasse en zijn zelfdovend en halogeenvrij.

Draka VDS VK

Wist u dat Draka speciaal voor het aarden van PV-installaties een aarddraad met vertind koperen geleider ontwikkeld heeft? VDS VK aarddraad van Draka is een soepel vinyldraad met een vertind koperen geleider om het metalen frame van de PV-installatie conform NEN 1010 en NPR 5310 te aarden.

Bestel in de webshop

Naast de welbekende kwadraturen 1x4mm2 en 1x6mm2 heeft Draka een totaal Tecsun portfolio voor u beschikbaar van 1x1,5mm2 tot maar liefst 1x240mm2. Voor elke PV-installatie de perfecte Tecsun kabel. Zo is de nieuwe verpakking, een van ring 100 meter, ideaal om snel en makkelijk mee te nemen.

Bekijk in de webshop

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt of stuur een e-mail naar info@rexel.nl

Lees meer over duurzaamheid

De PowerTag zit bovenop het energieverbruik

De PowerTag van Schneider Electric is de kleinste draadloze energiemeter ter wereld. De compacte energiesensor is snel en eenvoudig te installeren. De PowerTag geeft uw klant inzicht in gedetailleerde informatie van zijn elektrische installatie en kan alarmeringen versturen in het geval van afwijkende waarden.

Lees verder

Combinerbox: geen hogere wiskunde meer

Om te voldoen aan de NEN1010 en de veelal aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars, wordt de PV-installateur min of meer gedwongen om combinerboxen toe te passen in grote en middelgrote PV-installaties. 

Lees verder

Het succesrecept van Sunforce

In 2013 interviewden we eigenaar Erik de Jongh over het toen net opgezette bedrijf Sunforce, specialist in zonnestroomsystemen voor de particuliere en zakelijke markt uit Oosthuizen.

Lees verder