Warmtepomp ook interessant voor e-installateurs

Een warmtepomp kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verduurzamingsopgave. In een all-electric variant kan de warmtepomp samenwerken met zonnepanelen en een zonneboiler, waardoor deze oplossing nóg interessanter wordt. De installatie van een warmtepomp lijkt alleen te zijn weggelegd voor de w-installateur, maar niets is minder waar. De warmtepomp is een elektrisch verwarmingstoestel waarbij een aantal types zonder gaserkenning te installeren zijn. Dat maakt deze duurzame oplossing voor E-installateurs interessant.

100% elektrisch

Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw wordt er steeds meer geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Een term die steeds vaker opduikt is ‘all-electric’, hierbij wordt de volledige energievraag elektrisch ingevuld. Zowel ruimteverwarming, het verwarmen van water en koken vindt dan 100% elektrisch plaats.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Bij Rexel kunt u terecht voor (all-electric) ventilatiewarmtepompen. Dit type warmtepomp ventileert de woning en zorgt voor verse lucht. Vervolgens wordt de warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht door de warmtepomp. Deze brengt de warmte naar een hogere temperatuur, waarna het wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem.

F-gassenerkenning niet nodig

Voor het installeren van een ventilatiewarmtepomp is er geen F-gassencertificering nodig. Het systeem is immers al gevuld met een koudemiddel. Alleen bij een defect of lekkage aan het koudemiddelencircuit dient de hulp van de leverancier of monteur met een F-gassenerkenning te worden ingeschakeld. Bij nieuwbouw is het voor een e-installateur eenvoudig om de installatie van de warmtepomp te realiseren. Zeker wanneer er al een uitgewerkt bestek door de w-installateur is opgesteld. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om bij te scholen op het gebied van warmteverliesberekeningen en vloerverwarming.

Aandachtspunten aansluiting van een elektrische warmtepomp

Bij de installatie van warmtepompen bij grote nieuwbouw- of renovatieprojecten is het belangrijk om te kijken naar het beschikbare vermogen in het elektriciteitsnetwerk, zodat er geen overbelasting ontstaat. Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, springt een naverwarmer vaak bij. Het is daarom van belang dat er goed gekeken wordt naar de verhouding tussen deze twee oplossingen. Een paar honderd Watt extra vermogen van de warmtepomp kan al zorgen voor een flinke besparing op de naverwarming. Ook worden hierdoor pieken in het elektriciteitsnet voorkomen. Tevens zorgt dit voor een lagere energierekening van de eindgebruiker.

Een elektrische warmtepomp sluit je aan op een aparte groep. Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp is er een 3-fasige-aansluiting nodig. De meeste nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig al voorzien van een 3-fase-aansluiting.

Aantrekkelijke subsidie

Eigenaren van warmtepompen kunnen gebruikmaken van een aantrekkelijke ISDE-subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen. Ook is de subsidie voor een all-electric oplossing hoger dan voor hybride oplossingen.

Advies door de specialisten van Rexel

Neem voor meer informatie over warmtepompen, ons productaanbod of subsidies gerust contact op met uw contactpersoon bij Rexel. Wij voorzien u graag van een gedegen advies en helpen u verder bij uw duurzame project.

 

Meer informatie en bestellen

Wilt u meer informatie over de warmtepompen? Neem dan gerust contact op met uw Rexel-contactpersoon. U kunt ook bellen naar 088 500 70 00 of mailen naar info@rexel.nl.

Via de onderstaande knop kunt u de producten bestellen in onze webshop.

Bekijk warmtepompen in de webshop

Lees meer over warmtepompen